Salvador Cot | Actualitzat el 16/01/2012 a les 23:59h

Fraga era del PP o del PSOE?

Santiago Carrillo va afirmar ahir que Manuel Fraga va tenir "un paper positiu" en l'elaboració de la Constitució del 78. Un dels redactors d'aquell text, Gregorio Peces-Barba, ha assegurat que Fraga era "un bon amic". Dues visions perfectament en consonància amb les conclusions a què van arribar el PCE i el PSOE ja des de molt al principi de la transició política de finals dels setanta.

Peces-Barba també ha afegit que entre ell i Manuel Fraga s'interposava una diferència "abismal des del punt de vista ideològic". I això ja no és veritat. La prova és que el PSOE i el PP han acabat assemblant-se com dues gotes d'aigua, i no només pel que fa a l'organització de l'Estat. Precisament la transició es va basar en això: restauració monàrquica, bipartidisme -i, per tant repartiment del poder- i impunitat per als crims de la dictadura. Total, una democràcia low-cost.

Felipe González deia que a Fraga li cabia "l'Estat dins del cap". I això tampoc no és del tot així. L'Estat va cabre dins de tots els caps en aquells anys i, de fet, el que passava era el contrari; tots intentaven ficar el cap dins l'Estat. Així que descansi en pau, don Manuel. Vostè va guanyar perquè va entendre que ningú no hi volia perdre.

COMENTARIS

+1
-0
Lector de LVanguarida escandalitzat?
Anònim, 17/01/2012 a les 23:33
ai Cot... Anònim, 17/01/2012 a les 08:33 Sembla que aquest lector està acostumat a llegir LVanguardia. Un diari que va de seriós tolerant i plural però on els seus moderadors hauran d'esforçar-se més doncs la seva tasca no es caracteritza ni per la pluralitat ni sembla ser per criteris d'eficiència. De fet les seves pàgines són un veritable niu de fatxes espanyols molt molt cafres. I sempre amb un puta Catalunya o el català com a diana. Només el llegeixen fatxes?. Resulta estrany llegir veritables barbaritats en segons quines notícies mentre en d'altres desapareixen. Quin és el criteri utilitzat per moderar? No sembla que sigui fomentar el debat. L'argumentació racional i ética amb aquest sistema desapareix. Només queda la manipulació sota una pretesa cap de moderació. Temen que es vegin massa clares les diferències? Sapigan els moderadors de LVanguardia i certs lectors escandalitzats que malgrat tot no ho aconsseguiexen. En les excepcions invetibables es veuen i molt les diferències. I encara es veu més la seva tutela en certes notícies. Vaja que queda molt clar què i aquí i quí pot ofendra. Tant que un estudi gens aprofondit revela molt del seu esprit manipulador gens tolerant i la manca de professionalitat que cada dia va embrutant més la seva imatge. Gràcies Nació Digital el seu sistema m'agrada més. Llastima que en algunes ocasions ens deixem portar tots per la indignació de viure en la anormalitat que algunes pretenen és normal.
+3
-0
Fraga, fins mai!
Anònim, 17/01/2012 a les 23:17
Fraga era del PP, és a dir, franquista i feixista!
+3
-0
Ah
Dimoni escuat, 17/01/2012 a les 23:02
En Mas va pactar l'Estafatut amb en Rajoy. Per això, en Sapatero i el PSOE van organitzar una campanya en contra de Catalunya per tota la terra dels conills. És normal que CIU i PP s'entenguin. PP i PSOE i CIU són la mateixa... cosa.
+10
-1
Peixos+Barba = Fraga
Joan Feliu, 17/01/2012 a les 20:00
Tant en Fraga com en Peces Barba, feien el mateix discurs terrorista: " Debemos bombardear Barcelona" o "Estoy dispureto a coger el mosqueton y matar a los que no quieren ser espanyoles". Tant terrorista y assassí l´un com l´altre. La única diferència és que en Fraga ho va posar en pràctica. Va començar amb l´assassinat d´en Grimau, va continuar amb Montejurra, i va seguir contra els treballadors de Vitoria i la repressió del poble basc i català.
+11
-1
HI HA ALGUNA DIFERÈNCIA ?
ANTONIO MORA VERGÉS, 17/01/2012 a les 18:30
Ambdós venen de les ‘ élites’ de la Regència Franquista, i amb ‘ marques diferents ‘ ens volen continuar venen el mateix de sempre.

Com nobles, guerrers, eclesiàstics, politics,... encara que es vesteixin de seda,...
+4
-20
ale
Anònim, 17/01/2012 a les 17:20
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+15
-3
Vergonya aliena
Anònim, 17/01/2012 a les 17:01
Fa vergonya aliena veure els elogis que es dediquen a Fraga
+14
-5
Era de CyU
Anònim, 17/01/2012 a les 15:25
Pel que van dir el Pujol i el Miquel Roca,jo vaig arribar a la conclussió que era de CyU.
+25
-4
Antidemocràtic
Salamandracat, 17/01/2012 a les 12:23
El sentiment antidemocràtic en el sentit de la diversitat existent és tant del PP com del PSOE, "tal para cual" el que compta per a ells és: l'imperi castellà, el totalitarisme de la seva cultura i del idioma castellà com únic i unitari, el colonialisme i l'odi a Catalunya en particular, l'història és ben demostrativa, amb frases dites i accions concretes que ho deixen ben clar
+26
-2
bon article
Anònim, 17/01/2012 a les 12:00
així m'agrada salvador, que de tan en tan critiquis als sociatas, que són iguals o pitjors que els del pp en temes d'espanyolisme, que siguin d'esquerres no vol dir res, com a mínim els del pp tenen paraula, els del psoe ni això
+20
-4
Era del PPSOE, és clar.
Despertaferro, 17/01/2012 a les 11:05
Era del PPSOE, és clar.
+20
-6
Tems al tems
Rural, 17/01/2012 a les 10:09
A costat 33 any que surti a la llum la gran mentida de la transicio,tots els partitis baren entrar amb el joc perque tots i guanyaben,al poble quel bombin.
M'agrada recorda que ERC no ba ser legalizada ni es ba poder presentar a les primeres eleccions "democratiques".
De totes maneres la dita es veritat.
NO JA MALT QUE CENT ANYS DURI.
Fraga hera del PP o del PSOE,tambe una mica de CiU.
+13
-11
Vigileu!!!
Anònim, 17/01/2012 a les 09:58
Sembla que l'Anònim de les 08:58 va lliure pel carrer.
+10
-8
Franco era un terrorista no jutjat?
Anònim, 17/01/2012 a les 09:00
Mozo de Cuadra, Arriba España, Viva Franco i olé, un terrorista total
+20
-7
Fraga era del PP o del PSOE?
Jan, 17/01/2012 a les 09:00
La resposta és evident: era del PPPSOE, partit que hem de combatre tots els que encara creiem en aquest país si volem sobreviure.
+26
-10
Caudillo Fraga, i el pudor que torna al meu WC
Anònim, 17/01/2012 a les 08:58
El feixista i terrorista franquista Manolito el del Bombo, catolic apostolic i separat, es un esperpent de la espanya més cutre, més feixista, mes analfabeta; en Fraga, a qualsevol pais democratic hagues mort a la presó per terrorista feixista; aqui, el pais de la monarquia instaurada pel Franco, la subnormalitat, el feixisme i el PP-PSOE continua exercint el feixisme etern; i per cert, la fiscalia encara no ha demandat al corrupte Marianito el Rajoy per delicte electoral, al prometre que no apujaria els impostos i no fa altra cosa; Rajoy, un delinquent com el Cid Campeador; españa, epaña, i la merda del meu gos
+10
-34
mosso
Anònim, 17/01/2012 a les 08:35
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-31
ai Cot...
Anònim, 17/01/2012 a les 08:33
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+22
-7
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 17/01/2012 a les 01:17
I es clar que havia una diferencia abismal, Fraga manava i el Peces volia manar. Per aixo ara son intercanviables.
+30
-7
És clar que si
Anònim, 17/01/2012 a les 01:02
Fraga era del PP i del PSOE alhora, era español i açò implica el que implica...
+12
-12
Cot, Mande Firmes! Viva España!!
Timbaler, 17/01/2012 a les 01:00
Benvolguts Cot i parròquia, diuen els experts que si voleu un "ultrabook", el gadget de moda per el 2012, cal esperar un temps. Esperem els propers mesos nous models més avançats i preus més moderats.
+25
-5
Tapant-li la merda a ESP amb el cul a l'aire!
Anònim, 17/01/2012 a les 00:56
Tapant-li la merda a Fraga tampen la miserable història de ESP. Un estat fallit democraticament i economicament. Un estat que ha d'espoliar i negar a uns altres pobles com sempre en la seva història! Ténen orgull? O és l'orgull dels miserables? Ni vergonya personal ni vergonya democratica! Avui hem vist a opinadors, periodistes i polítics demostrant-nos un cop més que estan disposats a negar i quedar com a col.laboradors antidemocrates per salavar-li el cul una vegada més a un estat impresentable mentre ells quedaven amb el cul a l'aire. Especiament vergonyant el grup GODO! Patetics els seus esforços per que ens reconciliem amb una ESP que no canviarà mai perquè el dia que deixin de tapar-li la merda deixarà de ser ESP. Vergonyant sentir als nostres polítics glosant la figura d'un fatxa fos cas ens adonessim quantes vegades han creuat la ratlla i estan disposat a creuar-la tot per tapar-li la merda a ESP no fos cas ens adonessim del patetic que resulta viure en un estat que l'unic que sap oferir és maltractament, espoli i vergonya! Un estat que tot el que ha ofert i pot oferir és el seu etern "podria ser peor". Aquests són els que ens demanen a nosaltre esforços, civisme i seny mentre assistim a la seva mediocritat i la seva flata d'etica? La seva incapacitat per treuren's de la gabia de tant maleïda història? Han quedat lluits tots! L'estat ESP és l'unic lloc en el mon on s'exigeix el respecte perquè saben molt bé que no fan res per guanyar-se'l. No ens volen ciutadans racionals civics i lliures ens volen cafres com la mateixa ESP!
+49
-6
PPSOEPCE-CiudadanosUPyD de las Jons
Anònim, 17/01/2012 a les 00:15
Tots són nacionalment espanyols i espanyolistes per això mateix els seus interesos i voluntats són totalment els oposats dels catalans.

Sigui feixista, sigui Comunista, Republicana o Monarquica Espanya fot fàstic

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

educaweb.cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: