Actualitzat el 16/01/2012 a les 00:01h

Lluçanès, comarca intel•ligent

Actualment ningú dubta de la importància d'Internet i les telecomunicacions, tant des del punt de vista social com econòmic. Això és a més una gran oportunitat per potenciar el territori. La tecnologia ha fet passos de gegant en els darrers temps, i és viable connectar-ho tot. La fibra òptica és el següent pas: supera llargament tots els límits de distàncies, qualitat de servei i capacitat de les xarxes tradicionals que coneixíem fins ara de coure, i el que és més important de tot, és més barata. Conclusió: allà on arriba el coure, és viable arribar-hi ara amb la fibra, també econòmicament. Hi ha encara un altre argument, la fibra és al principi del seu recorregut, cada vegada s'hi podran fer més coses. Les xarxes actuals ja estan al límit de la seva capacitat.

Actualment les grans operadores estan realitzant el desplegament de la fibra fins les cases (FTTH) en les àrees d'elevada densitat d'habitants deixant per mes endavant les zones rurals amb menor numero d'habitants. Aquesta política, encara obre més l'escletxa digital existent al país, deixant encara més desconnectades les zones rurals a on les ADSL ja presenten greus mancances respectes altres àrees. Es necessari trencar aquesta tendència mitjançant actuacions locals que potenciïn el desplegament de la fibra en aquestes zones tornant donant l’oportunitat d’estar en les mateixes condicions que la resta del territori.

Un exemple d'aquesta situació la tenim al Lluçanès. La construcció de la nova carretera d’Olost va comportar també i gràcies a l’entusiasme  reivindicatiu d’alguns alcaldes lluçanencs i a la bona sintonia amb l’administració de la Generalitat, el desplegament de fibra òptica, concretament, la troncal de fibra òptica desplegada pel CTTI al terme municipal d’Olost en el punt final de la infraestructura actual ( 8 conductes de 40 i un cable de 96 fibres òptiques). Es troba situat al punt quilomètric 8,35 de la C154 a les portes del poble i davant de l’empresa Olost Alimentària del grup Casa Tarradellas i del càmping Lluçanès (i continuarà per tot l’eix del Lluçanès).

Es una oportunitat? Sí, però xoca frontalment contra allò més absurd: una burocràcia inintel•ligible que obstaculitza qualsevol intent de posar-ho en servei. Algú ho entén? Jo no ho puc entendre... Us imagineu poder prémer un interruptor per no poder tenir llum. Certament incomprensible. D’això se’n diu lluitar contra la crisi? El més perillós és que interessos especulatius prefereixin desplegar les xarxes de nova generació a vàries velocitats, creant noves fractures territorials, com deia abans.

En un moment de crisi com l’actual, poder disposar de la fibra en el poble ha de facilitar el desenvolupament de noves oportunitats de negoci que permeti la creació de nous llocs de treball de major nivell tecnològic i faciliti als emprenedor i empreses residents i futures l’accés a les xarxes d’alta velocitat.

Aquestes noves xarxes permeten l’accés als nous serveis de la xarxa d'alta velocitat com televisió en línia, accessos multimèdia, cloud computing, etc. Actualment l’accés d’alta velocitat es imprescindible per a les empreses i emprenedors ja que amplis serveis de les empreses son gestionats de forma remota com son els sistemes de correu, servidors en centres de dades, sistemes de gestió empresarials (ERP) i més.

Disposar de xarxes d’alta velocitat te tres efectes clarament directes en la innovació i creació de nous serveis, atracció de nous llocs de treball i millora de la productivitat. És per això que Europa ha posat els objectius de que la fibra arribi a tot arreu, si ens preocupa complir els deures que ens posen, fem-los tots, fent-ne només alguns ni passarem l'examen, ni de debò ajudarem l'economia real i productiva, ni la nostra societat en general.

Es fàcil comprovar que els països capdavanters estan duent a terme una clara política d’expansió de les xarxes d’alta velocitat com una mesura per a potenciar la creació de nous llocs de treball tan directes com indirectes. Aquests efectes beneficiosos es donen a tots nivells, destacant en el camp de l’educació, la salut, estalvis a nivell empresarial, pagesia, turisme, conciliació laboral i familiar, millora de relacions socials, videoconferències...

D'aeroports i trens d'alta velocitat no en calen pas a tot arreu, ni a Albacete, Osca, ni al Lluçanès, però de fibra òptica, sí, i com més aviat millor. Ja triguem massa. Cal actuar. I cal actuar ràpid. I no donar-li moltes voltes a l’assumpte. Simplement cal actuar. I sobretot alinear el coneixement, el món productiu, el món social i el món institucional.

Clarament, la fibra es una aposta de futur de la que Olost i el Lluçanès no pot permetre quedar-se’n fora, pel que és necessari fer tots els esforços possibles amb tots els actors socials i econòmics de la comarca i el Govern català,  a qui emplaço a treballar per no perdre aquesta oportunitat perquè el Lluçanès podem i necessitem ser una comarca intel•ligent.

Navega per les etiquetes

fibra òpticaInternet

COMENTARIS

+0
-0
casa i hortet
Anònim, 21/01/2012 a les 20:58
Eb anteriors versions, com la proposta pel president Macià de la Generalitat, l'objectiu era que tots disposessin de "casa i hortet" (La casa i l'hort). Avui si no disposem dels mitjams universals com la fibra, les diferències entre nosaltres s'eixamplen. Es això el que desitgem?
+0
-0
en tenim?
Anònim, 21/01/2012 a les 20:50
La cada vegada més àmplia possibilitat d'accedir a Internet, que afavoreix la igualtat d'oportunitats per als ciutadans a l'hora de realitzar les seves comunicacions digitals, suposa l'inici de la ruptura de les barreres existents en la societat, permetent disminuir la bretxa digital oberta entre la facilitat d'accés de les zones urbanes enfront de la de les zones rurals. Incomprensible que l'administració no actui en un cas com el d'Olost.
+0
-0
tenim fibra
eva, 18/01/2012 a les 18:55
La fibra òptica ja arriba en alguns pobles del Lluçanès per donar servei als consultoris mèdics i per els jutjats de pau. Es van gastar molts diners per fer-ne el desplegament, en cada cas pel seu cantó...
No creieu que seria lògic poder fer que arribés també als privats?
Quin paper ha de jugar els departaments corresponents? I el govern? què hem de fer els municipis que ens trobem en aquesta situació?
+1
-0
Volem fibra
Anònim, 17/01/2012 a les 20:36
La fibra és una aposta segura, pel que incloure canalitzacions en el marc de qualsevol obra pública que facin els Ajuntaments.
• En les noves urbanitzacions, asfaltat de carrers i qualsevolobra pública, incloure canalitzacions representa un cost marginal que després repercutirà en un servei avançat.
• Així ho FEIA la Generalitat en la seva obra pública i generava noves oportunitats (Àger i Andorra, per exemple).
• Cal incloure canalitzacions als PUOSC i als diferents Plans per avançar els calendaris d’implantació i poder­se aprofitar quan arribi l’FTTH.
Cal ajudar als Municipis a connectar­se amb la Xarxa Troncal 
existent, posant en valor les seves infraestructures.
• Aquestes actuacions s’analitzen cas a cas i són per recolzarels Municipis més proactius i anar creant una xarxa coherental país.
Les actuacions no són prioritzades per criteris de rendibilitat econòmica d’explotació, sinó per ajudar a definir una xarxa coherent a nivell de país i recolzar als més proactius (independentment del seu tamany).
+1
-0
veritat
Anònim, 17/01/2012 a les 20:31

“Ja no es qüestiona si l’economia mundial  estarà connectada en xarxa... Ara el debat se centra en com ens connectem per a augmentar al màxim els beneficis per als  negocis i 
la societat”
John Chambers, president i director general de Cisc
+1
-0
indignant
Anònim, 17/01/2012 a les 13:38
ALTRE COP VÍCTIMES D’UN MONOPOLI:
La situació a finals de la primera dècada del segle XXI és la següent:
La major part d’usuaris actualment connectats a l’internet a Espanya ho fan per mitjà de l’ADSL, una tecnologia barata d’implantar però amb limitacions de
capacitat importants, especialment pel que fa a la pujada de dades. I a les llars que es troben a més de 3Km de la Central Urbana Telefònica.
La velocitat mitjana de la banda ampla a Espanya és de l’ordre de 15 vegades menor que la de França o Suècia, 18 vegades inferior que la de Finlàndia, i entre 40 i 50 vegades inferior que la de Corea i Japó.
La cobertura de telefonia mòbil a Catalunya no arriba a tots els municipis, ni tan sols als de la Regió Metropolitana de Barcelona.
+3
-0
RESPECTE AL LLUÇANÈS
Anònim, 17/01/2012 a les 13:31
“Para conseguir que triunfe la red, es importante estudiar qué hacen las PTT [operadores y compañías telefónicas]. Es
importante incluso hacerlo muy seriamente, con el fin de
comprender sus decisiones. Y a continuación, es preciso hacer exactamente lo contrario"


Christian Huitema (pionero de internet) “Internet... una vía al futuro”
(pàg.50) Ediciones Gestión 2000, Barcelona 1995.

“Porque señores, no olvidemos que si fuera por el mundo empresarial y los operadores, la Internet que hemos conocido hasta ahora, simplemente noexistiría”.

Andreu Veà, Defensa Tesis Doctoral 12-09-2002
+2
-0
INTEL.LIGENT?
Anònim, 17/01/2012 a les 13:28
Si ja no fas servir el teu vídeo VHS ni els teus discs de vinil més que per a poder convertir els teus continguts a digital …
Si ja no fas servir tecnologia del segle XIX com son les
bombetes incandescents…
Si la teva Televisió ja té sortida óptica digital i la teva cadena de música també…
Perquè al teu ordinador no li dones el mateix plaer?
El de poder treballar i rebre la informació de manera
totalment digital (amb fibra òptica fins a casa teva) i no pas emprant adobs i conversions analògiques del segle passat(ADSL) per a connectar-te a internet.
És per que tú no o vols?
O perquè el monopoli de facto que opera les
telecomunicacions del teu país, no li interessa desplegar
una nova xarxa de nova planta I de fibra, que arribi fins a
casa teva?
Estigues atent, doncs molts païssos porten anys disfrutant
d’aquesta tecnologia i d’altres estan acabant de desplegar-la
(ves a andorra i pregunta pel sud de França). Per a ells el
teu futur ja és el seu present; i per tant des d’ara ens
guanyen en oportunitats i en competitivitat.

Per què deixem que el Lluçanès no sigui Europa?
Dr. Andreu Veà
Stanford University
+1
-0
Equilibri
Anònim, 17/01/2012 a les 13:23
Certament, ens calen governs que fomentin l'equilibri territorial. És inaudit que tenint fibra òptica al costat de casa, del poble, la gENERALITAT O EL cONSELL cOMARCAL D'oSONA, NO VETLLI PERQUÈ oLOST I EL lLUÇANÈS PUGUIN DISPOSAR DE LA FIBRA.
+2
-0
valents?
Anònim, 17/01/2012 a les 13:04
No em sorprèn que hi hagi un divorci entre Catalunya i Espanya, cada cop hi ha més catalans que veuen la independència com l'alternativa a l'espoli fiscal de 16.000 milions que patim.

Sr Mas: " Vostè aposta per donar el servei de fibra òptica a municipis com Olost? "

Molt parlar i al final actueu atemorits davant l'stato quo polític i econòmic. Només cal veure que el canal de comunicació de l'actual govern de Catalunya és el Grup Godó.
+3
-1
govern CiU sense valor
anònim, 17/01/2012 a les 12:57
El Coettc advierte de las limitaciones de las actuales infraestructuras existentes en Cataluña para banda ancha y apuesta por el desarrollo de las redes de nueva generación, como se recoge en las conclusiones de su informe sobre el estado de las telecomunicaciones en esa Comunidad Autónoma. “Cataluña no ha apostado por la fibra óptica y no cuenta con un operador neutro, a diferencia de otras Comunidades, como Asturias, lo que explica que más del 75% de los accesos de banda ancha sean ADSL. Pero dadas las limitaciones de esta tecnología, dentro de un tiempo estas redes serán del todo insuficientes para dar servicio Internet. La banda ancha como la entendemos actualmente se agotará en cinco años. Es necesario apostar por las redes de nueva generación”, asegura Ferrán Amago, decano del Col•legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya.
+4
-0
oportunitat
Anònim, 17/01/2012 a les 11:26
Amb l'arribada d'un bon ample de banda i de sobretot de forma estable és podria potenciar l'arribada de noves empreses. Tant podríem parlar d'empreses genèriques ( sector metall, sector alimentari...) com empreses del sector de les TIC. Per exemple, empreses de serveis web. Aquesta ultima tipologia d'empreses necessiten un bon caudal d'ample de banda i estabilitat. Al llocs que estan preparats per això tenen un cost molt elevat, doncs és podria donar que alguna empresa estiguis interessada en establir la seva seu i aquesta habilitar-la per les seves necessitats.
+4
-3
compromés?
folgueroles, 16/01/2012 a les 15:53
Si vosté, persona políticament compromesa, no pot entendre les traves burocràtiques ja em dirá qui ho entendrá. Jo com a lector d'Osona.com, no. Vosaltres sou qui feu lleis i aproveu projectes. I no si val fer com si la fibra fos un invent d'ahir a primera hora de la tarda. Quan vosté estava al parlament va lluitar fins ser mal vist per pesat, per la fibra óptica del Lluçanés?
+19
-0
J. M. Freixanet
A. Nònim, 16/01/2012 a les 08:56
El gran dubte còsmic és aquest: ¿és més intel·ligent el Lluçanès o en Josep Maria? L'alcalde d'Olost ha treballat sempre al servei de la nació catalana,és una bona persona i tornarà a ser diputat molt aviat.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

LA FIBRA ÒPTICA ÉS FREDA I EL COURE EL ROBEN.

T'ENYOREM,XESCO BOIX.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: