Diumenge, 22 de gener de 2012 | 14:00
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Descriuen la influència dels estrògens sobre els canvis d'humor en la dona

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les respostes emocionals femenines poden variar de forma significativa
Descriuen la influència dels estrògens sobre els canvis d'humor en la dona
22/01/2012 13:36
Joven mujer
Les respostes emocionals femenines poden variar de forma significativa abans de la menstruació; les dones poden sentir-se deprimides o de mal humor durant la menstruació o la fase premenstrual, coneguda com a síndrome premenstrual (SPM), sent, aproximadament, el 75% de les dones en edat reproductiva les que sofreixen canvis d'estat d'ànim premenstrual o malestar físic.
En un nou estudi, titulat "L'impacte dels estrògens en les emocions: un estudi neurocientífic, psicològic i endocrino", el professor Luo Yue-Jia, de la Facultat del Cervell i Ciències Cognitives de la Universitat Normal de Beijing, i el doctor Chen Chunping, de l'Institut de Psicologia de l'Acadèmia Xinesa de Ciències, van realitzar una revisió sistemàtica de la influència hormonal en els estats d'ànim femenins, en els camps de la neurociencia, la psicologia i l'endocrinologia. L'article ha estat publicat en 'Science Xina: Life Sciences'.

Els escáneres cerebrals mostren un augment significatiu de l'activitat en l'escorça medial orbitofrontal, relacionada amb el processament emocional, abans de la menstruació, encara que les respostes emocionals de les dones no varien significativament. La relació entre l'estrogen i les emocions va ser investigada per primera vegada fa 100 anys, i s'ha demostrat que els estrògens pot millorar l'humor.

Les investigacions han demostrat que, durant la prepubertad, els nens són dues vegades més propensos que les nenes a necessitar psicoterapia; no obstant això, ocorre l'oposat durant la postpubertad. Les dones són dues vegades més propenses a desenvolupar trastorns d'ansietat o depressió, en comparació dels homes.

L'augment de la vulnerabilitat de les dones davant els trastorns depressius es produeix, generalment, entre l'inici de la pubertat i l'edat de 55 anys, segons els canvis en els nivells d'estrogen. A més, es creu que al voltant del 95% de les dones pateixen psicosi recurrent, o un augment notable en les emocions negatives, a causa de la fluctuació dels nivells d'estrògens endogens.

Per tant, entendre la relació entre els canvis en el nivell d'estrogen i els trastorns cíclics de l'humor pot proporcionar una base teòrica per millorar la salut física i mental de les dones.

Els estrògens posseeixen una àmplia gamma d'efectes sobre el cos i el cervell; exerceixen una influència sobre el sistema nerviós central a través de complexos mecanismes fisiològics i psicològics; poden afectar a la generació i eficiència dels neurotransmisores en l'amígdala, l'hipocamp i els lòbuls prefrontales -importants àrees del cervell, relacionades amb l'emoció i la cognició; i participen en el canvi de comportament emocional, actuant sobre l'hipotàlem-pituïtari-adrenal (HPA).

D'altra banda, la transcripció genètica dels receptors d'estrògens poden modular la conducta emocional, i els estrògens poden influir en el processament emocional a través de factors neuropsicológicos, milloren la codificació de les emocions i la precisió en el reconeixement d'expressions facials i poden canviar la intensitat de les experiències emocionals.

El potencial terapèutic dels estrògens per canviar l'estat d'ànim des de fa temps. Les puntuacions de depressió entre les dones ooforectomizadas (que manquen de secreció d'andrógenos ovàrics) es van reduir significativament per l'administració d'estrògens, solos o en combinació l'inhibidore selectiu de la recaptación de serotonina, fluvoxamina.

A més, la teràpia de reemplaçament hormonal s'utilitza sovint en les dones posmenopáusicas per millorar l'estat d'ànim, el nivell d'energia i el benestar general. No obstant això, l'estrogen no és simplement "protector fisiològic" natural; en alguns casos l'administració d'estrògens no millora l'estat d'ànim, i fins i tot causa temor i ansietat; per tant, l'impacte dels estrògens en les emocions, varia i pot dependre de l'estat actual de l'individu i de la situació.

Els autors creuen que les hormones no exerceixen un efecte absolut i singular en el cos, encara que regulen canvis físics i psicològics en múltiples dimensions. Per tant, la influència de l'estrogen en les emocions de les dones està relacionada amb diversos sistemes.

Segons els investigadors, si s'aconsegueix arribar a un enteniment integral dels mecanismes interns relacionats amb els canvis emocionals i l'estrogen, es podria proporcionar un sistema de suport teòric per ajudar a resoldre els trastorns emocionals femenins. Els autors també creuen que els sistemes psicològics, neurològics i endocrinos són interdependents; per tant, una barreja eficaç de tots ells és necessària.

En l'actualitat, l'equip d'investigadors continua duent a terme estudis relacionats amb electroencefalogramas i ressonàncies magnètiques, així com amb tècniques conductuals i bioquímiques. D'altra banda, a més de l'estudi de la relació entre l'estrogen i l'emoció, han ampliat la investigació a les hormones ovàriques i la cognició social complexa.
Imprimir
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1