Actualitzat el 19/01/2012 a les 00:01h

Les contradiccions de Vic sobre la independència

Vic, feu conservador des de sempre, començava a notar aires de canvis els últims anys. La primera sorpresa la vam tenir quan l'alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, va votar en la consulta del 13-D del 2009 i va sentenciar: “Sabem que no és determinant, però també sabem que el nostre país va ser lliure molts anys, molts més que els 300 que fa que convivim amb els espanyols. Per tant, claríssimament, pot tornar-ho a ser”. És el dirigent d'Unió Democràtica que s'ha expressat amb més claredat a favor de l'autodeterminació de Catalunya, en contra dels ideals de Josep Antoni Duran i Lleida.

Aquell va ser només el primer pas de Vila d'Abadal. Fa menys d'un any, n'ha fet un altre molt destacat: impulsar l'Associació de Municipis per la Independència, que ja compta amb més de 150 ajuntaments que defensen l'assoliment dels drets nacionals de Catalunya amb l'objectiu de promoure l'exercici del dret a l'autodeterminació. Ara cal veure com es concreta i com s'arriba fins aquí. Per tant, queda la part més complicada d'un procés que sona molt bé, però que costarà posar-lo a la pràctica.

Però tot i onejar l'estelada a tort i a dret, fins al punt de veure aquesta bandera al balcó de l'Ajuntament l'11 de setembre, ara els que creien en un alcalde de Vic amb idees independentistes han rebut una bona galleda d'aigua freda. Aquest 9 de gener, el ple municipal va tombar una proposta de la CUP, en què es proposava l'abolició de la monarquia. No va tirar endavant perquè només Esquerra Republicana hi va votar a favor.

I això? Què va fer la CiU de Vila d'Abadal? Abstenir-se. Aquesta moció pretenia “interferir en la política del Parlament” i “dividir” la societat que lluita per la independència. És la justificació que va donar el grup de l'alcalde. Diu que si s'aconsegueix l'autodeterminació de Catalunya, “la Constitució definirà si l'estat és monàrquic o republicà”. Si, per sort, mai arribem a aquest estadi, dubto que siguem un estat monàrquic. De raons no ens en falten, i ara menys.

Ara ens queda veure com continua aquesta lluita i que l'etiqueta independentista de Vila d'Abadal no sigui només una flor d'estiu. Tinc claríssim que aconseguir aquest objectiu seria un estat ideal. Només cal veure el tracte, cada cop més injust, del govern espanyol cap a Catalunya. Cada vegada més, cornuts i pagar el beure. Ara bé, que aquests ideals amb què somiem no ens facin oblidar una xifra preocupant i molt més prioritària: que, ara mateix, a Osona tenim més de 13.000 aturats.

Navega per les etiquetes

independènciaVic

COMENTARIS

+2
-0
Les viles sense pretencions personalisten diuen sí a l'abolició
Anònim, 21/01/2012 a les 13:05
La monarquia és una institució anacrònica i desigulitària respecte a la resta de la població.
Per què hem de continuar mantenint tota una família de sang blava?
Gràcies Viladamat, Arenys de Munt, Arenys de Mar i totes les viles que presentareu aquesta moció al ple!
És ben curiós que en aquestes poblacions alguns regidors de CIU han votat a favor de la moció de la CUP i a Vic no... Potser només són bones les iniciatives si vénen del cavaller de Vidrà?!
+0
-0
a qui se li acut
Anònim, 20/01/2012 a les 17:34
És que a qui se li acut presentar una moció a un ajuntament on es demani a la Generalitat que vagi a plorar, un altre cop, a Madrid perquè modifiquin la seva intocable, antidemocràtica i barroera constitució continuïsta del Franquisme?.

Alguns tenen el cap ple de flors. No entenc com coi Esquerra hi va votar a favor. Aquest cop molt bé pels que es van abstenir. Si les coses no es fan bé no s'han d'aprovar, que aviat amb el pretext que no es pot votar en contra d'una moció independentista aprovarem qualsevol patofia.
+1
-1
catalanisme naïf
Breznev, 20/01/2012 a les 16:09
Aquest article acaba amb el típic discurs naïf del catalanisme establishment que pateix Catalunya. En Marc Güell no creu que el tema de l'atur es solucionaria millor decidint aquí què s'ha de fer que no des de Madrid?
Què vol dir que la prioritat són els aturats? hem d'esperar que el món sigui el paradís per la independència?
La independència és una eina pel nostre benestar, no una finalitat, com si que ho és que no hi hagi atur
+3
-1
KKKup
Gruxo Marx, 19/01/2012 a les 20:37
KUP Vic traidors. No esteu en contra de la llei de la gravetat que reten a la terra 13.000 aturats.

Molt parlar d'inpedencia pero no ens independitzeu d'ella.
+1
-1
Confusió
Josep, 19/01/2012 a les 19:32
Amic articulista, li pregaria qeu no confongui la ciutat de Vic amb el seu Alcalde. Aqueta ciutat disposa de representants polítics tant o més qualificats que Vila d'Abadal inclús dins l'actual govern, que simplement s'estant preparant perquè quan la ciutadania li faci confiança pugui agafar el relleu de l'Alcaldia i avançar sense embuts cap a un millor servei a la ciutat i a la independència nacional. La fruita ha de madurar al seu temps, sin la seva qualitat queda resentida. Cada cosa te el seu teps i hi ha un temps per cada cosa.
+7
-5
Xuminades !!
Josep Bruch, 19/01/2012 a les 12:24
No cal perdre el temps amb aquestes xuminades de la monarquía.

Si aconseguim la independència, - que és l'únic que hem de demanar-, se'ns en fot que a Espanya tinguin o no monarquia.

Serà el seu problema.
+1
-7
tens raó
Anònim, 19/01/2012 a les 10:32
la idea de la independència dels membres de ciu que manifesten ser-ho, no és res més que boicotejar-la, perquè ells són coneixedors que sense conflicte no hi ha independència, i el que tenen és por del conflicte,.... masses interessos a perdre.

Aquesta és la seva contradicció pot més la butxaca que el sentiment.

salut i independència
+28
-1
Els de la CUP sí que són incoherents.
A. Nònim, 19/01/2012 a les 08:52
La moció de la CUP era una autèntica bertranada: en un dels seus punts demanava la reforma de la Constitució dels castellans!.

De moment,l'actitud independentista d'en Mia sembla sincera i honesta,i només li cal reforçar la coherència dels seus discursos i de les seves declaracions públiques.

Fa poc,l'alcalde de Vic ja s'ha assabentat que Espanya i els espanyols no existeixen.

"CATALONIA IS NOT CASTILE".

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

"AAENPSY" és un pseudònim maligne.

EL PECAT NO FA VACANCES.

LA GEORGINA ÉS ACTRIU.

EL FUTUR ÉS FRED.

L'AUSTERITAT ÉS I SERÀ ESTRUCTURAL.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Marc Güell
Nascut a Vic un 11-S, però del 1984, sóc periodista. Des del 2007, formo part del Serveis Informatius de RAC1. Actualment, com a sotseditor de 'La Nit a RAC1'. A més, des dels 15 anys, col·laboro a Ràdio Taradell, la ràdio que m'ha vist créixer i la ràdio que m'ha permès créixer. I ara, més enllà de les ones, també em trobareu aquí: a Osona.com.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: