Actualitzat el 18/01/2012 a les 00:01h

La valentia d'Òmnium Cultural

L’entitat civil Òmnium Cultural, implantada arreu del territori i integrada actualment per 25.000 socis, va celebrar l’any passat el seu mig segle d’existència en defensa de la llengua, la cultura i el país. Cinquanta anys –aviat és dit– de protecció constant i voluntariosa de la nostra identitat diferenciada i perseguida, en grau divers, durant i després del franquisme, bo i desenvolupant una tasca importantíssima de suplència o de complement sociocultural davant les escomeses polítiques, econòmiques i morals de l’imperialisme espanyol.

Òmnium, presidida actualment per l’economista Muriel Casals, ha tingut l’encert de commemorar l’escaiença amb l’elaboració d’un documental i d’un llibre col•lectiu que demostren l’ampli suport social amb què compta l’entitat. El documental, emès per TV3 dins l’espai “Sense ficció” el dimarts 20 de desembre, relata els seus orígens fundacionals el juliol de 1961 a càrrec de cinc empresaris doblats de mecenes (Carulla, Cendrós, Millet, Riera i Vallvé) i els avatars més importants de la seva llarga trajectòria amb declaracions de personalitats com l’expresident Jordi Pujol, el cantant Lluís Llach, el naturalista Martí Boada, l’escriptora Empar Moliner o el tècnic del FCB Josep Guardiola. La filmació, àgil i elegant, alterna fotos i gravacions antigues amb imatges d’esdeveniments col•lectius recents organitzats o participats per Òmnium com la multitudinària manifestació del 10-J de 2010 contra la sentència del TC sobre el nou Estatut, el magnífic lip-dup per la Independència o la darrera edició de la Marxa dels Vigatans.

El llibre –format gran, disseny atractiu– es titula “Òmnium Cultural. Mig segle fent país” i compta amb un total de 84 col•laboradors representatius del món de la cultura, la política i la societat catalanes que aporten un element al•lusiu a la seva relació particular amb l’entitat: un poema, una fotografia, una pintura, una partitura, un diploma, un certificat, un retall de premsa, una lletra de cançó, la portada d’una obra premiada. La seva principal virtut és, sens dubte, la transversalitat múltiple –generacional, professional, territorial i ideològica– dels seus participants. Hi destaquen els polítics Jordi Pujol i Pasqual Maragall, el novel•lista Jaume Cabré, el poeta Feliu Formosa, els cantants Maria del Mar Bonet i Roger Mas, els periodistes Manuel Cuyàs i Toni Soler, el director d’orquestra Antoni Ros Marbà, l’actriu Montserrat Carulla, l’historiador Josep Termes, el sociòleg Salvador Cardús, el cuiner Nandu Jubany i els promotors culturals Josep Espar i Eliseu Climent.

La tasca de promoció i normalització de la llengua i la cultura catalanes que ha desenvolupat l’entitat durant cinc dècades ha estat enorme i demostra que som una nació que no accepta la rendició. Han estat crucials, per exemple, les diferents actuacions que, en plena dictadura, Òmnium va impulsar a favor de la potenciació de la llengua: la formació de mestres de català, l’impartiment de cursos clandestins o semiclandestins i l’organització de premis literaris locals, comarcals i nacionals destinats tant a joves promeses com a escriptors ja consagrats; pensem, d’una banda, en les convocatòries escolars organitzades per diferents delegacions d’Òmnium arreu del territori, i, de l’altra, en el cartell de premis que es concedeixen anualment cada desembre –els emblemàtics Sant Jordi de novel•la, Carles Riba de poesia, Mercè Rodoreda de contes, etc– en el decurs de la Nit de Santa Llúcia.

La labor d’Òmnium, desgraciadament, continua sent molt necessària trenta-cinc anys després de la recuperació del govern de la Generalitat i del consegüent desplegament de l’Estatut d’Autonomia que vam aconseguir pactar aleshores. El seu insubornable esperit de servei al país va tornar a quedar ben palès amb l’organització impecable de la històrica manifestació del 10-J, però, veient la perillosa reactivació de l’anticatalanisme més irracional a càrrec dels poders polítics i jurídics espanyols, és molt probable que a Òmnium Cultural se li presentin, ben aviat, reptes encara molt més difícils de superar. Atesa la seva llarga trajectòria a favor del país, sabem que no cedirà davant la prova més extrema.

Navega per les etiquetes

catalàÒmnium Cultural

COMENTARIS

+25
-0
L'imperialisme castellà.
A. Nònim, 18/01/2012 a les 08:48
Òmnium Cultural és una gran entitat que ha treballat sempre al servei de la nació catalana. I treballar al servei de la nació catalana vol dir treballar a favor de la INDEPENDÈNCIA de la nació catalana i lluitar contra la submissió a la nació castellana.

La nació castellana fa més de 300 anys que vol destruir la nació catalana. Destruir nacions és un crim de lesa humanitat.

GENOCIDI NACIONAL NO.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

NO ENS RENDIREM MAI.

CATALÀ SEMPRE.

INDEPENDÈNCIA O MORT.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall (Taradell, 1961). Escriptor. Doctor en filologia clàssica, actualment imparteix classes de grec i de llatí a l’Institut de Vic (Vic). Ha col·laborat amb articles de tema literari o historiogràfic a revistes com Ausa, Reduccions, Serra d’Or, Els Marges i Revista de Catalunya. Entre altres llibres, ha publicat l’assaig historiogràfic “La il·lustració a Vic. Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallissà i Costa” (2000), el dietari “La mentida original” (2000), el volum de proses breus “Quadern de Can Garbells” (2002) i les novel·les “La lliça bruta” (2001), “Massey Ferguson 35” (2003), “Terres de lloguer” (2006: premi Pin i Soler 2005 i premi Amat-Piniella 2007), “La papallona negra” (2009: premi Carlemany 2008) i “Tot és possible” (2011), una ficció sociopolítica sobre la primera onada de consultes sobiranistes del diumenge 13-D.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: