Dilluns, 30 de gener de 2012 | 14:49
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El PIB cau un 0,3% en el trimestre final de 2011

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Espanya albira la recessió
El PIB cau un 0,3% en el trimestre final de 2011
30/01/2012 09:14
pib indústria
Espanya albira novament la recessió econòmica després de registrar en el quart trimestre de 2011 una caiguda trimestral del PIB del 0,3%, trajectòria que, segons analistes, institucions i experts, continuarà en els propers mesos.
Així, s'espera que l'economia espanyola entre una altra vegada en recessió tècnica (dos trimestres consecutius de creixement negatiu) en el primer trimestre de 2012. De fet, el FMI preveu que Espanya romangui en recessió almenys durant aquest any i el proper, amb una contracció del PIB de l'1,7% en 2012 i del 0,2% en 2013.

Malgrat la caiguda intertrimestral registrada en el quart trimestre de 2011, el PIB va créixer un 0,3% en termes interanuals i un 0,7% en el conjunt de l'any 2011, després de sengles reculades en els dos anys precedents, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les xifres avançades per l'INE coincideixen plenament amb les quals va fer públiques el Banc d'Espanya fa una setmana. L'avanç del PIB interanual en un 0,3% durant el quart trimestre de l'any passat suposa el sisè creixement consecutiu en taxa interanual que experimenta l'economia espanyola, encara que és cinc dècimes inferior al que es va registrar en el tercer trimestre.

L'INE atribueix aquest descens en el ritme de creixement interanual de l'economia a una contribució més negativa de la demanda nacional, "compensada en part" per l'aportació del sector exterior, que va créixer respecte al trimestre anterior. Les dades desagregades del quart trimestre seran difose per l'organisme estadístic el proper 16 de febrer.

2012, any en negatiu

La reculada intertrimestral del PIB espanyol experimentat en el quart trimestre de 2011 va posar fi a set trimestres en signe positiu. Abans d'això, l'economia espanyola va encadenar altres set trimestres en negatiu. Va ser en el primer trimestre de 2010 quan l'economia espanyola va començar a veure la llum al final del túnel.

No obstant això, tal com va argumentar el Banc d'Espanya en el seu últim butlletí econòmic, la "modesta" recuperació que havia emprès l'economia espanyola en 2010 es va ser afeblint en 2011, a mesura que la crisi de deute sobirà a la zona euro es va ser estenent a un nombre major de països i s'empitjoraven les tensions als mercats financers.

En aquest context, indicava l'autoritat monetària, l'ocupació no va donar signes de recuperació en 2011, apreciant-se fins i tot una intensificació en la senda de destrucció d'ocupació després de l'estiu.

De fet, l'Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre de 2011 no va fer sinó confirmar els mals auguris. L'atur va créixer l'any passat en 577.000 persones, fins a situar-se el volum d'aturats en més de 5,27 milions de persones, xifra inèdita per a l'economia espanyola. La taxa d'atur va escalar així fins al 22,85%, la més alta des del primer trimestre de 1995 (23,49%). El nombre d'ocupacions destruïdes en 2011 va ser de 600.600 (-3,2%).

Amb aquest perfil, les projeccions macroeconòmiques del Banc d'Espanya contemplen una "caiguda substancial" del PIB en 2012 (-1,5%) i una "modesta" recuperació en 2013 (0,2%), amb taxes positives des del primer trimestre del proper any, de manera que l'economia es vagi aproximant al seu ritme de creixement potencial.

D'acord amb les previsions de l'institut emissor, en 2012, les caigudes de l'activitat seran "relativament intenses" fins al final d'estiu, atenuant-se en el tram final de l'exercici. En 2013, l'increment del PIB es deurà sobretot als menors requeriments de l'ajust pressupostari i una millora de tots els components del creixement.

Sense reformes, l'atur escalarà a més del 23%

El descens del PIB previst pel Banc d'Espanya per 2012 tindrà un "impacte apreciable" en l'ocupació que, sense incorporar mesures addicionals al mercat de treball, caurà un 3%. Aquesta pauta s'atenuaria en 2013, ja que en la segona meitat de l'any es tornaria a crear ocupació en termes nets, encara que seguirà caient en termes mitjans anuals (-0,7%).

Malgrat el descens de la població activa que es projecta, aquestes xifres d'ocupació donarien lloc a una taxa d'atur del 23,4%, nivell a partir del qual descendiria solament de "manera molt marginal" en 2013, sempre que no es prenguin mesures addicionals. "Actuacions més decidides en l'àmbit de les reformes estructurals permetrien una reducció més ràpida de la desocupació", afirmava el Banc d'Espanya en el seu butlletí.

El banc emissor va avançar la presentació de les seves projeccions pel recent canvi de Govern i la modificació del calendari de presentació dels Pressupostos de 2012, encara que ha alertat que les xifres estan sotmeses a un grau d'incertesa "molt elevat" per les condicions excepcionals de l'exercici, els supòsits fiscals adoptats i la complexa situació de la zona euro i els mercats financers.

Les estimacions del Banc d'Espanya són millors que les que preveu el FMI. Ara, Espanya està a l'espera de les quals faci Brussel·les, perquè serà les que utilitzi el Govern espanyol per elaborar el seu quadre macroeconòmic d'aquest any.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1