Actualitzat el 03/02/2012 a les 00:02h

Desmemòria històrica

Ara que el jutge Garzón paga als tribunals la gosadia de voler investigar els crims d’una dictadura que el partit al poder a Espanya encara no ha condemnat, constato amb preocupació la incapacitat de les nostres democràcies per revisar el passat amb valentia i donant oportunitats d’expressió a totes les parts implicades.

Celebro que els falangistes i els ultradretans de Manos Limpias tinguin un espai de llibertat per querellar-se contra el magistrat. Però detesto que l’utilitzin insinuant que el passat de Garzón com a diputat socialista l’aboca a prevaricar. Davant d’això el govern espanyol actual no tindria legitimitat moral per legislar perquè han refusat condemnar el franquisme.

Als Estats Units, el racisme, encara viu contra els afroamericans, contrasta amb l’aportació que han fet durant dècades a la construcció del país. Això no impedeix que en nom d’una herència històrica i cultural el capitoli de Carolina del Sud encara aculli un símbol d’opressió repugnant contra aquest col·lectiu com és la bandera confederada.

El dret a defensar una herència racista –o una dictadura feixista- ens fa forts com a societat però vol alhora escoltar als hereus dels esclaus venuts com una mercaderia o als familiars dels republicans assassinats. Altrament escriurem només la història dictada pels vencedors del moment i deixarem orfes de memòria històrica les generacions futures.

Navega per les etiquetes

memòria històricaEUA

Referències a Internet

memòria històrica

COMENTARIS

+1
-0
Llei d'Amnistia
Anònim, 03/02/2012 a les 15:26
Hi ha molts ciutadans d'aquest país, que, com el senyor Garzón, voldrien jutjar els crims del franquisme i els crims de la República. Però justament hi ha la Llei d'Amnistia de 1977, per la qual els ciutadans d'aquest país vàrem perdonar els crims comesos per la República, la Dictadura de Franco, els del Maquis i els d'ETA fins a l'any 1977. Certament que el senyor Garzón va ser molt agoserat ignorant aquesta Llei i menyspreant la promesa de respectar les lleis.
+0
-1
Desmemòria? NO, lluita ideològica
postfederalista, 03/02/2012 a les 14:30
No som desmemoriats , qui mana controla els cervells, per desgràcia, no fa ciutadans més lliures. A España controlen el Pais els franquistes i els neofranquistes a través del Poder Judicial. I "els demòcrates" els hi han donat el brou del mite de l'Exemplar Transicio que ens intoxica. LLegiu al professor Fontana
+2
-1
!?
Anònim, 03/02/2012 a les 12:35
No ho entenc. Si el racisme encara és viu a Amèrica, com és possible que tinguin un president negre ?. A Obama no l'han votat NOMÈS els negres. Milions de blancs l'han votat tambè. El que fa, no és una anàlisi seriosa. I la bandera confederada, no nomès representava als esclavistes. Tot sigui per la memòria històrica.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Xavier Vilà
Barceloní de naixement, Amèrica em va robar el cor fa 16 anys i des del 2006 visc a la capital federal, Washington DC. Explico per Catalunya Ràdio i ara també per Nació Digital la complexitat d'aquesta encara primera potència mundial, una república complexa i tan acollidora com voldria que ho fos una Catalunya que em sembla cada cop més embrancada en debats estèrils.

Més reflexions sobre Amèrica a @xvcr


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: