Redacció | Actualitzat el 05/02/2012 a les 15:52h

Alemanya revela la «comprensió» del rei Joan Carles amb el 23-F

El setmanari 'Der Spiegel' cita una conversa amb l'aleshores ambaixador alemany on el monarca es mostrava partidari de no "castigar severament" els colpistes

El rei d'Espanya, Joan Carles I Foto: Aleph

El rei d'Espanya, Joan Carles I, hauria mostrat "comprensió" pels colpistes que el 23 de febrer del 1981 van intentar fer-se amb els resorts del poder a partir del segrest dels representants democràtics al Congrés dels Diputats. Així ho desvetlla un informe de l'ambaixador de la República Federal d'Alemanya a Espanya el 1981, Lothar Lahn, que ha estat desclasificat pel ministeri d'Exteriors alemany i del qual se n'ha fet ressó el setmanari Der Spiegel .

Segons el cable de l'ambaixador, el monarca espanyol "no va mostrar menyspreu ni indignació" davant dels colpistes, i fins i tot hauria mostrat "comprensió, o potser simpatia". El setmanari assenyala que l'ambaixador va mantenir una conversa privada amb el Borbó el 26 de març del 1981, en la que aquest hauria defensat els colpistes, ja que aquells "només pretenien el que tots desitjàvem, la reinstauració de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat".
 
Per la seva banda, fonts de la Casa del Rei citades per l'agència EFE han manifestat que "el paper i l'actuació del rei el 23-F estan consolidats per la història", i han afegit que la seva actuació "en defensa de la democràcia és coneguda per tota la societat espanyola".

L'informe desvetllat per Der Spiegel continua assenyalant que el rei va responsabilitzar l'aleshores president del govern espanyol, Alfonso suárez, del cop d'estat, ja que "menyspreava" els militars i va assegurar que intentaria evitar un càstig sever per als colpistes. finaloment, Joan Carles hauria dit a l'ambaixador de Bonn que el 23F "hauria d'oblidar-se tant aviat com fos possible".

Navega per les etiquetes

cop d'estatJoan Carles23F

COMENTARIS

+1
-0
Assistirá ?
Parlament, 06/02/2012 a les 18:02
Qui creu que el rei assistirá a la possible final de futbol de copa entre bascos i catalans ? Segur que delegará en el borbó nano. Qui creu que aceptará a donar explicacions al parlament català sobre 23-F ? Crec que és positiu que s'en parli a nivell internacional i sigui motiu d'articles en diaris de prestigi, cal desenmascarar l'estafador. Veurem quan temps amaga el cap sota l'ala.
+4
-0
Tot estava pactat...Tot!
Vicenç Marquès i Sanmiquel - SABADELL (Vallès Occidental) CATALUNYA., 06/02/2012 a les 10:23
Modestament opino, i jo no hi entenc res de res, que el que va passar el dia 23 de febrer del 1981, va ser, en tota regla, un cop d'estat, el qual, podria ser, que el rei en fos l'instigador principal. El pobre Tejero, el cap de turc per tenir distrets els diputats del Congrés i, els alts comandaments militars, els executors materials de l'assonada. Però es deuria donar el cas, molt probable, que en l'ultim moment i veient l'enrenou que es va anar formant dins el Congrés i que el Món estava a punt de prendre-hi cartes en l'assumpte a favor de la Democràcia, alguns capitans generals de les seues respectives regions militars, ban fer-se enrere. I això, se suposa que deuria ser el motiu perquè el rei, acollonit, passes per un salva-pàtries i sortís amb cara de son i emprenyat per la televisió a les tantes de la matinada, a dir que tot estava sota el seu control (i mai millor dit) i que ens en podíem anar a dormir tranquils.
+3
-0
Obrim els ulls
Anònim, 06/02/2012 a les 10:09
Espanya és PP, PSOE i Monarquia. S'ajuden entre ells perquè es necessiten. Saben que és l'única manera de blindar l'estat contra les legítimes aspiracions autonòmiques-federallstes de Catalunya, o federalistes d'Espanya, si pensem en el "cafè per a tots". I això els dos grans partits, ho tenen clar: no ho volen.
Sota el paraigua simbòlic de la monarquia, fan el seu joc.
Som nosaltres que som tontos de deixar-nos entabanar. Espanya és una democràcia de pa sucat amb oli i el pitjor de tot és que partits com CiU juguin a fer de comparses.
Com pot ser la democràcia d'un país que té uns partits polítics que ni deixen votar els propis militants en l'elecció del seu líder? (no parlem ja de votar en obert per tothom, com a USA o al PS francès). Cobardia o, al contrari, postfranquisme?
+7
-0
Rentat de cervell dels monàrquics PSOE, UCD i PP
Garlant, 06/02/2012 a les 09:03
El com va ser a les 6 de la tarda, recordo com estàvem atrinxerats a l'ajuntament de la ciutat, a partir de les 9 del vespre, mirant la TV, en la que anunciaven la imminent intervenció del Rei per parar els colpistes...
Però el rei no intervenia...
Passaven les hores i el cop d'estat cada vegada anava perdent força...
Algunes declaracions d'algun dels colpistes que feien sospitar clarament que el rei estava al corrent de la planificació del cop...
Passaven més hores i el cop es veia ja fracassat.
Era ja un quart de dues de la matinada, el cop pràcticament finalitzat, fracassat i apareix el rei ordenant acabar un cop que pràcticament ja havia acabat.

Més clar l'aigua. No va intervenir fins que ja ho veia absolutament perdut.

El PSOE, la UCD i el PP van fer un rentat de cervell a tothom dient que el rei va ser decisiu... i encara ara molts dels que van veure evident la posició del rei a favor del cop, han anat sucumbint a la posició oficial.

Ara es torna a destapar la veritat.
+8
-1
Franco ben viu!!!
Anònim, 06/02/2012 a les 08:55
Nomes cal recordar que la monarquia Franquista la va crear el Franco; en Juan Carlos no es rei per dinastia sino per un acte franquista com cal; Arriba Franco, Arriba España!!!
+2
-0
Què fan les infantes?
Anònim, 06/02/2012 a les 07:46
+1
-2
Para el manel xic de las 12:04
Anònim, 06/02/2012 a les 06:53
No diga usted tonterias. Uno puede criticar lo que le de la gana, pero si da datos que sean exactos.

Extracto de la wokopedia sobre Antonio Tejero:

"Fue procesado y condenado a 30 años de reclusión por un delito de rebelión militar consumado, con agravante de reincidencia, con pena accesoria de pérdida de empleo (es decir, la expulsión del Ejército y la pérdida del grado) e inhabilitación durante el tiempo de la condena; cumplió condena inicialmente en la prisión militar del Castillo de la Palma en Mugardos, y posteriormente en el Castillo de San Fernando en Figueras y en Alcalá de Henares. En septiembre de 1993 recibió el tercer grado, saliendo en libertad condicional el 3 de diciembre de 1996, siendo el último de los procesados del 23-F en salir de prisión"

¿Asi que " dos anyets"?. ¿Usted que es?, ¿un ignorante o una manipulador directamente?

Y que cosnte que por mí todavia deberia estar encerrado, pero me da mucha rabia que se justifiquen ideas o politicas, manipulando o inventando la historia o cualquier otro dato.

+27
-0
No anem bé
Anònim, 05/02/2012 a les 22:55
El rei "comprèn" el cop d'estat, Garzón és jutjat per posar el nas en els crims franquistes, Fraga és homenatjat ... Voleu dir que el franquisme s'ha acabat?
+18
-0
Llevem-nos d´hora
Hipòlit Voltregà, 05/02/2012 a les 22:02
Quan el Rei abdiqui, o plegui, o el fotin fora, hi haurà follon a Espanya. I si nosaltres encara en formem part d´aquest estat, ens tocarà el rebre com sempre ha passat quan s´han barallat els espanyols. LLEVEM-NOS D´HORA! i fotem el camp com més aviat millor sinó en volem patir les conseqüències.
+22
-0
chercher la femme
Anònim, 05/02/2012 a les 20:47
fa ja temps que es vol fer coronar al príncipe Felipe i abdicar al Juan Carlos!
No crec que siguin pas interessos clars i democràtics, però la monarquia a Espanya la va posar en Franco o sigui que la democràcia i el dictador mai han tingut res que veure.
Tanmateix tant de bo aviat poguem veure aquest xou com un afer intern del país veí.
+20
-0
El rei dels espanyols
Anònim, 05/02/2012 a les 20:42
Els espanyols tenen un Rei fet a mida. Pensaveu que Espanya podia tenir altra cosa?
+10
-0
No us feu il·lusions.
Anònim, 05/02/2012 a les 20:28
Pareu de queixar-vos, perquè aquest no abdicarà, sinó que aguantarà fins que pugui, i després, pujarà el "principito", que serà en Felip VI, a no ser que el poble digui PROU, com a França ara fa més o menys 225 anys.
+0
-9
la otra cara de la pepa
Anònim, 05/02/2012 a les 20:26
+14
-0
Rei dels espanyols
Anònim, 05/02/2012 a les 20:14
Aquests, no és pas rei meu, el mantinc, però, repeteixo, no és el meu rei
+15
-0
La versió oficial...
Carles Viñals Casado, 05/02/2012 a les 20:04
...del tan anomenat com grotesc cop d'estat del 23-F posa el rei d'Espanya com a salvador de la pàtria i els poders fàctics militars com a culpables de tot. No és aquesta la meva opinió, que ja vaig formular en acabar el macrojudici contra els "culpables"...

Segueixen 10 sucoses pàgines de la trilogía "La traïció dels líders", (La collita perduda), escrita per Lluís Mº Xirinacs fa més de quinze anys.

Tot i que l'autor reconeix no poder provar les seves afirmacions, probablement la seva versió s'apropi més a la veritat que la "història oficial."
+21
-0
ja n'hi ha prou!!!
manel xic, 05/02/2012 a les 20:04
Això no és cap descobriment. Tots ho sabíem. Altrament, com s'entén que l'arnaldo Otegi hagi de gruar amb 20 anys de presó per un "delicte" d'opinió, i el Tejero se n'hagi sortit amb dos anyets?
+20
-0
ABDICACIÓ
Pitarra reagrupat, 05/02/2012 a les 19:53
Si no demostren que aquesta informació (molt difícil) és falsa ha d'abdicar (encara més difícil). INDEPENDÈNCIA!
+5
-27
Era millor la republica que hi havia abs del 18 de juliol del 36 ??
Anònim observador, 05/02/2012 a les 19:29
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+0
-8
la otra cara de la pepa
Anònim, 05/02/2012 a les 19:23
+27
-2
borbó tenia que ser
Anònim, 05/02/2012 a les 19:09
Que el borbó estava implicat en el cop d´estat...no es cap novetat;que Suarez li va dir que la seva imatge devant el mon estava fent figa i que se li veuria el llautó del franquisme del que havia mamat i que li va donar el carrec...també;que han sigut tots els borbons uns criminals i assesins amb els catalans i Catalunya...també; que com diu un altre comentari,te la mort del seu germa en la consciencia(si es que en té)...també;que,com totes les monarquies, estan tarats de juntar-se germans amb germans,cosins germans amb cosins germans,es a dir follar amb la familia...també; que es l´institució més antidemocratica que pot existir...també;que es una despesa totalment inutil i de cap profit...també; donç bé SOM IMBECILS Ó MASOQUISTES?
+2
-27
Lo que no ha hecho
Anònim, 05/02/2012 a les 19:04
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+2
-26
Lo que no ha hecho
Anònim, 05/02/2012 a les 19:02
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+18
-1
tot és el mateix
Anònim, 05/02/2012 a les 19:00
Tot és el mateix, franquistes, borbons...una panda de genocides, lladres i assassins!
+20
-1
Mai ha criticat a Franco
Anònim, 05/02/2012 a les 18:51
El Borbo mai ha criticat a Franco , corre per internet un video despres de la mort de Franco , on el borbo es desfa en elogis del dictador . El rei es un personatge molt i molt terbol , tant en lo politic - democratic - economic i lo personal . El que passa es que a Espanya per conveniencia i per por ( recordem que es ilegal i comporta preso atacar la figura del rei ) , es dificil que es possi a debat la seva figura
+13
-2
borbons
Anònim, 05/02/2012 a les 18:51
Per que us penseu que li van parar els peus amb el GARZON, per encarcelar independentistes? je je je. si algun dia el ramat aixeca el cap
+21
-2
23-F -> LOAPA
Anònim, 05/02/2012 a les 18:46
Després del teatre del 23 F, va aporvar-se la LOAPA. L'objeticu era clar, soroll de sabres per poder esclafar les inquietuds sobiranistes de les nacions catalanes i basca.
+24
-0
veritats com punys
Anònim, 05/02/2012 a les 18:36
sí, d'un subjecte que va li va fotre un tret al seu germà, que té amants per mitja espanya, que viu en una planta diferent que la seva dona, que va demanar diners a semidictadors àrabs, que ha diners de manera molt fosca, que en més d'una ocasió va dir que ell és militar i que lo agrada la guerra, que el castellà no es va imposar mai, etc, etc, etc, aquest és l'autèntic perfil del borbó
+22
-1
Tot lliga
Catalunya real, 05/02/2012 a les 18:33
A veure sempre s'ha dit que els colpistes comptaven amb el suport del borbó. Si no mai s'haguessin atrevit. Per què hi comptaven? Vet aquí el quid de la qüestió. Està clar que hi havia sintonia i bones relacions, els va insinuar alguna cosa a més? Jugava a dues baralles?
El que està clar és que les llargues hores que el borbó va estar-se sense obrir boca (fet que, curiosament, ningú sembla recordar) el que va fer és avaluar les seves possibilitats d'èxit. Quan va veure que la cosa no estava clara i, sobretot, que Europa i USA no tornarien a acceptar un règim militar o un govern titella custodiat pels militars (times are changing) va apostar per la "democràcia".
P.D. que alguna ànima caritativa li expliqui a l'ignorant espanyol d'aquí baix que la RFA no era la comunista, era l'altra. A la RFA un comunista tenia les mateixes probabilitats de ser ambaixador que el Paquito Camps.
+7
-2
Spaniards: Sie saugen den Kegel von Angela auf
Anònim, 05/02/2012 a les 18:27
Der faschistischen König Juan Carlos fobs Würstchen mit ihrem Bauch
+21
-1
Realment no es cap sorpresa
Anònim, 05/02/2012 a les 18:24
Al cap i a la fi , els dos principals instigadors del cop , van ser Armada ( un segon pare pel rei ) i Milans del Bosch ( a qui el rei anomenava oncle ) . El cop va ser un exit , es va estruncar qualsevol veleitat d´estat plurinacional i es va netejar la imatge del rei . Aixo nomes fa que confirmar les sospites sobre el paper del monarca espanyol . Segur que aixo no surt als TN
+7
-1
Preparant la sucessió...
Anònim, 05/02/2012 a les 18:21
+19
-2
A on és la notícia?
Anònim, 05/02/2012 a les 18:20
I que calia esperar d'un subjecte que va matar al seu germà petit d'un tret entre cella i cella?
+4
-36
CATALONIA IS SPANAIR
Anònim, 05/02/2012 a les 18:15
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+23
-3
memòria traicionada
Lluis Blanqué Llobet.Uruguai, 05/02/2012 a les 18:04
Aquest article está be que es publiqui, però tothom sap lo que diu aquest article ja o sap qui tingui 2 dits de cervell, qui va posar al rei fou en Franco. El rei es un franquista com tants d'altres que ara son demócrates. No importa res el sofriment que va costar a tots el espanyols la rebeliò d'uns generals traidors ajudats per nazis y feixistes.? En Franco hagués tingut que anar a Nuremberg per crims de guerra i contra l'humanitat, ell va ser el 1er capitol de la guerra mundial.
+38
-3
franquistes
carbó, 05/02/2012 a les 17:21
Això demostra que la monarquia és, ha sigut i seguirá éssent franquista. El borbons el enemics natural de Catalunya, ens van treure tots els drets del catalans, això és el que s'hauria d'explicar a les escoles i al poble.
+14
-6
PPSOECYU=HEREUS DEL FRANQUISME
Anònim, 05/02/2012 a les 17:21
PPSOECYU=HEREUS DEL FRANQUISME
+10
-3
Spanischer König
Anònim, 05/02/2012 a les 17:19

05.02.2012

Spanischer König

Juan Carlos sympathisierte mit Rechtsputschisten

Vor 31 Jahren versuchte das Militär in Spanien, die Demokratie abzuschaffen. Der spanische König Juan Carlos I. hegte offenbar Sympathien für die Putschisten. Das geht nach Informationen des SPIEGEL aus einem damaligen Bericht des deutschen Botschafters hervor.

Hamburg - "23-F" bezeichnen Spanier jenen 23. Februar 1981, als das Militär des Landes versucht hatte, die Macht zu übernehmen. Der Putsch misslang. Der spanische König Juan Carlos I. jedoch äußerte sich damals verständnisvoll und mit ungewöhnlichem Wohlwollen über Franco-treue Militärs, die seinerzeit die junge Demokratie abschaffen wollten. Das geht nach SPIEGEL-Informationen aus einem bislang unbekannten Bericht hervor, den der deutsche Botschafter in Madrid, Lothar Lahn, verfasst hat.

Dieser schrieb nach einem Treffen mit dem König wenige Wochen nach dem Putsch, der Monarch "ließ weder Abscheu noch Empörung gegenüber den Akteuren erkennen, sondern zeigte vielmehr Verständnis, wenn nicht gar Sympathie".

Laut Lahn erklärte Juan Carlos, dass "die Aufrührer lediglich nur das gewollt hätten, was wir alle erstrebten, nämlich Wiederherstellung von Disziplin, Ordnung, Sicherheit und Ruhe". Er wolle auf Regierung und Militärgerichte einwirken, damit den Putschisten "nicht allzu viel geschehe, die ja doch nur das Beste gewollt hätten". Den Putschversuch solle man "möglichst bald wieder vergessen".
+46
-3
És un Borbó!!
Anònim, 05/02/2012 a les 17:07
Tots els Borbons han estat iguals, uns mentiders i traïdors, apart de moltes altres coses dolentes.
+35
-3
Visca la República Catalana!!!!
Anònim, 05/02/2012 a les 17:06
MORI EL BORBÓ!
+16
-1
Elogiant al dictador Franco...
Anònim, 05/02/2012 a les 16:37
+18
-1
Jurant els "Principios del Movimiento"...
Anònim, 05/02/2012 a les 16:27

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Recull fotogràfic
Vés a: Les nevades dels últims anys

Les nevades dels últims anys

Galeries de fotos dels temporals de neu arreu del país, des del 2003 fins a l'actualitat.

educaweb.cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: