Dimecres, 8 de febrer de 2012 | 15:22
Vostè es troba a: Inici > Societat >

La 'crisi Urdangarin' provoca la destitució del cap de premsa de la Casa Reial

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El Rei relleva a Ramón Iribarren després de filtrar que es reduirà la Família Real
La 'crisi Urdangarin' provoca la destitució del cap de premsa de la Casa Reial
07/02/2012 10:22
El Rei d'Espanya
El Rei ha decidit rellevar Ramón Iribarren de la Unitat de Relacions amb els Mitjans de comunicació de La seva Casa, després de filtrar aquest a la premsa que la Sarsuela s'estudiava limitar la Família Reial i deixar fora a les infantes. Javier Ayuso Canals el substituirà.
Iribarren Udobro continuarà exercint aquestes funcions fins a la incorporació d'Ayuso, precisa la Casa Reial en un escarit comunicat a la seva pàgina web.

L'anunci es produeix dos mesos després que des de la unitat que dirigeix Iribarren s'expliqués als mitjans de comunicació que en Sarsuela s'estudiava limitar la Família Reial als Reis, els Prínceps i les Infantes Leonor i Sofia i que aquest canvi podria produir-se fins i tot abans que Don Felipe succeís al seu pare. Avançaven a més que a partir de 2012 el nombre d'actes oficials als quals acudirien Donya Elena i Donya Cristina descendiria notablement.

Aquestes fonts argumentaven que solament els Reis, els Prínceps i les seves filles viuen exclusivament del pressupost assignat a la Casa Reial, a més de que és l'Hereu i les Infantes Leonor i Sofia els que ocupen els primers llocs en la línia de successió al tron, mentre que Donya Elena i Donya Cristina compatibilitzen les seves funcions de representació de la Corona amb altres activitats econòmiques en empreses privades, un model de doble dependència que ha quedat en evidència amb la investigació judicial entorn dels negocis d'Urdangarin.

Després de l'àmplia difusió de la notícia en els mitjans de comunicació, que en aquells dies revelaven gairebé diàriament nous detalls sobre la investigació judicial entorn dels negocis d'Iñaki Urdangarin, la Casa Real va publicar un comunicat en el qual culpava a la Unitat de Relacions amb els Mitjans de comunicació d'haver "contribuït al fet que alguns mitjans hagin recollit de forma equívoca o errònia" que les Infantes Elena i Cristina aniran reduint la seva presència en actes oficials.

Segons aquest comunicat, la reducció en el nombre de les seves activitats oficials representant a la Corona "gens té a veure" amb la composició de la Família Reial, que està regulada pel Reial decret 2917/1981, de 27 novembre, que estableix el Registre Civil de la Família, on s'inscriuen "els naixements, matrimonis i defuncions, així com qualsevol altre fet o acte inscribible conformement a la legislació sobre Registre Civil que afectin al Rei d'Espanya, la seva Augusta Consort, els seus ascendents de primer grau, els seus descendents i al Príncep hereu de la Corona".

Augment de la transparència

El relleu d'Iribarren es produeix quatre mesos després de l'arribada de Rafael Spottorno a la prefectura de la Casa del Rei, en substitució d'Alberto Aza.

Iribarren, periodista pamplonés amb àmplia experiència en comunicació institucional i empresarial -va treballar en Moncloa i abans d'arribar a Sarsuela s'ocupava de la comunicació de Navantia-, ha estat dos anys al capdavant de la Unitat de Relacions amb els Mitjans de comunicació, des de la qual en aquest període s'ha fet un gran esforç de transparència i per facilitar la labor dels mitjans de comunicació, a més de donar un efectiu impuls a la imatge del Príncep.

Amb la seva arribada a la Casa, Sarsuela va establir el costum de citar periòdicament a la premsa a esmorzars informatius, en un dels quals va participar el Príncep coincidint amb el 25 aniversari del seu jurament de la Constitució. En l'últim d'aquests esmorzars, alts càrrecs de la institució van desgranar amb detall i per primera vegada els comptes de la Casa.

Iribarren serà substituït per un altre periodista, Javier Ayuso, qui fos entre 1979 i 1982 cap de secció d'Economia i Laboral de l'agència EFE. Més tard dirigiria la secció d'Economia en el diari 'ABC', seria sotsdirector de 'Cinco Días' i treballaria com a corresponsal econòmic, cap de Societat i de l'Edició Dominical de 'El País', a més d'haver realitzat pràctiques en diversos mitjans de prestigi nord-americans, com "The Wall Street Journal", "The New York Times", "The Washington Post" o "Los Angeles Times".

Al marge del periodisme, ha treballat per a IBM Espanya, Argentaria i BBVA i ha estat professor titular de Comunicació Global en l'Empresa en "el Master in Bussines Administration" (MBA), que imparteix l'Institut d'empresa de Madrid, des de 1988 fins a 1999.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1