Registrar-se
Recorda contrasenya

Internacional. divendres, 03 de febrer de 2012, 12:30

Aval del Parlament Europeu al concert econòmic per als territoris

El ple de l'Eurocambra vota a favor de l'esmena impulsada per Tremosa, Junqueras, Romeva i altres eurodiputats per demanar a la CE que inclogui el federalisme fiscal a futures normatives

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous l'esmena presentada a finals de 2011 pels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV), juntament amb la basca Izaskun Bilbao (PNB), la flamenca Frieda Brepoels (NVA) i l'eurodiputat escocès Alyn Smith (SNP) que defensa el concert econòmic per als territoris autònoms i dóna suport al federalisme fiscal; és a dir, que els grans tributs siguin recaptats pels governs territorials i no pels estatals. La cambra europea creu que així es guanyaria en eficiència econòmica, s'assoliria una major responsabilitat fiscal i es faria front al frau fiscal i a la lluita contra el dèficit. Concretament el text aprovat defensa que: "El federalisme fiscal pot ser una eina útil per aconseguir autoresponsabilitat en la gestió d'impostos en l'àmbit regional i així implica una eficiència econòmica més elevada". El text s'ha aprovat per 516 vots a favor, 113 en contra i 8 abstencions. Per Tremosa l'aprovació "carrega de raó la demanda catalana del concert, que no respon només a un desig d'autogovern o d'identitat, sinó també de gestió eficaç".

 

Així l'Eurocambra aprova incloure el federalisme fiscal com a exemple de "bones pràctiques" al seu informe anual sobre Fiscalitat. El Parlament Europeu demana amb aquesta moció a la Comissió Europea que impulsi el concert econòmic en les futures modificacions i legislació comunitària. El mateix text ja s'havia aprovat en comissió a finals de novembre de 2011.

 

L'Europarlament entén així que la descentralització fiscal ha de ser no només en despeses, com passa a tots els territoris de l'Estat espanyol menys Euskadi i Navarra, sinó també en la recaptació dels principals tributs. Com recorda Tremosa, el "règim comú" a Espanya "dóna incentius als governs regionals per gastar de qualsevol manera", ja que "només gasten" i no han de recaptar. Per això creu que "hem arribat al cap del carrer, l'Estat de les autonomies i el règim comú s'ha demostrat com un sistema pensat només per aigualir les demandes de Catalunya".

 

A Alemanya cadascún dels 17 estats federats disposa d'una agència tributària pròpia que recapta tots els tributs i després els respectius governs territorials paguen al govern federal alemany en funció dels serveis que han incidit en aquell territori. Bàsicament igual com al concert d'Euskadi i Navarra. Això vol dir que malgrat que el pressupost anual que s'aprova cada gener marquí una quantitat determinada, posteriorment quan acabi l'any el territori només paga els serveis que realment "s'han realitzat" i no com passa a Catalunya, País Valencià o Illes Balears, on els governs territorials paguen a les arques estatals en base a un pressupost que després no es compleix ni de bon tros.

Envia Corregeix

620 lectures   3 comentaris
  • Cal dir que els hipòcrites dels diputats del PSOE de Catalunya hi han votat a favor mentre la seva number one a Ejpanya va dient que "lluitarà amb ungles i dents" contra qualsevol pacte fiscal o concert econòmic per a Catalunya.

    • Potser, i ja sé que és filar molt prim, és el/la polític/a que em fa més ràbia actualment...bé, no, també hi ha l'Iceta...

       

      ...i el Duran, i la Ortega, i la camacho...

      collons!! em deixava el Rivera, i el Vidal-Quadras!

      Dacord, hauria d'haver dit quin polític no em fa ràbia...

les notícies més...