Dissabte, 11 de febrer de 2012 | 12:57
Vostè es troba a: Inici > Economia >

CCOO i Foment exigeixen un concert econòmic català "solidari"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Acte unitari per exigir un nou finançament per a Catalunya
CCOO i Foment exigeixen un concert econòmic català "solidari"
01/02/2012 09:29
Pacte Fiscal
EP.- CCOO i la patronal Foment han defensat aquest dimarts que Catalunya tingui un concert econòmic, però que a diferència del que tenen País Basc i Navarra sigui "solidari" amb les autonomies més pobres, mentre que UGT ha defensat que el model català sigui "harmonitzable" a totes les comunitats.
Així ho han expressat els dirigents sindicals Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), en un acte al costat de la patronal Foment i representants de la denominada 'societat civil' catalana a favor del pacte fiscal que defensa el Govern d'Artur Mas a l'Ateneu Barcelonès.

Hi ha unanimitat en què és necessari un nou finançament català, però no obstant això ha quedat clar que existeixen diferències entre els diferents representants, ja que a diferència de Foment i UGT, el ponent constitucional Miquel Roca (Societat Econòmica Barcelonina Amics del País) ha indicat que ell no demana un model generalitzable a totes les comunitats.

Per contra, Àlvarez ha indicat que el nou finançament català ha de ser acordat "bilateralment" entre la Generalitat i l'Estat, però al mateix temps l'acord ha de ser assumit per les 17 comunitats autònomes.

"Si a Europa es parla d'harmonització entre els diferents estats, això també serveix per a l'Estat", ha assegurat Àlvarez, qui ha advertit del risc que suposaria que hi hagués una competició entre les diferents autonomies per a veure qui té uns impostos més baixos per captar més inversions.

Amb el nou model, "no cal perjudicar a les autonomies més pròsperes" com en la seva opinió passa en l'actualitat, ha assegurat Joaquim Gai de Montellà, de la Patronal Foment, en un acte en l'Ateneu Barcelonès que ha reunit a aquesta organització, els dos sindicats majoritaris i a les entitats que en 1899 van publicar un manifest en defensa del concert català: Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Ateneu Barcelonès, Societat Econòmica Barcelonina Amics del País i la citada patronal.

Gai de Montellà ha indicat que encara que xifrar la solidaritat és difícil, no pot ser que Catalunya tingui problemes d'"autofinançament" com ocorre en l'actualitat, i ha assegurat que ha de ser possible que Catalunya compti amb un sistema de finançament propi com ocorre amb les autonomies forals.

Per la seva banda, el sindicat CCOO ha posat èmfasi en què els actuals problemes de finançament de la Generalitat posen en risc l'"autogovern", encara que com a Foment, ha recalcat que el nou model no ha d'acabar amb la solidaritat entre territoris més i menys dinàmics.

El ponent constitucional Miquel Roca ha agraït als sindicats UGT i CCOO la seva presència: "De vegades es diu que la reivindicació catalana és burgesa" i no és així, sinó que també la reivindica la societat catalana en el seu conjunt.

Així, darrere de la reivindicació del Govern, està "el poble" de Catalunya, ha assenyalat Roca, i ha lamentat que s'utilitzi l'asfíxia financera per tractar d'acabar amb l'autogovern des de Madrid, i ha assegurat que és totalment constitucional el concert català.

"Necessitem l'autonomia financera", ha assegurat Roca, qui ha lamentat que s'utilitzi la crisi econòmica per tractar d'intervenir des de Madrid en les capacitats de la Generalitat.

Des de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, s'ha destacat que una Catalunya amb plena autonomia a nivell financer ha d'acabar amb l'actual situació d'ofegament "dins del marc de lleis i normes" que existeixen.

Francesc Cabana (Ateneu Barcelonès) ha destacat la transcendència que té l'esdeveniment, que reuneix a les mateixes entitats que fa més d'un segle van defensar el concert econòmic, en un acte on han estat presents, entre uns altres, els consellers Joana Ortega (Governació) i Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), així com l'expresident català Jordi Pujol.
Guillem
01/02/2012
Voleu dir que aquest concert econòmic "solidari" no desafina?
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1