Dilluns, 13 de febrer de 2012 | 12:39
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Xina veu perillar les seves perspectives de creixement

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La banca del país asiàtic obligada a refinanciar el deute dels ajuntaments
Xina veu perillar les seves perspectives de creixement
13/02/2012
china2
El Govern xinès ha donat instruccions als bancs del país perquè assumeixin un colossal refinançament dels deutes acumulats per les autoritats locals amb la finalitat d'evitar que incorrin en impagaments, una possibilitat que aombra les perspectives de creixement del gegant asiàtic, segons informa el diari 'Financial Times.
El pla d'estímul aplicat per Xina en resposta a la crisi ha enfonsat als governs regionals i ajuntaments xinesos en deutes per import acumulat de 10,7 bilions de yuanes (1,3 bilions d'euros), gairebé la quarta part del PIB del país, i més de la meitat d'aquests crèdits vencen en els tres propers anys.

Davant el fet que la major part d'aquests préstecs no pot ser retornat, els bancs han començat a oferir ajornaments en els venciments del deute dels ajuntaments amb la finalitat d'evitar una onada de fallides, segons van confirmar al rotatiu fonts coneixedores de la situació. De fet, una de les fonts va apuntar que el pla contempla ampliar fins a en quatre anys la data dels venciments.

Malgrat que diversos analistes han advertit que molts préstecs seguiran sense poder retornar-se i que el refinançament només posposa el problema, els assessors del Govern opinen que aquest pla ofereix a Pequín el temps necesari per trobar una solució permanent.

"L'apropiada extensió del termini de venciment va en el propi interès dels bancs", va indicar Fan Jianping, economista cap del Centre Estatal d'Informació, grup d'experts pertanyent a la poderosa agència de planificació de l'Estat.

En aquest sentit, l'economista apunta que "des d'una perspectiva a llarg termini, molts dels projectes en els que es va invertir durant la crisi financera seran rendibles, només que encara no s'han completat i es trobarien sota molta pressió en cas que els deutes haguessin de ser retornats immediatament".

No obstant això, una altra font consultada va indicar que no hi haurà "carta blanca" per refinanciar qualsevol préstec dels governs locals ni "una solució única" per a tot el país, sinó que les entitats hauran de valorar si el finançament es va emprar en projectes veritablement necessaris i si aquests estaven d'acord amb els plans quinquennals del Govern.

Per la seva banda, el Regulador Bancari de Xina, que insistia fins a ser intervinguts de l'any passat que els governs locals han d'afrontar els seus pagaments en termini, va declinar realitzar comentaris, encara que recentment han aparegut signes que apunten cap a una major flexibilitat sobre aquest tema, incloent rumors que Pequín assumiria el rescat de gran part d'aquest deute local.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1