Dimarts, 14 de febrer de 2012 | 13:50
Vostè es troba a: Inici > Política >

ICV-EUiA, Ciutadans i SI s'uneixen per boicotejar el pacte CiU-PP

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Impugnen la llei d'acompanyament davant el Consell de Garanties Estatutàries
ICV-EUiA, Ciutadans i SI s'uneixen per boicotejar el pacte CiU-PP
14/02/2012 11:42
Dolors Camats / Albert Rivera / Uriel Bertran
SI ha anunciat avui que se suma a la iniciativa d'ICV-EUiA i Ciutadans de portar la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans de 2012 al Consell de Garanties Estatutàries perquè analitzi la seva constitucionalitat. D'aquesta manera, eviten la seva tramitació al ple d'aquesta setmana.
El suport dels independentistes és clau perquè prosperi el recurs, ja que sumant les seves forces els tres partits han aconseguit reunir la signatura de 16 diputats -10 de ICV-EUiA, 3 de Ciutadans i 3 de SI-, i la llei estableix que el mínim és un 10 per cent de l'hemicicle, és a dir, 13,5 parlamentaris.

Amb la impugnació que han impulsat ICV-EUiA, Ciutadans i SI, i a l'espera que la Mesa accepti el seu recurs, la llei d'acompanyament caurà molt probablement de l'ordre del dia del pròxim ple, una sessió en què sí que s'aprovaran els pressupostos després de l'acord que han assolit aquesta matinada CiU i PP.

És la primera vegada que es porta davant l'òrgan consultiu de la Generalitat una llei d'acompanyament, i en aquesta ocasió, d'acceptar el recurs, significarà la paralització de l'augment de taxes en matèries com el turisme, la sanitat i la justícia que volia implementar el Govern amb l'aval dels populars, i que han generat una gran controvèrsia.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha argumentat que el seu partit ha pres aquesta decisió perquè el Consell es pronunciï sobre les "barreres econòmiques" que la llei d'acompanyament vol posar a serveis bàsics com la sanitat i la justícia, en al · lusió a les taxes que preveu la norma.

Així mateix, els ecosocialistes creuen que el procés parlamentari que ha utilitzat CiU per modificar i crear les taxes és una "agressió democràtica al Parlament" i als drets de participació dels ciutadans, ja que veuen en la llei d'acompanyament com la sisena 'llei òmnibus 'que vol modificar de cop 32 normes vigents.

També al Constitucional

En la mateixa línia, el president i diputat de Ciutadans, Albert Rivera, ha defensat que el seu partit vol que el Consell analitzi si la creació d'algunes taxes vulnera el principi d'igualtat recollit a la constitució i, també, si la Generalitat envaeix competències del Estat.

Al marge del que digui el Consell de Garanties, el dictamen no és vinculant, Rivera ha anunciat que el seu partit portarà la taxa de l'euro per recepta i la de justícia davant el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges perquè, si ho consideren oportú, la impugnen també davant el Tribunal Constitucional (TC).

"Parar" el pacte CiU-PP

El secretari general de SI i diputat al Parlament, Uriel Bertran, ha explicat que el seu partit ha pres aquesta decisió per "aturar el pacte CiU-PP" en matèria pressupostària, i ha ofert retirar el recurs si CiU s'avé a trencar amb els populars ia negociar la llei d'acompanyament amb els partits catalanistes.

Bertran vol que CiU faci marxa enrere, retiri una llei d'acompanyament que condemna Catalunya a "una situació d'asfíxia insostenible", i s'ofereixi a generar un gran acord nacional perquè Catalunya pot començar, segons ha dit, una transició nacional cap a la independència.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1