Dimecres, 15 de febrer de 2012 | 14:25
Vostè es troba a: Inici > Política >

La modificació del cànon de l'aigua és inconstitucional

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Un catedràtic en dret tomba els plans del Govern per a l'ACA
La modificació del cànon de l'aigua és inconstitucional
14/02/2012 19:17
Aigua sortint d'una aixeta
Redacció.- El Govern de la Generalitat haurà d'esperar un mes per poder aprovar la Llei d'Acompanyament dels pressupostos, que inclou una nova legislació tributària per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que, segons Ramón Falcón i Tella, catedràtic de Dret Financer i Tributari, és inconstitucional.
Ramón Falcón i Tella, catedràtic a la Universitat Complutense, considera que les reformes que el Govern espera tramitar amb la Llei d'Acompanyament per reduir l'ingent deute de l'ACA, són inconstitucionals en tres punts diferents.

Segons Falcón, la reforma “configura a les empreses subministradores com a substituts, sense garantir l'efectiu rescabalament dels contribuents, la qual cosa els obliga a respondre dels eventuals impagats sense raó que ho justifiqui, ja que no són titulars de la capacitat que es vol gravar (que per definició correspon al contribuent)”.

Aquest catedràtic entén que es duplica el cànon de l'aigua d'una forma encoberta, ja que la reforma projectada afegeix al cànon que les empreses subministradores han de pagar com a substituts, un altre cànon al que formalment queden obligades com a contribuents -el qual el Govern ha rebaixat en l'última modificació del text, encara que ho manté- sense que siguin titulars de cap capacitat contributiva, ja que ni la distribució ni la captació d'aigua són expressives de capacitat contributiva alguna, com prova el fet que, d'una banda, els distribuïdors que compren a altres distribuïdors no queden subjectes al cànon, i d'altra banda, els qui capten l'aigua que consumeixen només paguen el cànon una vegada.

Per Falcón, la reforma “expropia sense indemnització el dret de les empreses subministradores a la compensació de les despeses de recaptació del cànon, que estaven ja acordats fins a 2015 inclusivament”, una cosa que considera que contradiu a la Constitució espanyola.

Després d'analitzar la documentació, Ramón Falcón considera que “la duplicitat que es genera només s'explica per ocultar la pujada als consumidors, camuflant aquesta pujada com a major tarifa, la qual cosa suposa una clara falta de correspondència entre la fi –la pujada- i el mitjà que s'empra, que converteix en inconstitucional la mesura”. A més, aquesta duplicitat resulta desproporcionada ja que genera costos innecessaris, i desvirtua la progressivitat del cànon.

Crítiques del PSC

El Diputat del PSC Jordi Terrades ha assenyalat a CatalunyaPress que no ha pogut tenir accés al nou document redactat pel PP i CiU, però que de les declaracions del Portaveu Francesc Homs es desprèn que “el que fan és el mateix” que s'havia previst en un moment, però que “demoren una mica la seva aplicació i ho posposen fins a 2013”; pel que els socialistes catalans segueixen en disconformitat.

El PSC, que no vol entrar en valoracions profundes fins que tinguin coneixement del nou text, que s'ha de debatre aquest dijous en seu parlamentària, lamenta que la reforma comporta una “duplicitat” i major “opacitat” en els comptes de l'Agència Catalana de l'Aigua. 

Modificacions d'última hora en el finançament de l'ACA

CiU i PP han acordat en les negociacions sobre els pressupostos que la taxa que havien de pagar els ajuntaments catalans per la prestació gratuïta d'aigua potable distribuïda en fonts públiques no entri en vigor fins a dins de sis mesos, la qual cosa segons Camacho suposa reduir la recaptació prevista pel Govern d'Artur Mas en 1,2 milions d'euros.

Aquesta esmena persegueix que els ajuntaments -ofegats econòmicament- disposin d'un període de temps raonable per estudiar com minimitzar l'impacte d'aquesta taxa creant, per exemple, mecanismes perquè l'aigua de les fonts ornamentals o la utilitzada per al regadiu provingui d'aigües freàtiques.
Els aspectes relacionats amb el cànon de l'aigua han protagonitzat part de les llargues negociacions mantingudes entre nacionalistes i populars, i que, durant la setmana passada, van requerir la presència del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1