Actualitzat el 15/02/2012 a les 00:01h

Els Amics i Manel, sana competència

Ahir va sortir el darrer disc d’Els Amics de les Arts, enmig d’una gran expectació mediàtica. Una expectació alimentada pels mateixos músics i per la discogràfica, a base d’anar publicant algunes cançons, de promocionar una precompra del disc o de deixar entrar les càmeres de televisió als estudis de gravació (ahir mateix els TN de TV3 els dedicaven una peça, fet malauradament poc habitual per a la música en català). És una estratègia molt ben planificada i intel·ligent, que m’ha recordat la que van fer servir els Manel ja fa gairebé un any, quan van treure el seu segon disc (50.000 còpies venudes!).

Les trajectòries d’aquests dos grups, sens dubte els de més èxit ara per ara en català, amb permís d’Els Pets i d’Antònia Font, s’assemblen força. I algú ha aprofitat aquest fet per inventar-se una mena d’enemistat entre ells, totalment inexistent. Manel i Els Amics de les Arts tenen en comú moltes coses: són quatre components i canten tots quatre, no només un, com sol ser el més usual; fan cançons amb lletres molt pensades i músiques que solen enganxar; agraden a tot tipus de públic, des d’adolescents a avis; i han triomfat gairebé simultàniament, en els darrers temps, mentre altres conjunts amb més recorregut –Els Pets, els més veterans dels actius, Lax’n Busto, Gossos o Obrint Pas- ja fa anys que tenen un seguiment consolidat arreu del país. Tenen tot això en comú, d’acord, però no vol dir que no ens ofereixin propostes musicalment i conceptualment diferents.

No he tingut temps encara d’escoltar aquest Espècies per catalogar, d’Els Amics. M’ensumo que serà un bon producte, com ho va ser l’anterior, Bed & Breakfast –disc d’or, amb més de 30.000 exemplars venuts-, disc que els va catapultar definitivament. I pel que fa al presumpte enfrontament amb Manel, res de res: els quatre “amics de les arts” es reconeixen fans d’en Gisbert i companyia, en l’entrevista que els fa Roger Palà a la revista Enderrock d’aquest mes. Ells prefereixen parlar de sana competència. “La competitivitat fa créixer la qualitat”, diuen. Perfecte.

Que Manel i Els Amics competeixin per fer cada cop millors cançons, per explicar cada cop històries més interessants, amb ironia i fent un ús intel·ligent de la nostra llengua, és una molt bona notícia per a la música actual feta aquí i en la llengua d’aquí. I ara, si us plau, que no se m’enfadin tots els altres músics i cantautors que també lluiten diàriament per fer-se sentir, que res més lluny de la meva intenció transmetre que el pop-rock català només s’aguanta en aquestes dues potes.

Navega per les etiquetes

músicaEls Amics de les ArtsManel

Referències a Internet

Els Amics de les Arts

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
Van rapides...
Manel , 15/02/2012 a les 16:57
Aquesta competència és sana, la que no és tan sana és la de moltes periodistes musicals que competeixen per treure's les calces les primeres devant d'aquets dos grups. Aquesta no és sana...
+2
-0
I la música?
Quim, 15/02/2012 a les 12:37
Em sembla molt bé tot això que dius, però també estaria molt bé que quan parlem de música, valoréssim no només les lletres. Per això ja hi ha els llibres. I en termes estrictament musicals, sento discrepar. Tant els uns com els altres, deixen bastant que desitjar.
Avui en dia, sembla ser que tothom pot fer música, mentre sigui bon lletrista.
+1
-0
molt bons...
Roc a Guinarda, 15/02/2012 a les 12:25
+1
-0
jo crec..
Roc a Guinarda, 15/02/2012 a les 12:16
que son els millors en el seu estil, com crec que son els millors en el seu estil la seguent banda:


http://www.youtube.com/watch?v=f5BLkbIBHIs



http://www.youtube.com/watch?v=K97WzmRhGh0&feature=related


Aquests si que son els millors.
+1
-0
No m'agrada ni l'espinguet ni veus nassals
postfederalista, 15/02/2012 a les 11:41
Especialment des de la generació de Sau, els Pets, Sopa de Cabra...ect molts dels cantants tenen o usen veuetes d'espinguet i nassals. Només sentir el cantant, la cançó em rebota.Per mi es una manca de qualitat aquesta manera de cantar. Ho sento, per més éxit que tenen. Sempre es pot exigir més qualitat.L'exigeixo.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Joan Vila i Triadú
Periodista i professor a la UAB, és membre també del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Porta dues dècades en el sector audiovisual de proximitat i en els últims tres anys ha dirigit l’empresa pública Comunicàlia. Té arrels familiars a la Catalunya Vella i llaços sentimentals amb el País Valencià, per això s’estima el país “sencer”. Tot i ser blocaire des de fa alguns anys, reconeix que no acaba de connectar amb les xarxes socials.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: