Divendres, 17 de febrer de 2012 | 12:36
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Donar suport als ajuntaments, una de les prioritats

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Eva parera cara (peq.)
Donar suport als ajuntaments, una de les prioritats
Eva Parera
17/02/2012 08:57
De totes les administracions públiques, les locals, -els ajuntaments- són les que pateixen un pitjor finançament. Ja era així quan es va decidir el que pertocava a cadascuna de les administracions (govern central, Generalitat i municipis), i la situació no ha fet sinó empitjorar ja que cada vegada són més les competències i les cobertures que es fan des dels municipis mentre que els ingressos no han augmentat.

Durant els anys d’expansió econòmica aquest mal sistema de finançament quedava dissimulat pels ingressos que, sobretot des del sector de la construcció, tenien els consistoris; però, a conseqüència de la crisi, aquests ingressos s’han volatilitzat i, en canvi, han augmentat encara més les despeses socials que es fan des dels ajuntaments.

Per això, des de Convergència i Unió creiem que és imprescindible impulsar una reforma a fons del sistema de finançament local. Per aquest motiu, presentem una iniciativa perquè abans d’acabar l’any el govern espanyol redacti un Projecte de Llei de Govern i Administració local i un Projecte de Llei d’Hisendes Locals amb l’objectiu d’atorgar als ajuntaments els fons necessaris per al seu funcionament.

La legislació actual ha quedat desfasada, sobretot per les noves contingències a que s’enfronten els municipis. És imprescindible clarificar la distribució de les competències entre les diferents administracions i fixar un nou sistema de finançament local que respecti els principis de suficiència financera i d’estabilitat pressupostària.

Des de CiU reclamem aquesta reforma i que, mentre no es faci, l’Estat doni suport als ens locals per fer front a les despeses que a curt termini tenen els municipis. Aquesta iniciativa és urgent ja que en la actualitat la majoria d’ajuntaments viuen ofegats i angoixats per la precarietat de les seves finances fruit, en la gran majoria dels casos, per un mal sistema de finançament. Cal avançar i fer-ho ràpid perquè les necessitats dels ciutadans així ho requereixen.

Eva Parera
Senadora de CiU i vicepresidenta de sectorials d’Unió
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1