Divendres, 17 de febrer de 2012 | 12:45
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Temps d’eleccions

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ROBERT PASTOR
Temps d’eleccions
Robert Pastor
16/02/2012 07:39
El calendari electoral al conjunt de l’Estat deixa molt poques dates en blanc, si hem de comptar precampanyes i campanyes. A la imminència de les autonòmiques de Andalucia , que si encerten les enquestes donarà un territori més a tants com ja governa en PP, s’afegeix ara un horitzo més proper del previst les de la Comunitat Autònoma del País Basc.

El portaveu del partit socialista (PSE-PSOE) a Eusko Legebitltzarra (Parlament), José Antonio Pastor anunciava fa poc en una entrevista radiofònica l’avançament, contra les manifesta ions reiterades de qui ha de convocar els comicis, que és el president Patxi López, en el sentit que esgotarà la legislatura. A aquest avançament la legislatura. A aquest avançament ( que les portaria a la fi de l’any o l’inici del vinent) Pastor afegia l’auguri d’un final de l’actual període “una mica mogut”. Fins ara era el Partit Popular qui marcava distàncies respecte d ela política de l’executiu monocolor del PSE, al qual dóna el suport parlamentari imprescindible per formar majoria, sota el lema llanat pel líder del PP, Antonio Basagoti, que són els seus els qui poden “ posar i treure lehendakari”.

El portaveu preveu que hi hagi més “desencontres” entre els dos aliats, sobretot arran de la reforma laboral del govern Rajoy. Alguna senyal de distanciament s’ha produït ja. El mateix Basagoiti proclamava que veu López “un xic desnortat”, mentre el portaveu del seu grup al Parlament autonòmic amenaçava de demanar la reprovació de la consellera d’Ocupació i Afers Socials de l’executiu, Gemma Zbaleta, si Lanbide ( l’ens públic d’ocupació) continua contractant orientadors laborals fora de les borses d’ocupació de l’oferta pública del mateix govern.

Per al portaveu socialista, ETA és “el que menys preocupa” actualment, tot i que , “el Partit Popular no té que perdre l’oportunitat d’aconseguir la fi real de la violència”.

Declaracions i contradeclaracions dels líders semblen obrir un període més clarament preelectoral al País Basc, constituït en comunitat autònoma, mentre el reelegit president del PNB ofereix suport al govern socialista de Patxi López, potser per mantenir durant el termini màxim l’actual situació, en espera que Amaiur vagi desgastant-se el màxim possible en aquest curt temps, per les accions de Bildu als ajuntaments i la Diputació de Guipúscoa.

Perquè l’aritmètica parlamentària que s’augura a al cambra basca després dels propers comicis serà força més complicada que l’actual, amb la forta presencia encara previsible de la coalició radical, que en principi impediria una repetició del pacte “actual “contra natura” entre representants dels dos partits d’àmbit estatal, però que no donaria gaires facilitats per al retorn d’un executiu del PNB, si no fos recuperant alguna coalició “transversal”, perquè li resultarà molt difícil establir un pacte amb l’adversari qui li disputa part del mateix respecte d’electors. Mentrestant, el ministre de Interior, Jorge Fernández Díaz, anunciava que ETA continua reclutant nous membres, tot i el manteniment de la inactivitat “armada” , i el PNB responia que “no li consta” la realitat d’aquest anunci. Aviat hem de veure, perquè ni les passes capa el desarmamament i ala fi de l’organització terrorista, ni la precarietat d’un govern en aquests temps de crisi, es poden allargar en el temps sense conseqüències força negatives.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1