Actualitzat el 09/02/2012 a les 00:01h

Carda fred

Sembla que hi ha certa unanimitat en considerar que la temperatura de confort està al voltant dels 20 graus. Entre 19 i 22, més o menys, és la temperatura que tenim la majoria la calefacció a casa. Per tant, per sobre de 20 tendim a tenir calor i per sota fred.

Tot i així, el fred, i la calor, són una percepció subjectiva, com en tot a la vida. Es tracta de comparar una temperatura respecte una altra. Per exemple, si a l’estiu estem dins de casa a 25 graus, després d’un dia assolellat, i sortim de nit amb una temperatura de 18 graus, direm que fa fred o fresca. Però si venim de fora, a on estem a 10 graus, i entrem a un lloc amb 18, direm que hi fa calor.

És habitual que sota una mateixa teulada convisquin persones amb percepcions contràries d’on estan els límits del fred i la calor. Sol passar que la dona és fredeluga i l’home té calor. Les diferències s’evidencien, també, en ciutadans de diferents territoris. No és la mateixa la resistència del fred al Pirineu que a Barcelona.

Coincidim força, també, en considerar que a l’estiu fa calor i a l’hivern fa fred. En un país com el nostre, però, sembla que això és notícia. Per suposat que hi ha estius més calorosos i hiverns més freds. I és clar que cal prevenir quan les temperatures poden acostar-se a uns límits potencialment perjudicials per a la salut o la seguretat. Però d’aquí a crear falsos alarmismes, dosificacions exagerades d’informació i desallotjaments d’escoles injustificats quan les temperatures baixen una mica més del que és habitual, és propi d’una república bananera. Congelada, però bananera.

En canvi, des de la restauració de la democràcia, Catalunya viu en una onada de fred mesetià permanent i no veig les mateixes alarmes socials. En aquest cas, sí que estarien justificades. Patim un dels pitjors espolis fiscals del món, passem fred extrem econòmic. Com cantaven els Duble Buble a “Pecats”, l’hivern no acabarà mai més i el fred ja ha entrat per sempre en els racons inhòspits del nostre pis (país). Crèiem que ens havíem acostumat a viure molt per sota de la temperatura de comfort i ara tenim una pneumònia que ens està deixant sense alè.

Ha arribat l’hora de prendre mesures extremes davant d’una situació extrema.  No hi haurà concert econòmic, digueu-ne pacte fiscal. I si CiU ens vol fer creure que un pacte de mínims amb el PP s’hi acostarà, ens hauran tornat a enganyar. Espanya ja s’encarregarà de prometre primer i no complir després.

Marxar d’Espanya ens fa tanta falta com la calor del sol.

Navega per les etiquetes

independènciafred

COMENTARIS

+0
-0
Pobre noi!
Cuca de Llum, 12/02/2012 a les 09:08
I t
tu,"cardes llastima"
Ja es ben trist que tot un "llicenciat" tingui de utilitzar aquest llenguatge perquè algú el llegeixi. Pobre noi!
+1
-0
Tota la raó
Marc, 09/02/2012 a les 22:48
Tota la raó Enric, ens cal abandonar Espanya

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Enric Xicoy
Des de l'any 1973 viu a Torelló. Doctor en Periodisme per la URL on exerceix de professor i de Secretari acadèmic a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha col·laborat en diferents mitjans d'Osona i també ha treballat a mitjans nacionals com Catalunya Ràdio, Canal 3/24 o La Vanguardia. Podeu seguir-lo al seu blog personal Ges Avall.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: