Actualitzat el 16/02/2012 a les 00:00h

El Consorci del Bages Sud

Fa pocs dies, en una tertúlia matinal en una cèntrica cafeteria de Manresa, vaig poder escoltar com un grup d'homes de mitjana edat discutien sobre la impunitat que envolta el món de la política. A banda dels molts casos de corrupció que apareixen dia sí dia també –apuntava un- s'ha d'afegir el marge de maniobra que tenen els polítics per fer i desfer sense que ningú els pugui passar comptes–deia un altre-. “Tot el que toquen ho fan malbé”, sentenciava un dels contertulians. Home, per ser justos cal reconèixer-los també els encerts en decisions que han fet prosperar el país. Però sí és cert que n'hi ha d'altres d'incomprensibles, injustificades i envoltades d'un menyspreu que a tots ells, als polítics, els hauria de fer caure la cara de vergonya.

Un d'aquests casos es dóna amb el Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud (CFIBS). Un ens públic que depèn dels ajuntaments del Pont de Vilomara, Sant Vicenç de Castellet, Marganell, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat i Castellgalí creat l'any 1993 per oferir als ciutadans un ampli ventall de serveis orientats a la promoció econòmica: servei d'ocupació, servei de creació d'empreses, escola d'adults, observatori del mercat de treball, formació ocupacional i continua, suport a les empreses, etc. Des d'aleshores, el CFIBS ha atès una mitjana de 3.000 usuaris l'any, convertint-se des del primer dia en una eina necessària, útil i molt valorada per als ciutadans d'aquestes contrades.

Tanmateix, el 4 d'octubre passat els responsables polítics van comunicar la seva intenció de tancar el CFIBS i acomiadar els treballadors. Primer van fixar el 31 de desembre com a data de tancament, i després el 31 de gener. Avui, els nou empleats del consorci continuen treballant sense que ningú els hagi dit res més, amb la incertesa de saber fins quan d'aquesta angoixada situació i, el que és pitjor, patint dia rere dia, els efectes d'una decisió presa per uns polítics (els d'un color i els de l'altre) que han deixat morir un servei que tenia el vistiplau de la ciutadania –que al cap i a la fi és qui els voten i els col·loquen a la seva preuada poltrona-.

Des que es va anunciar el seu final, els treballadors del CFIBS han vist com se'ls deixava de pagar puntualment la nòmina i la paga doble de Nadal, han hagut de patir fins a dues ocasions el tall del subministrament elèctric a les seves instal·lacions per falta de pagament, han de renunciar a utilitzar les impressores per falta de tòner i s'han de veure en situacions tan inversemblants com la de portar-se el paper higiènic de casa perquè a la feina ja no en posen. Mentrestant, el consorci es veu abocat a pagar el 30% d'interessos per tenir al descobert pòlisses de crèdit, situació provocada per la disminució de subvencions i per la negativa dels ajuntaments a augmentar les seves aportacions a l'entitat.

Els polítics -els d'abans i els d'ara- han deixat morir sense pietat aquest ens que en els últims temps només ha rebut l'indult polític en època d'eleccions, moment fantàstic de la democràcia, en el qual tothom –els polítics, és clar- aposten per tot. Els d'un color i els de l'altre s'han intercanviat retrets per la gestió del CFIBS oblidant-se que tant els uns com els altres tenen representació en la seva junta. Ha estat manca de voluntat?, desídia? O simplement que se n'han cansat, com la família que s'afarta del gosset que havien comprat per Nadal quan aquest ja s'ha fet gran. Ja ho deia ja el contertulià de la cafeteria!

Navega per les etiquetes

consorci bages sud

COMENTARIS

+7
-0
Disonancia cognictiva
Pere Badía, 17/02/2012 a les 21:56
Sembla que no pot ser cert, però aquesta alcaldessa en aquests moments és una ferma candidata perquè el Consorci es tanqui.
No recorda els favors que se li van fer anys enrere per part del Consorci al seu pare quan no va ser elegit alcalde de Castellbell.
Els Empleats del Consorci no tenen culpa de la mala gestió de l'equip directiu.
Disonancia cognictiva és el que pateixen alguns polítics comarcals
+10
-0
Pagar per treballar
Antoni, 17/02/2012 a les 14:00
En un ple municipal de l'Ajuntament de Castellbell i El Vilar, l'excalde Agustí Navalles, en una ordre del dia tractva el tema del Consorci a petició de l'oposició en aquells moments el PCS.
Recordo que l'actual alcaldessa de Castellbell, en aquells moments portaveu de l'oposició no parava de recriminar el perquè l'Ajuntament no pagava la part corresponent al Consorci des de feia molt de temps, al que el Batlle en aquells moments li va repetir en diverses ocasions que ELLS NO PAGAVEN PER TENIR UN LLOC DE TREBALL, que el treball és lliure i de tots.
+10
-1
Neteja a fons
Celdoni Masats, 17/02/2012 a les 13:36
Joan Torrents, en quatre línies s'han dit veritats com temples.
La Sra Gloria Torner no parla del seu magnífic sou ia més la part del Consistori del Ajuntament de Sant Vicenç.
Gràcies a Déu que totes aquestes malifetes d'alguns polítics es van enfonsant.
Empreses fetes a imatge i semblança, per a fins propis.
Ja està bé de tants xupòpters i vividors.
Catalunya s'ha de deixar en l'estat que estava fa uns anys i per això és necessari realitzar una neteja a fons de l'arna.
+9
-0
Ignorància
Anònim, 17/02/2012 a les 13:35
Ja hi tormen a ser! encara hi ha gent que no s'ha enterat que la gestió del CFIBS correspón a la Junta General que està formada pels sis ajuntaments? Aquests decideixen sous, quotes, han decidit el tancament... i també seran els responsables del deute econòmic que han provocat ells.
No sempre hi ha hagut majorista socialista i sempre s'ha anat igual.
Parlem de sous? d'alguns alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores a jornada parcial, amb mòbil, dietes, desplaçaments, vehicles de la corporació, i altres privilegis? quan cobren aquests? quina dedicació tenen? quina formació tenen? amb qui han hagut de pactar per aconseguir el seu interès personal?
Per què no es va decidir el tancament del Consorci abans de les eleccions municipals?
Quanta ignorància! i quanta...
+9
-0
Decisions polítiques indignants
Meritxell, 17/02/2012 a les 13:17
La regidora del servei d'ocupació de Manresa, CIO, també està actuant amb tota impunitat. Ha desfet tot l'equip de docents que impartien formació des de fa més de dos anys i ha contractat nous formadors, deixant als primers al carrer i sense feina. Això si que és desfer la feina ben feta i ningú li pot passar comptes.
Pitjor que en època de dictadura.
+11
-2
Molt ben pagats
Joan Torrents, 17/02/2012 a les 08:57
El CFIBS es va crear l'any 1993, per uns ajuntaments d'ideologia socialista.
Aquests anys eren magnífics tant políticament com econòmicament.
Els creadors o fundadors que tots sabem qui van ser l'únic que van buscar va ser la seva seguretat en cas de no ser elegits.
Exemple d'això fou l'alcalde de Castellbell i algun més que en no ser elegits tenien un lloc de treball molt bé remunerat.También afegir que gairebé tots els empleats eren del partit d'una altra forma ho tenien molt malament per poder accedir a aquests llocs de treball , també cal destacar els sous d'alguns directius, inflats amb milers d'euros. Fa uns 5 anys l'ajuntament de Castellbell va deixar de pagar al veure que això no funcionava correctament i l'únic que es mantenia era una oficina de iniciàtiques i de treball totalment obsoleta. La crisi afecta a tots de la ideologóa que siguem, aquí no hi ha ni millors ni pitjors
+12
-3
Fan
Marta, 16/02/2012 a les 12:38
Oscar, fa temps que et segueixo de la teva època al Regió7 i sempre m'han agradat molt els teus articles. Endavant!!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Òscar Bolancell
Periodista. Ha treballat en diversos mitjans, principalment en premsa escrita, i en gabinets de comunicació.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: