Diumenge, 19 de febrer de 2012 | 12:46
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

El MI5 no va poder desvetllar l'enigma Chaplin

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
No confirma el seu veritable nom ni el seu lloc de naixement
El MI5 no va poder desvetllar l'enigma Chaplin
17/02/2012 17:23
Chaplin
El veritable nom i el lloc de naixement Charlie Chaplin segueix sent un misteri. Així ho admet ni més ni menys que el mateix MI5 que després d'una exhaustiva investigació no va poder desvetllar les moltes interrogants que hi ha sobre la figura de la llegendària del cinema mut.
Les sospites nord-americanes que Chaplin era simpatitzant comunista van motivar que el FBI demanés a el MI5 britànic en 1952 que investigués el passat de Chaplin. Creien que era un simpatitzant d'esquerres i que estava usant un sobrenom i que el seu veritable nom era Israel Thornstein.

Es creia que l'estrella va néixer el 16 d'abril de 1889 en el sud de Londres, però una exhaustiva investigació del MI5 no va trobar partida de naixement allí, segons revelen els documents desclassificats de l'agència d'espionatge el divendres. Tampoc van trobar indicis que suggereixin que Chaplin va ser un risc per a la seguretat.

"És molt inusual, particularment després d'una investigació del MI5, que la data i el lloc d'una celebritat tan coneguda com Charlie Chaplin segueixi sent tan misteriosa", va dir el professor Christopher Andrew, historiador oficial del MI5.

L'arxiu mostra que ningú anomenat Charles o Israel va néixer el 16 d'abril, i una investigació més detallada sobre els suggeriments que Chaplin hagués nascut a França, prop de Fontainebleau, també va resultar infructuosa.

"No podem trobar proves que el nom de Chaplin és o hagi estat alguna vegada Israel Thornstein, ni podem trobar cap prova de l'existència de tal persona", va dir el MI5 en una carta a l'ambaixada nord-americana a Londres. "No hem estat capaços, no obstant això, de descobrir cap altre nom pel qual ha estat conegut", van reconèixer.

Un gitano nòmada?

Andrew va indicar que les noves proves que van sorgir l'any passat suggerien que Chaplin va néixer en una caravana que pertanyia a una dona coneguda com la "Gypsy Queen" (regna gitana) en el centre d'Anglaterra i que la seva mare era membre d'una comunitat nòmada.

La informació estava en una carta, trobada en un calaix tancat, que li va enviar a Chaplin uns anys abans de la seva mort en 1977 un home anomenat Jack Hill, que va dir que la propietària de la caravana era la seva tia.

"Encara que no hi ha prova que la informació de Jack Hill sigui correcta, Chaplin òbviament la va prendre de debò posat que d'una altra manera, com el seu fill major ha comentat, Chaplin no l'hagués conservat de forma tan acurada", va dir Andrew.

No amagava la seva faceta política

Durant la seva carrera, Chaplin va deslligar la controvèrsia amb pel·lícules obertament polítiques com El gran dictador, una paròdia sobre el capdavanter nazi Adolf Hitler o Un rei a Nova York, una sàtira sobre els temors anticomunistes a Amèrica.

Des dels anys 20, les autoritats nord-americanes sospitaven que era simpatitzant comunista, una acusació que ell sempre va negar, i li va ser rebutjat un permís per entrar de nou a Estats Units quan va deixar el país en 1953, anant-se a viure a Suïssa.

"Pot ser que Chaplin sigui un simpatitzant comunista, però amb la informació amb la qual expliquem, no sembla ser més que un progressista o radical", va escriure un oficial del MI5.

Entre altres documents desclassificats el divendres hi havia detalls de les investigacions del MI5 sobre tres químics guanyadors del Nobel, entre ells Irene Curie i el seu espòs, que simpatitzaven amb el comunisme.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1