Dimarts, 21 de febrer de 2012 | 13:07
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Sis premis per concedir la pau als malvats

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Elena Anaya i José Coronado, Goyas a les millors interpretacions
Sis premis per concedir la pau als malvats
20/02/2012 01:44
José Coronat i Enrique Urbizu amb els Goyas
'No Habrá paz para los Malvados' ha estat la gran triumfadora de la 26 edició dels Premis Goya en alçar-se amb sis dels catorze guardons als quals aspirava. En una nit molt igualada entre les principals favorites, la cinta d'Enrique Urbizu s'ha imposat a la resta en un potent sprint final en el qual s'ha portat a més les categories més importants: Millor Interpretació Masculina (José Coronado), Millor Direcció (Urbizu) i Millor Pel·lícula.
Els altres tres premis que també ha acumulat 'No Habrá paz para los Malvados' són els de Millor Muntatge, Millor So i Millor Guió Original. 'Blackthorn. Sin Destino' (Mateo Gil) i 'La Piel que Habito' (Pedro Almodóvar) ocuparien els altres esglaons del podi de la nit amb quatre premis cadascuna. 'Eva' (Kike Maíllo) i 'La Voz Dormida' (Benito Zambrano) es porten tres cadascuna, mentre que la cinta d'animació 'Arrugas' ha aconseguit dues.

L'actor José Coronado, premiat com a Millor Interpretació Masculina, ha afirmat que això és "com un somni complert". "25 anys buscant a Goya i per fi ens trobem", ha subratllat davant els periodistes just abans d'interrompre les seves paraules per obsequiar als presents amb un potent crit d'alegria en escoltar que 'No Habrá paz para los Malvados' s'alçava amb el premi més important de la nit com a millor pel·lícula.

D'altra banda, Urbizu, sens dubte el gran guanyador de la nit, ha assenyalat que els cineastes estan acostumats a la crisi i que a pesar que el camí serà "estret" en el futur, ells van a seguir fent cinema. "El dimarts deixes el Goya en la prestatgeria i tornes a la casella zero", ha assegurat.

Agredolç Almodóvar

'La Piel que Habito' de Pedro Almodóvar acudia a la cerimònia com a màxima favorita per estar present en 16 categories. No obstant això, finalment s'ha portat a casa quatre premis. Malgrat no ser una mala collita, només dues pertanyen a les categories principals: Millor Actriu Protagonista (Elena Anaya) i Millor Actor Revelació (Jan Cornet). Com a guinda, Millor Maquillatge i/o Perruquería i Millor Música Original.

També amb quatre guardons i alguna cosa així com la medalla de bronze en els Goya 2012 es va a casa el western 'Blackthorn. Sin Destino', dirigida per Mateo Gil: Millor Direcció de Producció, Millor Direcció de Fotografia, Millor Direcció artística i Millor Disseny de Vestuari. Tots ells premis molt tècnics però que premien una pel·lícula arriscada tal vegada amb no tota la sort que va merèixer en taquilla.

Contentíssim s'ha mostrat Kike Maíllo, la pel·lícula del qual 'Eva' s'ha portat tres premis, entre ells el de Millor Director Novell. "Aquest premi és una abraçada de benvinguda a un debutant", ha destacat, exultante, sens dubte també encantat amb el premi a Lluís Homar (Millor Interpretació Masculina de Repartiment) i als Millors Efectes Especials.

Benito Zambrano, la pel·lícula del qual 'La Voz Dormida' partia amb nou possibilitats de guardó, ha aconseguit finalment tres, destacant el de Millor Actriu Revelació per a María León -"Estic molt agraïda, però jo el que vull és treballar", ha subratllat des de l'escenari-, així com el de Millor Interpretació Femenina de Repartiment per a Maria Wagener. La Millor Cançó Original també pertany a aquesta pel·lícula, 'Nana de la Hierbabuena', de Carmen Agredano.

Una gala amable


Ha estat la d'aquest any una gala amable i sense grans sobresalts, tal vegada amb discursos d'agraïment lleugerament extensos, però conduïda amb consistència pel descarat humor televisiu d'Eva Hache. Una cerimònia a la qual li va venir molt bé visualment tenir en les seves primeres files els rostres de, entre uns altres, Salma Hayek, Antonio Banderes amb Melanie Griffith, Daniel Bruhl, Pedro Almodóvar o José Coronado.

Una nit que va premiar 'Retorno a Viridiana' (Pedro González Bermúdez) com a Millor Curtmetratge Documental, i 'Escoltant al Jutge Garzón (Isabel Coixet) com a Millor Pel·lícula Documental. Coixet ha afirmat que "el Tribunal Suprem pot apartar a Garzón de la justícia, però a la justícia gens ni ningú podrà apartar-la mai de Garzón".

Com a Millor Curtmetratge d'Animació va ser seleccionat 'Birdboy' (Alberto Vázquez i Pedro Rivero), mentre que 'Arrugas' va ser la Millor Pel·lícula d'Animació. Aquesta última cinta també es va alçar amb el guardó a Millor Guió Adaptat. El Millor Curtmetratge de Ficció ha estat 'El Barco Pirata' de Fernando Trullols.

Els acadèmics van decidir així mateix que 'The Artist' (Michael Hazanavicius) fos la Millor Pel·lícula Europea de la temporada, i van assenyalar a l'argentina 'Un Cuento Chino' (dirigida per Sebastián Borensztein i protagonitzada per Ricardo Darín, qui a més va ser l'encarregat d'anunciar aquest premi) com la Millor Pel·lícula Iberoamericana.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1