Dijous, 23 de febrer de 2012 | 13:01
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Dues multes a Endesa per abús de posició de domini

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Competència condemna l'elèctrica a pagar 23,1 milions d'euros
Dues multes a Endesa per abús de posició de domini
22/02/2012 13:26
borja prado endesa
EP.- La Comissió Nacional de Competència (CNC) ha imposat multes a Endesa per valor de 23,1 milions d'euros per abusar de la seva posició de domini en el negoci de la distribució d'electricitat, després d'una denúncia presentada per la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions d'Espanya (FENIE).
En concret, el consell de la CNC ha imposat a Endesa Distribució Elèctrica dues multes, una per valor de 14,96 milions d'euros i una altra per 8,15 milions. Les infraccions tenen relació amb el mercat de les instal·lacions elèctriques, que comprèn la realització de les obres necessàries per a la connexió de la xarxa de distribució amb les instal·lacions de l'usuari final.

La normativa, assegura la CNC, distingeix entre les activitats d'instal·lació que estan reservades als distribuïdors i les que no. L'execució de les instal·lacions no reservades al distribuïdor pot dur-se a terme en lliure competència per qualsevol instal·lador autoritzat.

En la primera infracció, Endesa hauria aprofitat la seva posició al mercat de la distribució per distorsionar la competència al mercat connex de les instal·lacions no reservades, en el qual també opera, mentre que en la segona infracció la companyia va cobrar als clients per l'execució dels treballs d'entroncament i connexió de la instal·lació.

Recurs contra de la multa

Fonts d'Endesa consultades per Europa Press van indicar que la companyia va a recórrer la multa per la via contenciós-administrativa davant l'Audiència Nacional. "Competència pretén que les distribuïdores ignorin la normativa aplicable, que exigeix que les empreses elèctriques ofereixin un pressupost econòmic al client perquè aquest triï 'empresa que realitzi la instal·lació", expliquen les fonts.

D'aquesta forma, Endesa considera que Competència "exigeix a les empreses requisits que no estan en la norma o que directament la contradiuen", motiu pel qual s'ha decidit preparar la denúncia.

Arguments de la CNC

En un comunicat, la CNC sosté, en al·lusió a la primera infracció, que Endesa ha utilitzat la informació sobre les sol·licituds de subministrament a la qual tenia accés "privilegiat" per la seva condició de distribuïdor per oferir l'execució dels treballs d'instal·lacions elèctriques als clients de major grandària del mercat.

"Aquesta conducta dificulta que la resta d'operadors presents al mercat d'instal·lacions pugui competir amb Endesa Distribució Elèctrica en situació de mínima igualtat de condicions a les seves zones de distribució per la part més atractiva del mercat", afirma.

Quant a la segona conducta multada, Competència indica que la norma preveu que els treballs que Endesa va a cobrar als clients han de ser realitzats pel distribuïdor a la seva costa. No obstant això, durant un determinat període la distribuïdora va cobrar als clients per això, la qual cosa es considera un "abús explotatiu".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1