Divendres, 24 de febrer de 2012 | 12:47
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Almenys 4 detinguts en una marxa de discapacitats a Bolivia

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Han recorregut uns 1.600 quilòmetres per exigir una pensió
Almenys 4 detinguts en una marxa de discapacitats a Bolivia
24/02/2012 10:24
Discapacitats en una marxa de Bolívia
EuropaPress.- La marxa que un centenar de discapacitats ha protagonitzat a La Paz per exigir al Govern una pensió mínima de 3.000 bolivians (uns 327 euros) s'ha saldat amb diversos ferits i almenys quatre detinguts, segons informen els mitjans de comunicació locals.
Els discapacitats han arribat a la capital aquest dijous, després de recórrer en dos mesos uns 1.600 quilòmetres des del centre del país. El grup ha volgut culminar el seu recorregut a la plaça Murillo, on estan els edificis del Govern, una cosa que la Policia ha impedit.

Els agents, equipats amb escuts, gas pebre i porres elèctriques, han format un cordó de seguretat per bloquejar les entrades a la plaça pels carrers Yanacocha i Ingavi. Uns metres més enrere han format un altre cordó, recolzat per dos autobusos policials, segons Red Erbol.

Els discapacitats han intentat depassar-ho, per la qual cosa els policies han fet ús del gas pebre. En aquest punt, els manifestants han decidit despullar-se i arrossegar-se pel terra per evitar una agressió dels agents, d'acord al relat del diari bolivià 'La Razón'.

Com a conseqüència d'aquest enfrontament, diverses persones s'han desmaiat, un policia ha resultat ferit i quatre discapacitats, identificats com Ruth Gutiérrez, Fernando Torres, Miguel Mariano Mendoza i Rodrigo Manzana, han estat detinguts i traslladats per força Especial de Lluita Contra el Crim (FELCC).

El cap de Prevenció i Atenció de Conflictes de la Defensoría del Poble, Gregorio Lanza, ha denunciat en Red Erbol que els detinguts han estat copejats en la Unitat Tàctica d'Operacions Policials (UTOP).

"Els van ingressar de manera violenta a la UTOP. Vaig arribar a fixar-me que un d'ells tenia un morrió i les mans encadenades a l'esquena. Un altre està sagnant pel nas. Tenen senyals de lesions, macadisses i cops", ha asseverat.

Un dels representants dels discapacitats, el diputat de Plan Progreso para Bolivia (PPB) Jaime Estívarez, ha explicat que la intenció dels discapacitats era culminar la seva marxa a la plaça Murillo, com van fer les comunitats del Territori Indígena Parc Nacional Isiboro Sécure (TIPNIS).

"L'única cosa que demanem és que ens deixin entrar lliurement a la plaça, com als del TIPNIS. No anem a renunciar. Creiem que el lliure trànsit és un dret de tots els ciutadans", ha dit Estívarez, al mateix temps que ha confiat que el Govern els rebi.

Per la seva banda, el diputat oficialista Gal Bonifaz ha atribuït la violència a "persones infiltrades" en la marxa, encara que ha refusat especificar.

Pensió mínima


El ministre d'Economia i Finances Públiques, Luis Arce, ha reiterat que, "definitivament", el Govern no pot suportar el pagament d'una pensió mínima de 3.000 bolivians, al mateix temps que ha acusat als discapacitats de trencar un acord previ que situava l'import a rebre en 1.000 bolivians (uns 109 euros).

A més, ha lamentat que els discapacitats prefereixin destinar els 40 milions de bolivians (uns 4,3 milions d'euros) utilitzats per a la reinserció laboral d'aquest col·lectiu al pagament d'una pensió mínima, segons informa l'Agencia Boliviana d'Informació (ABI).

"El que anava a fer aquest fons era donar-los l'oportunitat perquè s'insereixin al mercat laboral i que no necessitin d'un bo, sinó que puguin resoldre els seus problemes amb el seu treball, perquè ells poden treballar, molts d'ells", ha explicat.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1