Divendres, 24 de febrer de 2012 | 12:46
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

La faula del terrible perill

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
La faula del terrible perill
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
23/02/2012 19:28
Faula –dialogada i gens original, però necessària– inspirada en algunes fotos contemplades aquests darrers dies

Nen de nou anys en qualsevol país del món, assegut al sofà al costat del seu pare. El pare té un diari obert a la falda i tots dos se’l miren plegats.
Nen
: No m’agraden aquestes imatges, pare. No les entenc.
Pare: Ho sé, fill meu. És molt complicat.
Nen: Però...pare... A... les pel•lícules... tot és diferent. Els policies sempre són els bons i salven la gent. I els ajuden quan tenen problemes.
Pare: Sí, fill. Així és a les pel•lícules.
Nen: Ja, però... a la realitat no és igual, pare?
Pare: No resulta fàcil d’explicar, fill. Ja et dic que és molt complicat.
Nen: Ja... però... jo ho vull saber, pare. Ho vull saber.
Pare: De vegades la policia i la gent no tenen la mateixa opinió de les coses i aleshores és quan tot s’embolica.
Nen: Per què?
Pare: Perquè la policia i els qui els manen ho volen dominar i controlar tot. No els agrada que ningú vagi per un altre camí que no sigui el que ells diuen.
Nen: Però... així no ajuden ningú, no? Perquè tots som diferents i cadascú pensa a la seva manera.
primaveravalenciana
Pare: Exactament, fill. El bo seria conviure en harmonia, cadascú amb les seves idees i mirant pel bé dels altres, pel bé de tota la societat... Saps què vol dir societat?
Nen: Sí, és clar, pare. Vol dir tots nosaltres, tota la gent que vivim junts en un país, o en el món. No sé perquè ha de costar tant això de l’harmonia. A mi em sembla molt fàcil.
Pare: La gent som egoistes i ambiciosos, fill meu. Per això costa. Tothom vol tenir diners i luxes. Tothom vol manar i ser superior. Ningú no pensa en els altres.
Nen (mirant amb atenció la pàgina del diari i assenyalant una fotografia amb el dit): Ja, pare. Però hi ha una cosa que m’estranya molt... No entenc perquè la policia pega i ataca aquestes persones. La policia porta pistoles i porres i la gent només porta... Per què fan aquesta cara de ràbia i de por aquests policies tan dolents? Si la gent només porta...
El nen calla i es queda amb la vista fixa en el diari. La boca oberta i els ulls esbatanats. De sobte, una claror intensa il•lumina estranyament la seva mirada.
Nen (aixecant-se amb un salt nerviós)
: Pare, ja ho entenc! Ja ho entenc tot. Ja sé què he de fer!
El pare se’l mira sorprès.
Pare: Què vols dir, fill? Què és el que has de fer?
Nen (acostant-se al moble del fons de la cambra): Ho veig molt clar, pare. Haig d’anar a buscar un llibre! Un llibre!

 
La literatura és sempre una expedició a la veritat
(Franz Kafka- 1883-1924)
Dedicat als alumnes del Institut Lluís Vives de València
Yves
24/02/2012
El que ha passat a València no té nom... Bé, sí en té: el domini de l'analfabetisme. La societat que tenim és la del calla o et pego. Ni que no tinguis calefacció. Ni que t'esclavitzin. És igual. Triomfa sempre l'analfabet. Intentarem canviar-ho, no? Com deia aquell... Només que aconseguim canviar una sóla generació...
JORDI V.
24/02/2012
Il·lustratiu. És dificil no caure en el reduccionisme o en polaritzar les idees, però, tot i que tots els fets de la vida estan plens de matitzos, hi ha coses que esdevenen evidents, que no són comprensibles i que escapan a qualsevol explicació racional, coherent i de sentit comú. Fets com l'actuació policial a València davant dels xiquets de secundària (jo tinc un fill de gairebé 15 anys, i només és un nen amb l'altura física d'un home adult), amb la dosi d'agressivitat, violència i mala llet que hem pogut veure no es poden permetre en la nostra societat "civilitzada i democràtica". I els comentaris del cap de la policia menys. De "lapsus" com ho va titllar el ministre de l'Interior res de res, que tots saben d'on vé aquest "senyor policia" i les idees que té. Només cal que recordem que eren els que cremaven llibres al segle passat. A més a més, ja que parlem de llibres i cultura, les reivindicacions inicials, la guspira que ha provocat tot això, malgrat que hi subjauen les retallades en l'ensenyament, va ser la queixa de que passaven fred a les aules, perquè la Generalitat no té diners. No us recorda la demanda de més menjar que feia Oliver Twist a l'orfanat?
Patri Cia
24/02/2012
Arrel d'aquesta faula, me'n adono de la manipulació a la que hem estat sotmesos per mitjans televisius i d'altres. Els esdeveniments de València em fan pensar en una frase que de fa anys he escoltat i fins hi tot a mi em resona al cap: "Si la policia actua de forma violenta .. alguna cosa deuen haver fet els manifestants". Sota qualsevol precepte es pot legitimar la violència i més per part de les forces de l'ordre que són públiques que paguem entre tots?. Desafortunadament és ben palès en quin tipus d'estat estem, gens democràtic i usurpador de llibertats. Ja ho deuen haver fet expressament de fer una reforma escolar que ha incrementat el fracàs escolar.. no els interessa tenir una població culte, gent amb criteri, si no un ramat a qui poder portar pel camí que volen. Lectura, reflexió, comparació, criteri.. visca els llibres.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1