Divendres, 24 de febrer de 2012 | 13:02
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Primera pedra per refundar el Senat

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Eva parera cara (peq.)
Primera pedra per refundar el Senat
Eva Parera
23/02/2012 19:12
Dimecres, en el ple es va acordar per unanimitat la creació d'una ponència per tractar la reforma del Senat. Aquesta era una de les prioritats de Convergència i Unió d’aquesta legislatura a la cambra alta. És una evidència que des de l'any 1978 l'Estat espanyol ha evolucionat cap a un estat de les autonomies, algunes reconegudes com a històriques. Per tant, una cambra definida com territorial ha de representar, de forma més adecuada, aquesta realitat perquè serveixi a les necessitats del país i perquè sigui veritablement representativa de les diferents sensibilitats que existeixen a Espanya. No obstant, aquesta reforma haurà de ser curosa per no limitar l’autonomia legislativa dels Parlament autonòmics.

Per fer efectiu aquest mandat, els dos principals partits espanyols, PP i PSOE, hauran de tenir en compte com mai les opinions i propostes de les formacions nacionalistes, perquè som les veus que millor representem aquest caràcter plural i diferencial que conforma l’Estat espanyol.

La reforma que ara s’engega ha de transformar el Senat de cap a peus. Caldrà, doncs, redefinir les seves funcions perquè esdevingui una cambra útil i operativa en l’estructura territorial de l’Estat. Haurà de tenir en compte també que és necessari donar més rellevància a les autonomies que a les províncies en el sistema d’elecció dels senadors. No té sentit donar més representativitat a les comunitats amb més províncies sense tenir en compte el seu nombre d’habitants.

En qualsevol cas, aquesta reforma suposa un primer pas per transformar el Senat i convertir-lo en la institució que el país necessita per donar cabuda a totes les nacionalitats i sensibilitats i per no excloure ningú. La Constitució així ho té previst i ja és hora que avancem en aquest sentit. Des de CiU dedicarem els esforços que calgui perquè sigui així.

Eva Parera
Senadora de CiU i vicepresidenta de sectorials d’Unió Democràtica de Catalunya
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1