Dissabte, 25 de febrer de 2012 | 12:39
Vostè es troba a: Inici > Política >

El capital privat truca a la sanitat catalana: l'ICS aprova el seu desmembrament

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Casanovas assegura que el procés "no és per estalviar, sinó per gastar millor"
El capital privat truca a la sanitat catalana: l'ICS aprova el seu desmembrament
23/02/2012 21:12
9Joaquim Casanovas
El director gerent de l'Institut Català de Salut (ICS), Joaquim Casanovas, ha assegurat que la partició de l'organisme aprovada aquest dijous pel seu consell d'administració "no és per estalviar, sinó per gastar millor" els recursos dels quals disposa la major empresa pública de Catalunya, que dóna feina a prop de 41.000 persones.
Aquest canvi facilitarà l'entrada de capital privat als hospitals, que en constituir-se com a empreses públiques podran contractar serveis que ara mateix ofereixen a empreses privades i fins i tot, quan el Govern estatal transfereixi la propietat dels hospitals a la Generalitat, podran vendre la propietat dels edificis a grans grups d'inversió, als quals ho llogarien després per continuar amb l'activitat.

En una atenció als mitjans una vegada aprovada la reformulació, Casanovas ha assegurat que la inspiració d'aquest canvi històric és "utilitzar els recursos de la millor manera possible", que aquest any superen els 2.700 milions d'euros. El director gerent ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació de la mesura, que portava setmanes forjant-se, encara que ha precisat que ara s'obre un període de mesos per ultimar tots els tràmits administratius.

"Demà no passarà res nou", ha explicat, si bé en un període d'un any està previst que es puguin analitzar les suposades bondats d'aquesta mesura i començar amb un procés que desembocarà en la partició total de l'ICS cinc anys després. Entre aquestes bondats Casanovas ha situat una major flexibilitat en el tracte amb els proveïdors, una millor complementació amb altres centres sanitaris de la zona, la realització d'inversions adequades i els canvis en la gestió de personal.

El consell d'administració de l'ICS està format per 22 consellers més un president i un secretari, i entre ells es troben representants de les diferents conselleries del Govern, sindicats, entitats municipalistes, associacions de pacients i professionals de prestigi.

Segons Casanovas, solament CCOO ha votat en contra de la partició, si bé els representants de Metges de Catalunya (MC) i UGT no han acudit a la reunió i el sindicat d'infermeria Satse -que ha avançat la seva oposició a la mesura en un comunicat- no està representat.

Què passa amb l'ICS ara?

Concretament, el Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha aprovat la creació de dues empreses filials amb autonomia i personalitat jurídica pròpia per agilitar la seva gestió, segons els responsables polítics de l'ICS.

Les dues empreses filials, que suposaran entre el 7% i el 8% del pressupost de l'ICS -2.727 milions per 2012-, s'engegaran el proper any a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i en 26 centres d'atenció primària (CAP) de la província de Girona en el marc d'un pla que pretén crear un total de 22 empreses en cinc anys.

El director de l'ICS, Joaquim Casanovas, defensa que aquesta aprovació permetrà d'una "forma gradual i progressiva" convertir en real i efectiva la transformació de l'ens en una empresa de règim públic, com es va aprovar per llei en 2007 i a través de nous estatuts en 2009.

Per evitar fer de cop la citada transformació en una empresa tan gran, la direcció de l'ICS ha decidit fragmentar els vuit grans hospitals i 450 CAP en set entitats filials hospitalàries i 15 entitats filials d'atenció primària -formades per 20-25 equips d'atenció primària-.

Grup ICS

Aquestes empreses filials seguiran depenent de la matriu directiva que passarà a anomenar-se Grup ICS, que vetllarà per la continuïtat dels valors de la seva creació i centralitzarà les qüestions relacionades amb l'estratègia, gestió central i compra de material.

En qualsevol cas les empreses filials establiran un contracte programa directament amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) -asseguradora pública catalana- com el qual ja fa la majoria del sistema sanitari a través de consorcis concertats com l'Hospital Clínic i Sant Pau, i podran demanar crèdits en un moment donat, sense esperar durant mesos a l'aprovació del Parlament, com li succeeix ara a l'ICS.

A més d'autonomia i eficiència, Casanovas ressalta que el nou model permetrà establir més aliances amb centres propers i facturar accidents de trànsit a les companyies d'assegurances de forma més àgil, però en cap cas podrà engegar centres privats als hospitals públics seguint el model BarnaClínic.

"No volem fer una revolució, sinó una evolució", ha mantingut el director de l'ICS, qui ha negat tallantment qualsevol privatització de l'organisme.

Relació laboral

La nova gestió implicarà un canvi de model de les relacions laborals dels treballadors, tenint en compte que si ben fins ara la majoria del personal de l'ICS és estatutari, en el futur les noves contractacions es faran amb règim laboral.

A diferència del personal estatutari, el personal laboral es regula per un conveni marco del sector, contracta al personal per concurs o després d'oposicions i que la Conselleria d'empresa i Ocupació exerceix d'àrbitre davant una disputa entre direcció i treballadors que permetria a la direcció presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO).
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1