Dissabte, 25 de febrer de 2012 | 12:25
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Es van col·lapsar els mayas per una sequera?

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Un estudi en estalagmites així ho assegura
Es van col·lapsar els mayas per una sequera?
24/02/2012 11:51
Escultura Maya
EuropaPress.- Un estudi d'un equip internacional de científics assenyala que la desintegració de la civilització maya va poder haver estat relacionada amb una reducció en les precipitacions moderades.
Per arribar a aquesta conclusió, la investigació combina registres de canvis climàtics del passat, a partir d'estalagmites i llacs poc profunds, amb un model de reducció de pluges d'estiu i tempestes tropicals sobre la regió.

Segons un dels autors de l'estudi, publicat a 'Science', Eelco Rohling, "els resultats mostren una reducció de les precipitacions més modestes entre els temps en els quals la civilització maya clàssica va florir i va col·lapsar, entre els anys 800 i 950". "Aquestes reduccions, entre un 25 i un 40 per cent de les precipitacions anuals, van anar prou importants com perquè l'evaporació dominés sobre les precipitacions, reduint la disponibilitat d'aigua ràpidament", ha assenyalat.

Un altre dels autors, Medina Elizalde, ha afirmat que "durant més d'un segle, els investigadors han relacionat la desaparició de la civilització maya clàssica amb el canvi climàtic i, sobretot, amb la sequera" una teoria que s'ha desenvolupat gràcies al nou treball que, al seu judici, explica, "coherentment", els canvis en els conjunts de dades crítiques en l'equilibri entre l'evaporació i les precipitacions de la regió.

En aquest sentit, Rohling ha explica que aquestes reduccions modestes van poder causar la desintegració d'una civilització ben establerta perquè "l'estiu era la temporada principal, pels mayas, de la reposició d'aigua dolça, ja que no hi ha rius a les terres baixes de Yucatán" de manera que l'aigua tenia una gran importància en la societat, per aquest motiu les principals conseqüències que es van donar en aquesta època fossin "els trastorns socials i l'abandó de les ciutats".

Els científics també assenyalen que les sequeres durant la desaparició de la civilització maya clàssica van ser de gravetat similar a les projectats per l'IPCC (Intergovernmental Panell on Climate Change) per al futur proper de la mateixa regió.

Elizalde ha afegit que "el que sembla una petita reducció en la disponibilitat d'aigua, pot donar lloc a importants problemes de llarga durada". "Aquest problema no és exclusiu de la Península de Yucatán, sinó que s'aplica a totes les regions en entorns en els quals l'evaporació és alta", ha conclòs.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1