Salvador Cot | Actualitzat el 28/02/2012 a les 23:59h

Més venjança que rigor

Grècia ha acordat rebaixar un 22 per cent el salari mínim interprofessional, que ara està en 751 euros. És una decisió condicionada per la necessitat de cobrar el segon rescat de 130 mil milions d'euros que ofereixen els socis europeus. En aquest cas, no es tracta de cap despesa pública, ni de l'eliminació d'un servei o prestació, sinó del sou que han de cobrar la part més desafavorida dels treballadors grecs.

M'agradaria saber què té a veure deixar caure el salari mínim per sota dels 600 euros amb rebaixar el deute públic de l'estat grec. Encara veig menys la relació d'aquesta mesura amb la creació de les condicions necessàries per a un futur de reactivació econòmica. I és impossible que l'opinió pública grega ho consideri una acció positiva.

Els països del sud d'Europa -el nostre inclòs- no han estat rigorosos, això és un fet. Però servirà de poc que el Nord actuï de forma punitiva. Els treballadors grecs que menys cobren no han estat els responsables de la crisi i, en qualsevol cas, tampoc no seran ells els qui pagaran la factura perquè ja no els queda ni cinc.

COMENTARIS

+0
-0
A Alemanya no hi ha salari mínim
Anònim, 29/02/2012 a les 16:36
Bé, si que hi ha pels minijobs, que és de 400€
I normalment de mitjana el salari alemany en general és un 50% més elevat que el de l'Estat espanyol.

Això del Salari mínim és una enganyifa basada en un model anticuat de feines tipus funcionaris.
+4
-1
Grècia fora de l'euro
Anònim, 29/02/2012 a les 15:30
Cal que Grècia surti de l'euro i que s'ho facin ells mateixos. Si un país no sap governar-se, els culpables son els ciutadans que han votat els diferents governants.
+7
-2
Ve de lluny
Anònim, 29/02/2012 a les 09:32
En els països centre-europeus fa segles que s'utilitza la frase "ENDEUTAT COM A GRÈCIA" per a descriure la greu situació financera d'una persona o empresa en fallida.
+9
-5
Devaluació real
XX, 29/02/2012 a les 09:22
"M'agradaria saber què té a veure deixar caure el salari mínim per sota dels 600 euros amb rebaixar el deute públic de l'estat grec." -Molt senzill: la competitivitat salarial, per atreure la inversió. Donarà els seus fruits a mig termini i no es tracta de cap venjança, sinó de pagar la festa que es van fotre i evitar la bancarrota del país. No passa res, si alhora baixen els preus en general. També caldria, alhora, fer justícia i empresonar els financers responsables d'aquest endeutament desorbitat i del seu posterior maquillatge. També caldria fiscalitzar millor les grans fortunes. Però, és clar, això ja és molt més difícil de dur a terme, i més a un país del sud. En tot cas, de venjança res, que s'ho han fet tot ells solets.
+6
-5
Problemes reals, danys col•laterals ?
ANTONIO MORA VERGÉS, 29/02/2012 a les 08:32

Falten menjadors públics o socials. A Catalunya ja tenim gent que mor per desnutrició.
Falten ajudes als ‘ sense llar’ persones i famílies. A Catalunya tenim el trist record de ser els primers de l’estat en aquesta ‘ matèria’.
Cal complementar la dieta de molts escolars – com ja es va fer en el primer feixisme – tornen les malalties infantils relacionades amb la desnutrició.
Suggereixo com a mesura d’elemental prudència que des de l’àmbit particular, ni gobierno, ni govern, es demani ajuda a UNICEF. Ja anem tard, i dissortadament no parlem la llengua mandinga.
+6
-1
Futur condicionat
Anònim, 29/02/2012 a les 01:43
En sintesi és ben fàcil: com que no poden devaluar la moneda devaluen els països i els seus habitants. D'aquí un temps els tocará decidir als governants si opten per una integració més profunda amb Europa o trencar-la. I quan sigui l'hora de tocar sobiraníes sortirán els defensors de les pàtries a estirar en contra, sortirán els beneficiats que estirarán a favor...i ja s'haurá liat.
+15
-5
No és un càstig
Toni Català, 29/02/2012 a les 00:35
Normalment, gairebé sempre, trobo, Sr. Cot, que féu una anàlisi profunda i original dels problemes polítics, i em féu veure algun aspecte que jo no havia tingut en compte. Avui, que parleu d'economia, no hi toqueu. Grècia, com a qualsevol país que ha viscut (molt) per sobre de les seves possibilitats i no pot devaluar la moneda, ha de fer el que se'n diu una devaluació interna, o sigui abaixar els salaris (per la mateixa feina). El salari mínim és un dels indicadors fonamentals per fixar tota l'escala salarial i el poder de compra mínim. Es l'única manera d'arrossegar preus i costos a la baixa, que és l'única manera que l'economia grega podrà tornar a crèixer. No és un càstig, és obligar-los a pendre la medicina que els pot guarir. Però no és segur que ho faci, perquè la manca de responsabilitat política de les elits de Grècia fa fredat. I el més probable és que tots els partits tornin a jugar la carta populista a curt plaç que els ha portat a l'infern en què es troben.
+18
-2
És com sempre
LoPep, 29/02/2012 a les 00:21
Abans de l'euro, quan hi havia un forat així a les finances del govern, es devaluava posem un 20% la moneda i automàticament tothom era un 20% més pobre. Tothom excepte els amos del caler, que ja s'havien cuidat de tenir-lo en divises.
Ara, com que hi ha l'euro, calen altres mesures per aconseguir el mateix, que és (com sempre) empobrir a tothom menys als amos del caler.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

educaweb.cat
Vés a: Mas Comtal Gran Angular 2010: bessons no idèntics

Mas Comtal Gran Angular 2010: bessons no idèntics

L'última novetat del celler d'Avinyonet del Penedès són dos vins elaborats amb raïm de la varietat incrocio Manzoni



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: