Dijous, 1 de març de 2012 | 13:03
Vostè es troba a: Inici > Política >

El PSC proposa un pacte fiscal "realista"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Navarro vol que Catalunya tingui "l'última paraula" sense arribar al concert
El PSC proposa un pacte fiscal "realista"
29/02/2012 21:30
Pere Navarro i Antoni Castells
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha defensat aquest dimecres un nou finançament per a Catalunya on a diferència del model actual, acordat durant el tripartit, la Generalitat tingui "l'última paraula". A més, ha exigit al president Mes que mogui fitxa i digui quina és la proposta del Govern.
La proposta l'ha presentat Pere Navarro en el Col·legi de Periodistes i es basa a crear un consorci format per l'Estat i la Generalitat que "gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni" els impostos que es paguen en la comunitat.

El model del PSC no arriba al mateix nivell d'autonomia financera del concert basc i navarrès, ja que proposa que la gestió de tots els tributs la faci un consorci on l'Estat i la Generalitat tinguin "condicions d'igualtat efectiva".

"Perquè tothom ens entengui, volem compartir la clau de la caixa i tenir l'última paraula. Aquest consorci s'ha d'establir com a única administració tributària a Catalunya", ha sentenciat.

Abrigallat per l'exconseller d'Economia Antoni Castells, principal negociador del model actual de finançament, ha reivindicat "el camí recorregut" per Catalunya en matèria financera, i ha afirmat que és positiu i ha anat en la bona direcció.

Model realista

Ha recalcat que el PSC vol un model singular per a Catalunya que aprofundeixi els mecanismes federals de l'Estat, però ha garantit que està dins de l'Estatut, és realista, i no planteja una ruptura: "Un model propi, el pacte fiscal català, que no és ni el concert basc, ni el conveni navarrès".

Malgrat que ha destacat que sempre ha d'existir una "solidaritat estructural" entre territoris, ha defensat que s'ha de limitar l'actual aportació catalana, i incentivar a les comunitats receptores perquè siguin menys depenents de la comunitats aportadores.

També ha proposat renovar els mecanismes de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut per "compensar el dèficit en inversions acumulat al llarg dels últims anys", i ha demanat la creació d'una comissió parlamentària que abordi una reforma del finançament local.

Petició a Mas

Encara que que el PSC va decidir suspendre les seves relacions amb CiU després del pacte pressupostari amb el PP, Navarro ha tendit de nou la mà a la federació nacionalista -així com a la resta de partits- per "pactar una posició conjunta" sobre el model de finançament.

Malgrat aquesta oferta li ha fet dos advertiments al president Mas: que el PP serà qui "realment farà impossible el concert econòmic per a Catalunya", i que ara és CiU i el Govern els qui han de formular la seva proposta de model de finançament.

"Ara és el president Mas qui ha de moure fitxa. Fa falta que expliqui què vol, com ho vol i amb qui ho vol", ha sentenciat. Navarro ha reclamat a Mas que posi sobre la taula un model concret, però en al·lusió al concert, li ha etzibat: "No abonarem aventures per poder explotar després el fracàs".

El líder socialista ha manifestat que està obert a dialogar sobre les conclusions de la comissió parlamentària del concert, a la qual el PSC no es va sumar quan es van aprovar, i sí ho van fer CiU, ICV-EUiA i ERC.
El PSC acudeix a l'acte

A l'acte sobre el pacte fiscal ha assistit la plana major del partit: l'expresident de la Generalitat José Montilla, el líder socialista en el Parlament, Joaquim Nadal, el número dos del partit, Daniel Fernández, l'alcalde de Cornellà i també 'home fort', Antoni Balmón, i l'exministre Celestino Corbacho.

També entre el públic es trobaven les diputades del PSC Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet, l'expresident de la Diputació de Barcelona Antoni Fogué, i en representació d'altres partits han assistit els diputats Benet Maymí (CiU) i Enric Millo (PP), entre uns altres.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1