Divendres, 2 de març de 2012 | 12:49
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

L'Odyssey haurà de retornar l'or espanyol

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El Suprem dels EUA falla a favor del Ministeri de Cultura
L'Odyssey haurà de retornar l'or espanyol
01/02/2012 09:44
Odyssey
EuropaPress.- La justícia dels Estats Units ha fallat a favor de Espanya en el denominat 'cas Odyssey' i, en conseqüència, l'empresa caçatresors haurà de retornar el tresor de la fragata 'Nostra Senyora de les Mercès' al nostre país, segons fonts del Ministeri de Cultura.
En una decisió contra la qual ja no cap recurs, el Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat aquest dimarts les al·legacions presentades per l'Odyssey Marine Exploration davant la decisió del Tribunal d'Apel·lacions d'Atlanta de novembre de l'any passat d'ordenar la devolució del tresor a Espanya.

Després de conèixer aquesta decisió, el Ministeri de Cultura va mostrar la seva "satisfacció" per aquesta decisió judicial, que suposa la tornada a Espanya d'una col·lecció de 500.000 monedes trobades en 2007 a la fragata 'La nostra Senyora de les Mercès'.

La devolució del tresor de 14 tones de plata i or haurà de fer-se efectiva en un termini de deu dies i des del Departament que dirigeix José Ignacio Wert ja s'està estudiant el procediment més adequat per a això. El tresor roman custodiat a Florida i des de l'Executiu espanyol s'aposta per un mètode de trasllat que garanteixi la seva preservació en les millors condicions de seguretat.

La decisió del Tribunal Suprem d'Estats Units, contra la qual no cap recurs, desestima les al·legacions d'Odyssey en considerar que la fragata espanyola és un buc d'Estat i no un vaixell mercant. L'empresa caçatresors pretenia demostrar que el vaixell no es trobava en missió militar en el moment del seu enfonsament i que, d'aquesta forma, es perdia la immunitat sobirana i el vaixell deixava de pertànyer al país d'origen.

A l'agost de 2007, Odyssey va presentar les seves primeres al·legacions contra la decisió del jutge encarregat del cas, Mark Pizzo, i que havia fallat a favor d'Espanya en la reclamació del tresor valorat en uns 500 milions de dòlars i oposat en l'Atlàntic al maig de 2007.

Troballa en aigües internacionals

El 18 de maig de 2007, Odyssey va anunciar que hi havia trobat i transportat un carregament de monedes als Estats Units. Aquesta empresa nord-americana va batejar a l'operació i al derelicte oposat amb el nom de 'Cigne Negre'.

Des d'aquest moment, el Govern espanyol va obrir una investigació per esbrinar en quin lloc va trobar l'empresa el botí, a quin derelicte pertanyia, amb quins permisos comptava per fer-ho i si ho va trobar en aigües espanyoles.

Mesos després, i per justificar les seves reclamacions, un equip conjunt del Ministeri de Cultura, l'Armada, el Museu Arqueològic Nacional, la Real Acadèmia de la Història i altres institucions va reconstruir la història completa del vaixell 'La Mercès', demostrant que aquest, i no un altre, era el derelicte espoliat per Odyssey.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1