Diumenge, 4 de març de 2012 | 13:35
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

El Liceu presenta un ERO temporal pel 92% de la plantilla

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
"No quadren les xifres", segons els treballadors, que estudien una vaga
El Liceu presenta un ERO temporal pel 92% de la plantilla
14/02/2012 17:57
9liceu
EP.- El Gran Teatre del Liceu ha presentat aquest dimarts un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que previsiblement afectarà a 363 dels 395 treballadors, el 91,8% de la plantilla, segons ha confirmat el president del comitè d'empresa, Manuel Martínez, i fonts de la Conselleria d'empresa i Ocupació de la Generalitat.
La primera fase de l'ERO, que suposarà el tancament del teatre, començarà el pròxim 20 de març fins al 10 d'abril, i del 5 de juny al 8 de juliol, el que ara ha de ratificar la Generalitat després d'un període de mediació de 15 dies entre direcció i treballadors.

L'ERO temporal de feina i sou de la majoria de la plantilla no afecta la cúpula directiva del teatre líric barceloní, tots els caps de departament menys a un i una vintena de treballadors entre administratius, telefonistes, personal de taquilla i comitè d'empresa, que per llei no resulta afectat.

En un concís comunicat, el teatre líric ha manifestat la necessitat de mantenir els criteris de qualitat artística, "la necessitat d'adaptar-se al marc laboral", amb mesures que incloguin més flexibilitat i un augment de la productivitat i la coherència salarial.

Després del fracàs de les reunions amb els treballadors des de primers de febrer, el Liceu es mostra confiat a poder "enfortir la viabilitat present i futura del teatre".

El Liceu va anunciar públicament el passat 1 de febrer que cancel·lava set espectacles, tancava el teatre dos mesos i aplicava un ERO temporal a la majoria dels seus treballadors.

La mesura que la direcció considera "inevitable" intenta compensar el dèficit de 3,7 milions d'euros que es produiria per la disminució de subvencions de les institucions públiques, mecenatge i ingressos propis.

El Liceu va decidir suspendre els títols amb menor percentatge d'ocupació, la qual cosa afectarà a diverses òperes: 'Una tragèdia florentina/El nan' i 'Pelléas et Mélisande', mentre que 'El Giravolt de maig', que també es va cancel·lar, finalment es veurà en versió concerto al Palau de la Música.

També es cancel·la la presència dels Ballets de Montecarlo, el concert 'L'altre Pelléas', el recital de Nina Stemme i la representació de 'El Superbarber de Sevilla', de la programació infantil del Petit Liceu.

Les mesures s'han pres, segons el Liceu, per adaptar-se a la conjuntura actual, garantir la màxima qualitat i consolidar un projecte operístic "sostenible" al servei del país i de la cultura.

A més de la cancel·lació d'espectacles el Liceu no llogarà les seves sales per a promotors externs i suspendrà les activitats audiovisuals subjectes al cobrament de drets d'imatge en la seva comercialització.

Comitè d'empresa

El comitè d'empresa es reunirà aquest dimecres per analitzar l'expedient i acordar mesures de protesta, entre les quals no descarten una vaga durant la representació de 'La Bohème', encara que aquesta proposta dels treballadors de CCOO encara no s'ha tractat en el si del comitè.

Martínez ha explicat que amb les mesures presentades per la direcció, el teatre estalviarà 2,5 milions d'euros, però ha significat que les despeses de cancel·lació pels espectacles programats obligaran a pagar 1,5 milions d'euros.

El president del comitè ha lamentat que el teatre només estalviarà un milió d'euros en massa salarial, tenint en compte que la plantilla de treballadors es va oferir a renunciar a la paga extra d'estiu i una retallada temporal del salari a canvi del restabliment de la temporada, la qual cosa suposava 1,5 milions d'euros.

"No ens quadren les xifres", ha evidenciat Martínez.
Elias Grau
14/02/2012
Els governants de la Generalitat de Catalunya han evidenciat el model de país que persegueixen. D'una banda tancant el Gran Teatre del Liceu, referent cultural internacional, icona de l'òpera, símbol de Barcelona i de Catalunya per extensió. Per l'altre arrossegant-se als peus de magnats americans o xinesos per convertir Barcelona en un gran casino. Què importen els 400 treballadors del Liceu si amb les sales de joc es crearan centenars de llocs de treball? Quin interès té el turisme cultural i el públic de música clàssica quan poden atreure's milers de mafiosos, especuladors i traficants a gastar-se els seus diners en un complex lúdic amb lleis a mida? Barcelona passarà de ser la ‘botiga més gran del món’ al prostíbul més gran d'Europa. Els temps canvien; els referents també.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1