Dimecres, 7 de març de 2012 | 12:58
Vostè es troba a: Inici >

Escàndol als Estats Units: els inversors acorralen en els tribunals a la matriu d'EuroVegas

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Vozpópuli desvetlla tots els detalls
Escàndol als Estats Units: els inversors acorralen en els tribunals a la matriu d'EuroVegas
27/02/2012 11:23
sheldom
El diari de Jesús Cacho, en la seva edició d'aquest dilluns publica que Shelton Adelson, arrossega desenes de denúncies als EUA tant de poderosos inversors institucionals com el supervisor borsari nord-americà, i el Departament de Justícia.
Las Vegas Sands, el gegant que combina joc, apostes i hostaleria que pretén instal·lar-se a Espanya com a primera destinació de la seva expansió per Europa, ha deixat en els últims anys un rastre plagat d'incidències que han acabat en els tribunals. I els denunciants són, al temps, d'allò més variat i d'allò més selecte: des dels organismes supervisors dels mercats d'EUA i Hong Kong, fins a inversors institucionals com el fons de pensions de la Policia de Louisiana, passant per demandes de particulars.

Gairebé tots els processos oberts tenen una característica en comuna: l'acusació de falsedat en les dades proporcionades en el seu moment per la companyia que, a més, és un paradigma de la més salvatge especulació borsària. Com a prova, en tan sols dos anys els seus títols van perdre un 98,5% en passar de cotitzar per sobre de 144 dòlars per acció a ser a punt de perdre la referència d'un dòlar.

I es que amb prou feines en un any i mig, les accions de Las Vegas Sands han repuntat prop d'un 3.000%, sobretot gràcies al projecte d'instal·lació d'un autèntic paradís del joc i el temps lliure a Macau alguns dels aspectes del qual també es dirimeixen actualment en els tribunals.

El president i conseller delegat de la companyia, Shelton Adelson, ha passat d'estar pràcticament en la ruïna a ocupar el lloc número 16 en la llista de les majors fortunes del món, elaborada anualment per la revista Forbes, per sobre de noms com el cofundador de Microsoft Paul Allen i de Sergei Brin i Larry Page, creadors de Google.

El fenomen, que recorda a casos viscuts a Espanya com la tecnològica Terra i més recentment l'exemple de la immobiliària Astroc i el seu fundador, Enrique Bañuelos (amb pujades superiors a l'1.000% en nou mesos i aparició de l'empresari valencià en llocs de privilegi en la llista de Forbes incloses), està a més amanit per la denúncia de la SEC, que acusa a Las Vegas Sands de no haver emplenat la documentació necessària per operar a l'estranger, amb motiu de la seva expansió per Àsia, en concret en un apartat relacionat amb les pràctiques anti corrupció.

Mentre, la Comissió de Valors i Futurs d'Hong Kong també ha denunciat a Las Vegas Sands per no realitzar una sèrie de provisions necessàries per cotitzar al segon mercat borsari asiàtic després de la Borsa de Tòquio.

Entre els accionistes als que va generar un notable forat amb el seu desplomi destaca el fons de pensions de la Policia de Louisiana, un dels institucionals amb més poder a EUA per volum d'actius sota gestió, que acusa als membres del consell d'administració de la companyia de gestió deslleial i negligència a l'hora d'engegar els mecanismes de control de riscos necessaris per evitar un desplomi com el qual van sofrir els títols de Las Vegas Sands i per tant els seus accionistes.

Desenes de particulars, alguns d'ells units sota un procés comú, van iniciar accions legals contra l'empresa cotitzada per motius molt similars i també amb l'acusació de difondre informació falsa sobre els estats comptables de la companyia a través d'instruments com a notificacions al mercat, notes de premsa i conferències amb analistes.

Més informació
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1