Dimecres, 7 de març de 2012 | 12:48
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Braços de filferro, granota sobrera

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Braços de filferro, granota sobrera
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
01/03/2012 18:13
La meva mirada ressegueix les pàgines del diari digital. Tinc la gata a la falda i em frego els ulls amb la mà. La gata em contempla, pensarosa. Sap que alguna cosa no rutlla. Un cansament immens se m’ha enfilat a les espatlles i un sospir profund m’ha sortit de ben endins, amb una contracció del diafragma que gairebé em fa mal.

Jubilats per Mallorca convoquen una vaga de fam per defensar la llengua catalana de les actuacions del Govern balear.

Multitudinària manifestació dels estudiants a Barcelona. Protesta dins del Rectorat de l’Edifici històric de la UB per reivindicar el manteniment de la qualitat de l'ensenyament superior, el preu de les matrícules i els llocs de treball dels professors.

Barcelona s’afegeix a les protestes europees contra les polítiques d’austeritat. Milers de persones marxen contra les retallades i la reforma laboral.

Greu col•lapse de les urgències hospitalàries de Catalunya. Malalts mengen, dormen i prenen la seva medicació als passadissos
.

La Fiscalia Anticorrupció s’oposa a la imputació de la Infanta Cristina.

Endesa demana una pujada de la llum i de la gasolina.

He de parar de llegir. Senzillament, no puc continuar. El lleu dolor del diafragma s’ha convertit en una aguda punxada just a la banda del cor. Intento respirar amb calma, però se’m fa molt difícil.

De sobte em sobrevé, com si fos una pel•lícula que algú projectés sense pietat davant dels meus ulls, la imatge d’una foto antiga. Té un color esgrogueït i les puntes escapçades. Hi surt el meu avi, sec com un pal, amb la mirada tristoia, enmig d’un grup de companys de feina. Tots estan somrients, però fan cara de cansats. L’avi du una granota vella que sembla bruta i que li penja per tot arreu. La fàbrica del vidre. Hi arribava a trenc d’alba, el meu avi, i hi treballava moltes hores, un dia rere un altre.

El meu avi no hi anava sol a la fàbrica del vidre. S’hi enduia el fill. El veig a la foto: un noiet d’onze o dotze anys amb el rostre esmolat i uns ullots massa grossos per a una cara tan prima. També es llevava molt d’hora, aquell vailet. La lluna encara treia el nas per darrere dels edificis d’una Barcelona fosca i grisa que van voler canviar per a nosaltres. El meu pare.

Un nus a la gola no em deixa respirar. La ràbia m’aclapara. Tot s’ha estroncat, s’ha esmicolat en mil fragments irrecuperables, com els objectes de vidre que feia el meu avi. Si tanco els ulls, ell és aquí. A tocar de la meva mà, a tocar del meu reconeixement. Braços de filferro, granota sobrera.

Malaguanyats els seus esforços, les seves mancances, els seus sacrificis. Les jornades laborals interminables. Pare i fill sortint de casa a les fosques, amb la carmanyola, la mirada tristoia del pare, els ullots infinits del fill. Un home i una criatura perduts en la immensitat d’una esperança per a l’esdevenidor.

Us vull demanar disculpes. Avi. Pare. En nom de tots, de tots nosaltres.

Em cau la cara de vergonya.
Raquel Masanés
06/03/2012
Ostres, Anna. Quanta raó tens. El pitjor de tot aixó, es que ens avergonyim els que menys culpa tenim, i els veritables responsables d'aquesta "tragèdia", viuen tranquils, com si la cosa no anés amb ells. Per aixó és important que dels esforços que fem, no esperem més que la mera satisfacció personal d'haver contribuït a lluitar per una bona causa. I si unim aquests esforços, podrem perdre una batalla, o dos...però la guerra encara no !!.
Teresa
04/03/2012
Bon dia!...per dir alguna cosa...M'identifico amb cada una de les teves paraules, Anna, i també amb la dels altres amics. tinc els ulls negats... I penso en quin món deixem als nostres fills i néts... Els meus avis treballaven a una fàbrica de teixits, al Poblenou, allà es van conèixer. Després la guerra, els camps de concentració...la gana... les "cartilles" de racionament... Estic orgullosa de pertànyer a una generació que encara té memòria històrica, que va córrer davant dels grisos, que estudiava clandestinament el català quan sortia de l'escola, que recorda el tac-tac del sereno quan s'apropava, de no haver tingut tele a casa fins als 16 anys.... Ara sembla que tot s'enfonsa.... no sóc gens optimista. Ho sento pel meu fill, tan idealista i creatiu, tan entusiasta.... Potser ells hi podran fer alguna cosa, no ho sé, però el panorama que tenen és devastador!! Petons a tothom!
Gemma C. O.
04/03/2012
Tens tota la raó, les coses no van bé i estem fallant a tots els que abans que nosaltres, han lluitat tan. Sembla que els matem per mil.lésima vegada, condemnats, ara si, a la mort infinita.
Maria Teresa Galan
03/03/2012
És un relat verídic fantàstic!!!! Molt ben escrit que amb mestria has sabut unir temps passat amb present, il·lusions i esperances amb desil·lusions sense esperança. M'has fet pensar amb el meu avi i el meu pare, que als set anys treballava en una fàbrica i que amb voluntat va arribar a ser comissari de la policia secreta de la República; va ser condemnat a mort per Franco, però un àngel el va salvar. Et felicito, Anna Maria!!!
Tura
03/03/2012
Quin article tan colpidor !! quin orgull de filla i neta !! que contents estaràn tots dos ,siguin on siguin !! El meu pare era forner...recordo el que va lluitar i treballar per tenir una vida digna i perquè nosaltres, els fills, no ens faltés res...ara és tot tan diferent...però...endavant i tots junts, per salvar tot el que és nostre...pais, llengua...Gràcies Anna pel teu article, una abraçada.
mercè trias
02/03/2012
Els avis em van explicar tantes coses... que a part de les meves propies experiencies, recordo tots els moments viscuts al seu costat, quan em deian que habien perdut el fill a Mora d'Ebre, el meu pare en un camp de concentraciò, prim, sec, tuberculòs, la mare de amb els maquis i infermera sence dormir ni menjar.. sempre pensant en la nostre terra.. i jo portaba i porto tant dins meu totes aquestes vivencies que vaig lluitar fins l'ùltim suspir del Salvador, una lluita ferotge que no ens va servir de rès...Espero que la joventud que ara ens ha de fer costat i lluitar com nossaltres ho varem fer pugui arrivar a dir SOC CATALÀ I SEMPRE HO SERÈ PASSI EL QUE PASSI...i siguin dignes emisaris de la nostra terra.
Mercè Trias
02/03/2012
El meu avi es va deixar el cor, l'ànima i la pell per defensar Catalunya.. inclùs va tindre que veure com li mataben un fill.. El pare en un camp de concentraciò, prim, sec i tuberculòs, la mare fent d'infermera en unes condicions "infrahumanes".. i jo desprès de tot el que va passar la meva familia encara vaig lluitar fins la mort del Salvador.. perquè? una pegunta difìcil de respondre.. Gracies Anna per recordar un cop mès que em de lluitar però com nossaltres volem.. no com volen els "altres" siguem dignes fins el final dels nostres dies, i el jovent que bè empenyent que segueixi els nostres ideals junt amb els seus.
Yves
02/03/2012
El millor article, en la meva modesta opinió, de tots els que has escrit aquí fins ara. Chapeau
Shaudin Melgar-Foraster
02/03/2012
Una vegada més has sabut arribar als lectors. Amb passió i habilitat has aconseguit remoure unes emocions compartides. És un article que gira al voltant del mot “dignitat” (guanyada o arrabassada), la nostra dignitat, la de tots plegats, i ningú pot restar indiferent.
Jordi Canals
02/03/2012
Molts de nosaltres tenim en el record l’esforç que van fer els nostres antecessors, pam a pam i hora rere hora amb totes les dificultats del món i amb el ferm propòsit de vèncer totes les dificultats que sorgien en el camí i es una autentica pena y una vergonya immensa que ara, avui, el poder especulador tiri per terra tot el que s’havia guanyat sense que els politics no puguin o no vulguin fer res per impedir-ho. De què s’estranyen que la gent es manifesti per reclamar amb èmfasi a tot al que tenen dret.
ALÍCIA MARSILLACH
02/03/2012
Els meus avis paterns van morir abans la guerra. El pare de la meva mare i el seus dos fills van viure la batalla de l'Ebre, l'avi com a corresponsal de guerra. >ixò li valer la presó, d'on va sortir per morir pocs anys després. Els meus oncles van patir el camp de concentració d'Argelés-sur-Mer. El gran, va tornar a Barcelona i el petit va marxar a Mèxic amb la seva dona i la filla gran; podeu llegiir la seva història a LOS ROJOS DE ULTRAMAR, escrit per un dels seus nets, en Jordi Soler. Quant a la meva mare, va defensar la casa familiar i va treballar en un refugi per nens que havien fugit dels bombardejos de Madrid, per acabar morint molts d'ells en un bombardeig des d'el mar.
Elena Serra
02/03/2012
Estem perdent tot allò pel que tan durament van lluitar els nostres avantpassats, jo sóc del 1980. El meu avi que nasqué al 1920 va començar a treballar als 5 anys, era pastor i als 5 ja anava muntanya amunt amb un ramat de cabres quasi més gran que ell. No conegué l'escola, aprengué a escriure i llegir amb l'ajut del cunyat, patí una guerra al bàndol perdedor, treballà de sol a sol sommiant un futur millor per als seus fills i els néts. Jo seguiré lluitant li dec al avi i als que vindran després. Ell no es va rendir, i jo tampoc
Dala Català
02/03/2012
He llegit amb atenció el teu articulet, està força bé. Semblava una cosa però n'es un altre. M'ha agradat. Records!
JORDI V.
02/03/2012
És veritat, tants esforços de tanta gent, de tants treballadors i treballadores des de l’inici de la Revolució Industrial i durant el segle passat s’estan anant en orris per la desmesurada, gairebé diria que “pornográfica” ambició insaciable dels especuladors i els grans magnats de les finances, que estan manipulant els governs, els mitjans de comunicació i a tothom en general per imposar els seus criteris ultraliberals i acabar amb la protecció social, amb els avenços en sanitat, en educació, en drets laborals, en qualitat de vida, amb l’estat del benestar, en definitiva. I la major part de la gent, amb esperit individualista, ens ho mirem sense actuar, sense acabar de prendre decisions, sense cohesió, amb mirada a curt termini, sense valorar-ne adequadament les conseqüències. Has escrit un petit relat, partint de lo personal i proper (emocionant i generador de tendresa per tots nosaltres) per obrir-lo a una dimensió global i fent una reflexió de caire gairebé mundial. Crec que, a més de faltar al respecte als nostres grans, també haurem de demanar disculpes als nostres fills pel món que els hi estem preparant per quan creixin. Et felicito, m’ha agradat molt.
Carme Luis tatjé
02/03/2012
Comparteixo aquest dolor, cada dia en tinc motius. El meu pare també portava aquesta granota, ell era pintor: no pot veure aquesta realitat, o si, desde el més enllà. I també li demano perdö. Estic esfereïda de veure tan desastres, ja dies com avui mateix, que m'he tancat en mi mateixa, i volia abdicar, com deies tú temps enrera:hi no vull saber res, i m'he emportat el Drac Màgic a casa, de vegades m'ajuda escoltal a ell i similars, no és broma. Despres ja amb desperto i segueixo la lluïta com tú ja saps. Anna, t'abraço, amb sento germana teva. Gràcies
Mart Valls
02/03/2012
Els nostres pare i avis varen lluitar per deixar-nos una Catalunya millor, nosaltres la volem, però n'hi ha que només ens volen robar la llengua, i arruinar... Ara es l'hora que tots estiguem junts, que no anem cadascçu a la nostra... només així aconseguirem una Catalunya lliure... Amunt i força!!!
Victòria Cardona
02/03/2012
Segur que, només per haver escrit el que acabo de llegir, el teu pare ja ha fet el que desitjava. Sembrem tot i que no veiem els resultats. Bons ànims amiga!
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1