Actualitzat el 06/03/2012 a les 00:01h

Una dieta insana

En els últims temps ha guanyat presència l'agricultura ecològica. Hi ha qui tria prescindir de la producció massificada, infestada de pesticides, i opta per un producte de qualitat. Aquesta tendència al consum responsable, en canvi, no es produeix en l'àmbit dels mitjans de comunicació. La dieta informativa de la majoria de la població, inclosa aquella que té plantejaments polítics i socials més crítics, sol ser del tot inapropiada. Ens empassem sense fer escarafalls un menú farcit de salses greixoses i pastisseria industrial en forma de sensacionalisme barat i declaracions sense substància. I el més insà de tot plegat són les tertúlies de les ràdios i televisions. Aquesta mena d'espais són els greixos saturats de la nostra dieta periodística. Pur colesterol en vena.

Hi ha ciutadans, però, que han decidit no resignar-se i començar a alertar dels riscos d'aquesta mena d'hàbits. Per exemple, en Joan Vallvé Navarro. En Joan actualitza des de fa cinc anys un interessant bloc: Walden III. Fa unes setmanes va publicar un petit estudi, de factura pròpia, analitzant les tertúlies d'El Matí de Catalunya Ràdio, El Món a Rac 1 i Els Matins de TV3, emeses entre els dies 12 de gener i 15 de febrer de 2012. L'objectiu era determinar si és certa aquella percepció, força estesa en alguns sectors socials, que afirma que “sempre hi parlen els mateixos” i “tots tenen la mateixa opinió”. Els resultats són bastant concloents. Durant aquestes cinc setmanes van passar per les tertúlies analitzades 98 persones diferents. 29 dels opinadors, però, van assistir a cinc o més tertúlies. Encapçalen el rànquing Joan B. Culla i Manuel Milian (10), Antoni Puigverd (8) i Jordi Barbeta i Rafel Nadal (7). L'espai més plural són Els Matins, dirigits per la periodista Ariadna Oltra, on de 60 tertulians només dos repeteixen cinc cops o més. En canvi, a RAC 1, de 27 tertulians n'hi ha 14 que apareixen en cinc o més ocasions. A Catalunya Ràdio, de 31, n'hi ha vuit que entren dins d'aquesta categoria. Es constata, doncs, que la capacitat de crear i difondre opinió a Catalunya de forma massiva es concentra en molt poques mans.

Més dades. En la llista dels 15 opinadors amb més presència la mitjana d'edat és de 54,8 anys. Hi ha, doncs, un tap generacional que impedeix que aflorin les visions –qui sap si més obertes- de les persones més joves. Una altra constatació preocupant: la mitjana de dones per tertúlia és molt baixa. Només a Els Matins de TV3 les dones van estar representades a la totalitat dels programes. A RAC 1, la mitjana va ser de 0,68 dones per tertúlia, i a Catalunya Ràdio, de 0,12: dels 25 espais analitzats només tres van comptar amb presència de tertulianes.  A nivell ideològic, i sempre segons l'Informe Vallvé, la majoria d'opinadors està escorat cap a la dreta. De la llista dels 15 amb més presència, només noms com Rafel Nadal, Germà Bel o Gemma Calvet podrien ubicar-se en l'àmbit de l'esquerra (i el concepte “esquerra” l'hauríem d'entendre, en algun cas, de forma generosa).

Les tertúlies són un producte periodístic poc plural i gens constructiu, on es redunda en el tòpic i s'acostuma a vessar mala bava. El seu consum no ens aporta cap tipus de vitamina intel·lectual: al contrari, només greixos poc saludables. Però si no volem rebentar hi ha una solució: posar-se a règim. Ja sabem que un McDonalds és temptador, sobretot per als infants, fàcilment enlluernables pel simpàtic pallasso Ronald. El McDonalds periodístic també ho és, de temptador. I també està ple de pallassos. Però nosaltres ja no som nens. I si realment ens molesta la ferum de fregit, el millor que podem fer és comportar-nos com a adults i provar una alimentació més sana. No es tracta de ser autistes, sinó d'apostar per fórmules que ens permetin entendre millor el món. Si els tertulians us posen nerviosos, us angoixen i us creen malestar emocional... Heu provat, senzillament, de no escoltar la ràdio als matins? Segur que hi ha opcions molt més enriquidores. Busquem-les i enfortim-les.

Navega per les etiquetes

periodismetertúlies

COMENTARIS

+0
-0
:)
Ignorant, 07/03/2012 a les 00:58
Molt d'acord amb l'anònim de les 7:40. Realment és penós que ens venguis com a veus autoritzades a les mateixes persones, parlin de política, d'esport, d'economia, de lléngua o del que calgui. Si volen opinions "de la gent" haurien de donar més varietat, apart la majoria de vegades aquests "experts" no tenen una opinió lliure, sino totalment mediatitzada per la seva professió i interessos. Així que realment són opinadors sense opinió. No opinen, sino que llencen el discurs que els convé. La gent del carrer som igual d'ignorants que ells, però com a mínim podem dir el que pensem. Com que seguirem sent pobres... :)
+0
-0
Doncs no!
Maria, 07/03/2012 a les 00:40
O sigui si, d'acord, podem deixar d'escoltar la ràdioa, però... no podriem també sol·licitar, demanar, exigir que fos millor? hem de renunciar a unes estructures ben muntades sense reclamar res? Vergonya cavallers, vergonya...
+2
-0
Això tambés es pot aplicar a les revistes
Anònim, 06/03/2012 a les 17:34
Molt bé Palà, sempre es bo veure la palla als ulls dels altres. I tot i que no et manca raó (les tertúlies foten vomitera i com a periodista, avergonyeixen), cal que també es faci una revisió d'auqest aspecte a les revistes catalanes. Ja sigui de cultura, literatura, anàlisi o música. Ja ens entenem.
+7
-0
Falta ambició i llibertat
Anònim, 06/03/2012 a les 07:40
Jo trobo a faltar programes polítics no amb tertulians sinó amb especialistes (professors, periodistes especialitzats ...)que siguin curts i àgils.
Les tertúlies estan bé però la categoria dels tertulians la marca i n'hi ha bastants que són irrellevants. Cada setmana em pregunto per exemple què hi fa en Xavier Sardà de tertulià, a part de ser amic del presentador. Trobo que per escoltar persones del carrer no cal que posi la ràdio.
+3
-2
...
Jordi567, 06/03/2012 a les 00:50
Un article molt interessant, gràcies, no com el d'altres companys seus de pàgina que ens recepten lleteta i ens envien a fer nones.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista. Cap de redacció de la revista Enderrock des de 2005. Va començar a aprendre l'ofici a la televisió local del seu barri, Gràcia, on encara fa vida, i va treballar durant cinc anys a la revista El Triangle. En l'actualitat combina el periodisme musical amb altres dèries, entre les quals destaca l'actualtizació constant del bloc Al darrera la nevera. També col·labora (menys del que li agradaria) amb el setmanari alternatiu Directa, del qual n'és un dels membres fundadors, i amb la revista El Temps. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat.

A Twitter: @rogerpala


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: