Divendres, 9 de març de 2012 | 13:14
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Catalunya celebra que l'acte del TSJC recolza el seu model d'immersió

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
L'oposició recorda al Govern que el PP qüestiona el model
Catalunya celebra que l'acte del TSJC recolza el seu model d'immersió
08/03/2012 20:33
9rigau-al-departament
La resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què salva la immersió lingüística en català de l'ensenyament excepte casos particulars ha motivat que la Generalitat, tots els partits menys PP i C's, i el sector educatiu i cultural s'hagin recolzat en els seus raonaments per reivindicar aquest model, vigent fa 30 anys.
El ple de la Sala Contenciós Administrativa del TSJC ha avalat el model per majoria de 21 vots, però la resolució recull que la Generalitat ha d'oferir atenció lingüística individualitzada a una de les tres famílies demandants que volien classes en castellà.

Segons la sentència --que estima parcialment el recurs del Govern--, "no es pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular arran d'una lectura descontextualitzada i literal d'una frase" de la decisió del Tribunal Suprem (TS) sobre la petició d'aquestes famílies.

Ara, el TSJC deixa sense efecte la seva resolució de setembre de 2011, per la qual cosa "manté el model que actualment s'està portant a terme", i que implica que les escoles de Catalunya mantindran el català com a llengua vehicular de l'ensenyament.

Convivència Cívica Catalana (CCC) ha avançat que recorrerà en el termini estipulat de 10 dies, i interpreta que l'atenció lingüística individualitzada que resa la sentència s'executarà per a les tres famílies que havien reclamat i també per als qui ho facin des d'ara via demanda, augurant que això suposarà jurisprudència.

Rigau: afecta a un alumne

Tot i això, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, matisa que la sentència només afecta un alumne d'entre les tres famílies que han arribat als tribunals: el Govern contactarà amb el centre on estudia l'alumne --a tercer de Secundària-- per revisar l'atenció lingüística que rep, tot i que no té cap problema de fracàs escolar concret; i quant a les altres dues famílies, esperen la seva decisió.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reaccionat dient: "Estem on estàvem i no ens mourem d'aquí" perquè la immersió impedeix que el català sigui minoritari, i ha dit que els jutges ratifiquen les excepcions que preveu la llei.

"Si s'ha d'afinar alguna cosa, es farà, però el model en el seu conjunt, que és lògicament el que ens interessa com a país, entenem que no cal tocar-lo perquè aquesta sentència no l'altera", ha conclòs.

També veu avalada la immersió tots els partits amb representació al Parlament menys PP i C's, que demanen al TS que es posicioni i incorpori a l'escola el trilingüisme --anglès a més de català i castellà--.

ERC ha alertat que la resolució obre grans incògnites profundes sobre el model, i ha instat Rigau a donar instruccions clares sobre què fer amb vista al pròxim curs; el PSC ha reptat a Mas a dir si assumeix la posició del PP; ICV-EUiA ha instat al Govern i a CiU a garantir que "el PP no ho trenqui tot"; i SI ha lamentat que el TSJC deixi en mans dels jutges espanyols el català a l'escola, ha dit.

La plataforma Som Escola, integrada per una trentena d'entitats --sindicats, associacions culturals, de professors, de pares i d'estudiants--, ha considerat "gris" la sentència al·legant que constata línies vermelles que ningú s'atreveix a creuar, però alhora obliga a atendre els alumnes en castellà, fet que consideren un impediment per als docents.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1