Divendres, 9 de març de 2012 | 13:13
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Per un tracte just a Catalunya

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
marta-llorens90x90
Per un tracte just a Catalunya
Marta Llorens
08/03/2012 21:11
El govern espanyol no juga net amb Catalunya. No havent pagat els 759 milions que deu als catalans d’acord amb la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut i no havent abonat el Fons de Competitivitat que pertoca a Catalunya, ara es proposa flexibilitzar el dèficit de manera que quadrin els números del govern central mentre s’ofeguen encara més les finances catalanes.

Si l’Estat hagués pagat a Catalunya els diners que li deu i als que s’ha compromès, la Generalitat ja hagués assolit el seu objectiu de dèficit i hagués complert amb les directrius de Brussel•les. Que els comptes no hagin sortit en el cas català té un únic responsable: el govern espanyol, que no paga el que deu i, a més, fa servir aquests diners que no ens ha abonat per maquillar els seus comptes.

Per això resulta encara més indignant aquest repartiment en la flexibilització del dèficit que ha fet el govern del PP. El govern central es permet un 32% mentre que a Catalunya només se li concedeix el 15%, ignorant que és precisament la Generalitat l’administració que ha de fer front a les despeses més importants com són l’educació i la sanitat i que, a més, són les partides més difícilment rebaixables per constituir el pal de paller de l’Estat del Benestar.

I també és profundament injust que els catalans -que hem estat els primers a ajustar i disminuir despeses i a practicar una política de rigor i d’austeritat- ara ens veiem doblement maltractats per una decisió arbitraria, i no proporcional. No es pot posar tothom en el mateix sac, ni a l’hora de repartir ni a l’hora de retallar. Qui compleix i qui ha estat el primer a posar en marxa mesures d’estalvi, rigor i contenció dels dèficit, no pot ser tractat de la mateixa manera que els que han seguit malbaratant recursos i fent veure que la crisi no anava amb ells.

La política del cafè per a tothom ha esdevingut un fracàs en el moment d’atorgar prerrogatives i competències i en el de demanar responsabilitat i rigor. Si una cosa no es pot negar al govern de Convergència i Unió és la d’haver actuat des que va arribar a la Generalitat amb un estricte sentit del rigor, dels compromís i de la seriositat per endreçar el desgavell que havia deixat el tripartit en les finances catalanes. El govern de Mariano Rajoy ho sap, i encara és a temps de reflexionar i de donar a Catalunya un tracte diferenciat que faci justícia al fet que Catalunya ha actuat de manera diferent i, sense cap dubte, responsable.

Marta Llorens
Vicepresidenta portaveu d’Unió Democràtica i diputada de CiU al Parlament de Catalunya
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1