Salvador Cot | Actualitzat el 05/03/2012 a les 23:59h

Contra pressió; pressió

Està molt bé que el catalanisme social pressioni els partits, i fins i tot que en creï de nous. Malgrat tots els errors, la responsabilitat de sobiranitzar el discurs de CiU ha recaigut, bàsicament, sobre ERC. I, de la mateixa manera, Reagrupament i, sobretot, Solidaritat són l'ancoratge més segur contra temptacions excessivament pragmàtiques entre la nova direcció republicana. El mateix es pot dir de la CUP.

Però els partits són molt visibles i els ciutadans hi poden influir amb una relativa facilitat, i no només amb el vot. Per això tot allò que va entre Josep Maria Vila d'Abadal i la CUP és capaç, a hores d'ara, de representar una majoria social que es reflecteix al Parlament i, encara més, a les enquestes.

Per contra, és molt més difícil actuar sobre la línia política d'organitzacions més autònomes respecte a l'opinió pública. És el cas de les patronals o els sindicats, posem per cas. Però més encara d'entitats com el Cercle d'Economia -que presideix l'exministre Josep Piqué-, que està fent una fortíssima pressió des de l'interior de la societat catalana contra les aspiracions, legítimes, de més sobirania política i financera.

És remar contra l'interès general del país dir, com ho ha fet Piqué, que no cal millorar el finançament de la Generalitat perquè es podria "augmentar la quantitat de diners que el govern espanyol inverteix a Catalunya". Això, òbviament, vol dir menys autogovern. De la mateixa manera que és èticament dubtós que, des del Cercle d'Economia, Josep Piqué intenti milorar el context en favor de Vueling, la companyia que presideix.

El Cercle d'Economia pressiona i influeix sobre tots nosaltres. És lògic, per tant, que el catalanisme també intenti pressionar i influir sobre ells. O sigui que les cartes, al damunt de la taula. I joc net.

COMENTARIS

+1
-0
Dóna la cara per la independència
Anònim, 06/03/2012 a les 23:52

http://www.donalacara.cat/

Ja hem donat la cara 11.906 persones!
Endavant //*//
+1
-1
hola papa
Marçal, 06/03/2012 a les 22:29
m a agradat molt el article.....
+2
-0
Solucio
Anònim, 06/03/2012 a les 20:57
No comprar productes d,empreses del Circulo
+4
-0
No radicals
Anònim, 06/03/2012 a les 18:53
Perqué si ho som no congriarem la gent que fa falta.Es la mateixa falàcia de si lluites pots perdre però si no estàs perdut.No és veritat.No estem en un país àrab.No tenim una dictadura.Tenim una democràcia enmascarada i cal actuar per desenmascarar-la.Per aquí vindrà la independència i pas per altre lloc
+16
-0
Comprem productes catalans
Anònim, 06/03/2012 a les 17:29
La manera de convençar als empresaris catalans es comprant nomes productes catalans i encoratjant el boicot espanyol als productes catalans . quan mes productes venguin a Catalunya i l´estranger i menys a l´Estat espanyol , mes independentistes seran els empresaris catalans
+10
-1
així d'inútil i traïdora es la burgesia catalana.
Anònim, 06/03/2012 a les 15:07
Van començar per deixar-se subornar per un ric-home de nissaga reial castellana com Ferran d'Antequera regalant a la família reial castellana el pais i han acabat per avalar les polítques del PP franquista i per l'eurovergas... així d'inútil i traïdora es la burgesia catalana.
+22
-0
Radicals?
Anònim, 06/03/2012 a les 14:09
Jordi Lògic, el problema de fons és pretendre qualificar de radical l'independentisme. Més que res, perquè ja es veu cada dia que no hi ha cap altra opció possible de ser sobirans dintre d'Espanya, que no accepta cap altre poble que no sigui l'espanyol ni cap altra nació que no sigui Espanya, amén de la supremacia del castellà sobre el català i un munt més de perles cultivades que el PP s'entesta a fer-nos empassar a galet dia rere dia.

La independència no és cap radicalitat; tallar una cama en medicina també és una opició radical, però quan la gangrena guanya remei i no queda cap altra opció, doncs se li talla la cama al pacient i d'aquesta manera aquest continua amb vida.

És clar que també tenim l'opció de perdre la vida per no ser radicals.
+16
-0
Som el poble
Anònim, 06/03/2012 a les 12:32
Hi ha gent, com la majoria de polítics del PPSOE i les empreses subsidiàries, que encara no ha entès que som el poble, no l'enemic.
+3
-24
SIGUE IGUAL
andaluz, 06/03/2012 a les 12:27
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+14
-1
CiU: Màfia i joc brut
Anònim, 06/03/2012 a les 12:25
i mai millor dit.
+0
-15
CERT
Anònim, 06/03/2012 a les 12:17
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-5
A CiU el que és de CiU
Jordi Lògic, 06/03/2012 a les 11:36
No entenc aquesta mania de voler redreçar l'actuació de CiU cap a un sobiraniste radical (és dir, independentisme).

Potser, els independentistes pensen que CiU també en són d'independentistes com ells; l'únic que no ho saben i se'ls ha de despertar de la migdiada eterna en què estan.

Potser els equivocats no són els de CiU, sinó els separatistes que pensen que CiU, en el fons, també en són d'independentistes.

En qualsevol dels casos, e siguin o no, com va dir Nostre Senyor: "Pels seus actes els coneixereu".

Si a aquestes alçades, l'estratègia independentista encara consisteix en "obrir els ulls" a CiU, van ben apanayts.

Crec que l'independentisme català, ha de "passar" de CiU com si fossin la gran esperança blanca.

El que ha de fer l'independentisme és anar per feina i, de la mateixa manera que diuen que els importa un raba el que Espanya, per dir-ho ras i curt, doni permís a Catalunya per ser un estat independent, que la independència és un dret que no es demana, sinó que s'exerceix, que s'agafa ... doncs també els ha d'importar un raba el que faci o digui CiU.

Les opcions de partits polítics independentistes no han de pensar en l'actual composició de l'arc parlamentari i pensar que aquesta composició és perpètua en el temps. Han de pensar que la situació a Catalunya serà tan greu a tots els nivells (econòmic i d'existència nacional catalana) que, a les pròximes eleccions, qui no vagi amb un programa clarament separatista, quedarà relegat a una presència testimonial com ho és ara, per exemple, Ciutadans o Solidariat Catalana. I si qui no vagi amb un programa separatista fos CiU, malgrat que a hores d'ara sembli impossible, serà CiU qui resti residual.
+20
-0
Boicot ?
Anònim, 06/03/2012 a les 11:06
Qui parla de boicot? Si algú actua contra teu el més lògic és que li giris l'esquena. Igual amb les empreses, si la seva acció perjudica al poble, el poble les ha de girar l'esquena. No és boicot, és lliure mercat.
+12
-0
Boicot
NYC, 06/03/2012 a les 11:00
Em fa molta gràcia la força que tenen tots aquests que parlen de Boicot a les empreses.

Tenen la mateixa empenta dels que el queixen del tancament de Spanair però viatjaven amb Ryanair, perque els hi sortia més econòmic o amb Vueling perquè era més confortable, o dels que no compren cava català i fan que millorin les exportacións.

Jo no crec als boicots, crec en les accions en positiu. Si volem que les nostres empreses liderin els mercats les hem de fer més eficients i no actuar de clients captius.

+3
-18
SIGUE IGUAL
andaluz, 06/03/2012 a les 10:58
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+1
-24
Rural
Ortiz, 06/03/2012 a les 10:52
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-2
ORTIZ
Rural, 06/03/2012 a les 10:24
Musolini tenia rao.
Hitler tenia rao.
Franco tenia rao.
Aznar te rao.
Ortiz te rao.
No ets mes faxista perque no t'entrenes.
To dic amb molta simpatia sença odi,perque an el fons amb fas molta pena.
+2
-40
hervidero de odio
Ortiz, 06/03/2012 a les 09:29
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+36
-1
senzilla pressió
Anònim, 06/03/2012 a les 08:43
És tant senzill com saber quines empreses lideren el Circulo i no emprar els seus productes.

La força la te el poble, de la mateixa manera que la truita se li pot girar en contra al Gallardón si la gent empra el seu dret de parlar en català a Catalunya, ço també als judicis que es facin a Catalunya. Ens assisteix àdhuc la sagrada constitusión per a fer-ho.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

educaweb.cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: