Actualitzat el 09/03/2012 a les 00:01h

Dues llengües, una escena

A Catalunya no hi ha una escena musical catalanoparlant enfront d’una altra castellanoparlant, ni segregada d’una de més enllà que sigui angloparlant o urduparlant. A Catalunya hi ha una escena musical. Una i única. Molt saludable, per cert. Però que no s’organitza al voltant d’una o altra llengua, sinó de la seva estètica sonora o de la relació amb el mercat, com als països normals. Als anys 90 s’estilaven aquelles “nits de rock català”, en que el fil conductor era la llengua i on el funk dels Slips convivia amb el heavy metal de Terratrèmol. Teníem Sopa de Cabra i Els Pets a un circuit, i Loquillo i Los Rebeldes, a un altre. Feliçment, tot allò s’ha acabat.

I no perquè cap gestor cultural ho hagi decidit, sinó perquè així ho ha volgut el país. Al PopArb d’Arbúcies, l’aparador oficiós del pop català modern, aquest any Love of Lesbian compartiran cartell amb Mishima, i no passarà res perquè bona part del públic és el mateix, i tots dos grups formen part del patrimoni col·lectiu de Catalunya. A l’Altaveu de Sant Boi hi ha actuat darrerament gent com ara Standstill, The New Raemon, Espaldamaceta o Maria Rodés, artistes catalans d’expressió castellana, i els assistents no els han donat un tracte diferent, per motiu de llengua, del que han atorgat a Mazoni, El Petit de Cal Eril, Senior i el Cor Brutal o La Brigada. Uns i altres no procedeixen de galàxies llunyanes entre sí: no sabríem dir qui és tarragoní o empordanès; qui ve de Cabrera de Mar o de Vilanova i La Geltrú.

Així que, quan Eduard Voltas (a l’article “En castellà també, sisplau”, al diari Ara) defensa una Catalunya que es faci forta a partir de tot allò que la integra, perquè la millor cohesió nacional és aquella que no hi deixa fora ningú, a més d’aplaudir-lo, cal destacar-li que, a la música, això ja està passant. El públic ja no es comporta com el 1992. Qui més habituat estava a escoltar música en català s’ha deixat de consignes lingüístiques i pot establir un lligam emotiu també amb altres artistes d’aquí que s’expressen en castellà. I qui s’alineava automàticament amb el castellà (o l’anglès) està superant els prejudicis cap a les propostes en català perquè les troba atractives i s’ha adonat que la seva vida és millor coneixent-les que no pas ignorant-les.

La convivència pot ser el nostre tret d’identitat més imparable. Ep, convivència genuïna, sense demagògies, ni cinisme, ni autogols. Imprescindible, d’altra banda, si mai volem “saltar la paret”. Per cert, dilluns es lliuren els Premis Enderrock a l’Apolo, i veig que conserven aquella categoria de “millor artista en altres llengües”, on el castellà és col·locat a la mateixa casella que l’anglès i el wòlof. Amics, no seria el moment de fer un pensament?

Navega per les etiquetes

catalàmúsica

COMENTARIS

+4
-0
Dubtes
Saliklau, 09/03/2012 a les 10:54
No sé si hi estic d'acord o no.
Fa dies que hi penso i no aconsegueixo fer-me una opinió que perduri 48 hores seguides. Segurament tu deus tenir raó però hi ha un noséquè que m'impedeix estar-ne convençuda.
Collons de catalans...sempre estem igual.
+2
-3
Catalunya serà el que els catalans volguem
Tània, 09/03/2012 a les 10:52
La música catalana respon a la realitat de Catalunya, i si aquí es parlen 2 llengües, la música també ho és, i l'independentisme això no ha de tenir clar i no només limitar-se a tolerar-ho, sinó assumir-ho com un actiu del país. D'acord amb l'article, però compte això dels "autogols"!
+2
-3
Pons Sánchez
Eva, 09/03/2012 a les 10:52
Vaig néixer a Barcelona i sóc filla de murciana i lleidatà. La meva mare adorava Catalunya però era molt dolenta amb els idiomes, sempre li va fer vergonya parlar català però li encantava que nosaltres ho féssim. A casa, doncs, hem parlat sempre tant en català com en castellà, sense cap tipus de problema. La meva família de Múrcia han vingut molt a veure'ns i ells no l'entenien gaire el català però mai de la vida he sentit allò de "háblame en castellano", el que ens deien era "¿cómo dices, hija?". Jo no me'n he adonat de que hi havia "un problema" fins que he sigut gran. Es curiós que els problemes a cada nostra els haguem de llegir als mitjans perquè a casa no els veiem... Crec que ja començaria a ser hora de que els que governen deixin que nosaltres evolucionem en les nostres llengües, les dues, i ens deixem de bestieses que, a l'hora de la veritat no han creat mai cap problema en el dia a dia de Catalunya. Jo reivindico que tenim un patrimoni impressionant podent parlar les dues llengües però, això si, que ens deixin créixer en ambdós camins. Conjuntament i de molt bon rotllo.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Jordi Bianciotto
A més de crític musical des de fa vint anys, és un ciutadà que observa amb una barreja variable de passió i angoixa l’evolució i destí d’aquest país. Escriu a El Periódico de Catalunya i a les revistes Rockdelux i Enderrock, i és autor de biografies i enciclopèdies musicals. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i articulista a Mèdia.cat.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: