Dissabte, 10 de març de 2012 | 16:12
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

“LECXIT ajudarà a potenciar l’èxit escolar dels nostres infants”

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Silvia Maldonado. Sotsdirectora Àrea de Desenvolupament Estratègic. Fundació "la Caixa"
“LECXIT ajudarà a potenciar l’èxit escolar dels nostres infants”
09/03/2012 18:12
SILVIA MALDONADO
Purificació Outeiral.- La Fundació ”la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya són els responsables de promoure LECXIT, un programa pioner a Catalunya basat en el suport indidualitzat a infants amb dificultats lectores. La Sotsdirectora de l’Àrea de Desenvolupament Estratègic de la Fundació “la Caixa” desgrana per Catalunyapress els detalls d’aquest  projecte educatiu.
-- A Catalunya, segons l’avaluació PISA, un de cada cinc infants de primària no assoleix les competències lectores bàsiques. LECXIT és un programa que s’inicia en fase pilot a deu escoles de Catalunya, amb la participació de més de 200 voluntaris, que acompanyaran 200 infants de quart de primària. El seu objectiu és arribar d’aquí a dos anys a 1.700 alumnes i quasi 2.000 voluntaris. Per què  ha creat LECXIT la Fundació “la Caixa?
-- El programa té, com a objectiu principal, millorar la capacitat lectora dels infants. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar el nivell de competències generals i es lluita contra l’índex de fracàs escolar. A través de la millora de la comprensió lectora, com a eix educatiu transversal que és de totes les assignatures, es pot treballar per l’èxit escolar.

-- Com heu escollit aquestes escoles que participen en el programa LECXIT?

-- Tant les escoles com els infants s’han escollit en base a uns criteris determinats. En el cas dels petits, són infants que tenen una dificultat a nivell de comprensió lectora, i que es pot millorar a través d’un acompanyament a mig termini. Els nens escollits no tenen cap tipus de dificultat per l’aprenentatge i tampoc són els alumnes avantatjats sinó que són aquella franja d’alumnes que amb un petit acompanyament podem aconseguir petits èxits i petites millores en la comprensió lectora.

-- Més de 200 voluntaris acompanyaràn 200 infants de quart de primària en el desenvolupament del LECXIT. Son tots voluntaris que provenen de la Fundació “la Caixa?.
-- Actualment ja comptem amb gairebé 213 voluntaris. I els voluntaris del projecte provenen del món acadèmic, persones que s’acaben de llicenciar, que volen adquirir una experiència i que estan motivats amb tot el que es el procés educatiu dels nens. I en un altre punt estan mestres, que a vegades estan jubilats, en un número molt important de casos i avis de les nostres associacions de gent gran. Estaríem movent-nos en un perfil de voluntari jove que vol aprendre i motivat i un voluntari gran que ja compta amb experiència i que la posa a l’abast del programa.
LECXIT-- Les prop de 500 famílies dels nenes que participin en LECXIT tindran un paper actiu. Què hauran de fer aquestes famílies?
-- Per un costat hauran d’acompanyar als nens en tot aquest procés. A més formaran part de sessions de grups on s’ensenyarà a transmetre el gust per la lectura i compartiran espais amb els seus fills, on la lectura, serà l’activitat d’oci comú.

-- En aquest programa també participa la Fundació Jaume Bofill i la Generalitat. Quin paper han jugat en LECXIT aquestes dues institucions?
-- LECXIT és un programa de col•laboració tant amb la Fundació Jaume Bofill com el Departament d’Ensenyament.. Per un costat tindríem la implementació conceptual que ha estat a càrrec de la direcció científica, la Fundació Jaume Bofill. I per altre costat tindríem a la Generalitat que ens ha facilitat la comunicació amb les direccions de les escoles on es desenvoluparà el programa.

-- La Fundació “la Caixa” se està centrant molt en programes adreçats a la infància. Penseu que amb la crisi, potser és el col·lectiu més vulnerable?
- Sí que és cert que els infants son un col·lectiu molt vulnerable en aquests moments i que s’ha d’abordar, el treball amb ells, des d’una vessant integral. S’han de dur a terme accions que vagin encaminades a propiciar el seu desenvolupament educatiu, social i sanitari, sempre contant amb la implicació de la família. És per això que treballem amb aquest col•lectiu des de diferents vessants.

Llegir més sobre LECXIT

Web de LECXIT
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1