Diumenge, 11 de març de 2012 | 15:40
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

“La violència masclista té una arrel de desigualtats històriques”

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Montserrat Gatell. Presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD)
“La violència masclista té una arrel de desigualtats històriques”
11/03/2012 10:15
Montserrat ICD
Emi Amigó.- Entitats com l’ICD és fan força visibles sempre que es produeix algun cas de violència de masclista, però aquest organisme duu a terme el desenvolupament de polítiques integrals especifiques adreçades a les dones. Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya ens apropa a aquestes mitjançant la present entrevista.
-- Com funciona l’Institut Català de les Dones?
-- L’Institut Català de els Dones lidera les polítiques de dones del país i és la institució de referència en el Govern de la Generalitat de Catalunya per a les polítiques públiques per avançar en la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, que inclou la lluita contra la violència masclista. Les seves actuacions es recullen en el Pla de polítiques de dones del Govern, que inclou les actuacions en favor de la igualtat d’oportunitats que han de realitzar tots els departaments del Govern. També donem suport a les iniciatives de la societat civil i dels ens locals que realitzen actuacions en favor de les dones i posem a disposició de les dones oficines d’informació i atenció arreu del territori on poden accedir a assessorament d’àmbit psicològic o jurídic. Així mateix, l’ICD coordina la línia especialitzada 900 900 120 per a les dones en situació de violència masclista.

--L’ICD és fa força visible sempre que es produeix algun cas de violència de masclista.
-- Jo sempre dic que des del Govern estem en alerta constant pel que fa a la xacra de la violència masclista. No podem parlar com a societat només de la violència masclista quan es donen casos d’assassinat, perquè només són la punta de l’iceberg d’una realitat molt més àmplia, soterrada i silenciosa. Aquí entra la nostra tasca de sensibilització. Hem de poder explicar molt bé a tothom que les causes de la violència masclista són estructurals i que aquesta és una xacra que es basa en les desigualtats històriques que perviuen en la nostra societat entre dones i homes. Per eradicar-la cal avançar en l’eliminació de les desigualtats que hi ha en tots els àmbits.

--Quines altres línies d’actuació desenvolupa l’ICD?
-- Des de l’ICD s’executen actuacions en dues línies estratègiques més: la visibilització de les dones com a agents socials i el foment de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en àmbits com el laboral, la conciliació dels usos dels temps, la coeducació, la salut, etc. Un exemple d’actuació dins aquest primer eix estratègic és el cicle d’entrevistes que hem endegat per al reconeixement i la visibilització de dones significades. En el cicle “Veu de dona” han participat dones com Maria Barbal, Anna Tarrés, la física Sònia Fernández Vidal, i properament ho faran dones com l’empresària, Rosa Oriol;Teresa Forcades, o la directora de l’escola de negocis ESADE, Eugènia Bieto. També vull destacar que estem treballant amb diverses institucions i universitats per impulsar les vocacions de les noies per les carreres i les vocacions tecnològiques, sectors on estan infrarepresentades i que en aquests moments no es poden permetre prescindir del talent femení.

--
Dones treballadores-- Com afecta la crisi a les dones?
-- L’actual situació econòmica afegeix més pressió sobre les dones, ja que augmenta la seva situació de precarietat. Per això des del Govern de la Generalitat aprofundirem en les polítiques d’igualtat en el món laboral per assegurar que el progrés cap a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes no s’atura a causa de situació econòmica. Sortirem de la crisi gràcies a noves maneres de pensar i fer, i en l’aportació d’aquestes noves mirades sobre el món, les dones som un actiu fonamental per reactivar l’economia del país. No podem prescindir del talent femení, i menys en aquests moments. Com a Govern hem d’intentar que aquesta afectació a les dones es pugui pal•liar, i per això en aquests moments estem dissenyant actuacions concretes en aquest sentit conjuntament amb la Secretaria de Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació.

-- Segons el seu parer, quins són els principals reptes de futur pel que fa a avançar cap a la igualtat d’oportunitats?
-- Cal que avancem en la igualtat d’oportunitats en el món professional. Les dones encara pateixen importants desigualtats pel fet de ser dones (dificultat d’accés, desigualtat salarial, de promoció, sostre de vidre, més precarietat, etc). Les diferències que comporten desigualtat, i, per tant, discriminació, són unes conseqüències, causes o complements de les altres. És per això que parlem d’un problema estructural. Sovint, les dificultats amb les quals topen les dones en el món laboral són conseqüència de les seves responsabilitats familiars, que recauen majoritàriament sobre elles en solitari (cura dels infants, les persones grans i les persones dependents). Per al govern de la Generalitat és prioritària la lluita contra la pèrdua del talent femení i el foment del lideratge professional de les dones. Hem de buscar, per tant, noves propostes que ens acostin a la promoció real de les dones i a un canvi necessari dels models empresarials. Si les desigualtats entre dones i homes són un llast per al creixement econòmic i representen una pèrdua de capacitats -tal com indiquen organismes internacionals- la millora de la igualtat de gènere pot traduir-se en beneficis econòmics i empresarials.

-- I per l’ICD quins són el seus reptes més immediats?
-- Aquest semestre estem elaborant el Pla de Polítiques de Dones 2012-2015 i el nou Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista, que marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys. Aquest consolidarà la tasca de prevenció i sensibilització de la Xarxa de serveis d’informació i atenció a les dones i tindrà especial cura en l’atenció als fills i les filles de les dones que han passat per situacions de violència masclista. En el nou model s’afegeix un abordatge a l’entorn, multidimensional, més a prop de les necessitats reals de les dones, que inclou fills/es víctimes directes de la violència masclista. Una altra novetat és la implicació dels homes en la lluita contra la violència masclista a tots els nivells. Desprès de l’estiu s’està organitzat el primer Congrés d’empresàries i directives. D’aquestes sessions hauran de sorgir iniciatives per impulsar el seu paper en la nostra societat.


Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1