Dimarts, 13 de març de 2012 | 19:06
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Primera operació a un fetus d'una afecció pulmonar mortal

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Duta a terme pel Clínic i el Sant Joan de Déu
Primera operació a un fetus d'una afecció pulmonar mortal
13/03/2012 13:01
Nena operada del pulmó
EP.- L'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Sant Joan de Déu han operat per primera vegada al món a un fetus de 26 setmanes que sofria una patologia pulmonar anòmala que condueix a la mort fetal o neonatal en el 90% dels casos, i que ha permès que la nena naixés bé amb 2,54 quilos en la setmana 38,6.
La petita Alaitz -'alegria' en basc-, que ara té 20 mesos i fa vida "completament normal", va ser sotmesa a una altra intervenció quirúrgica definitiva als 13 dies de vida, que els cirurgians li van extirpar els lòbuls pulmonars danyats per una lesió bronquial -coneguda com artresia bronquial- en la part principal del pulmó dret.

La menor presenta un desenvolupament neurològic, cardíac i respiratori correcte, i els dissenyadors de la delicada intervenció -els especialistes en medicina i teràpia fetal de l'Hospital Clínic Eduard Gratacós i Josep Maria Martínez i la cirurgiana Montserrat Castañón i el neonatòleg Julio Moreno de Sant Joan de Déu- s'han felicitat per l'avanç.

Una ecografia a les 20 setmanes de vida de la petita a l'Hospital de Mollet del Vallès (Barcelona) va fer saltar les alarmes de la lesió potencialment mortal, la detecció precoç de la qual -anteriorment descrita però no tractada- va portar a la gestant a les mans del citats experts, que la van intervenir via endoscòpia quan pesava 800 grams.

Segons ha explicat Gratacós, la novetat és que mai s'havia tractat aquesta lesió en els bronquis, que conduïa a la mort irremeiable dels petits per insuficiència respiratòria, i fa any i mig l'equip va aconseguir operar-la amb èxit introduint un catèter de 3 mil·límetres per la boca que va permetre arribar al bronqui afectat que presentava una progressió tumoral.

La part intermèdia del bronqui estava paralitzada, la qual cosa inflava el pulmó i impedia el desenvolupament correcte del mateix, davant la qual cosa els metges van accedir a la zona i, amb un làser, la van desobstruir i van connectar les altres dues vies aèries perquè el pulmó pogués créixer de forma normal.

Actualment, existeixen cirurgies fetals per a patologies consolidades, però la presentada aquest dimarts en roda de premsa és anòmala i només afecta a 40 casos a Espanya i prop de 300 al món, on tant el Clínic i el Sant Joan de Déu són hospitals de referència en programes de medicina fetal.

Per a la mare, l'operació tenia el mateix risc d'una prova d'amniocentesis, i ha assegurat que la seva petita, que s'ha mostrat molt riallera davant els periodistes, duu a terme una vida "completament normal".

Un de cada 10.000 fetus

Un de cada 550 embarassos presenta anomalies fetals, i un de cada 10.000 fetus sofreix aquesta anomalia congènita, que sol aparèixer en la segona dècada de vida, com ha assenyalat la cirurgiana Montserrat Castañón.

El Programa de Cirurgia Fetal Clínic-Sant Joan de Déu atén anualment a més de 200 casos de patologia fetal, i els seus membres han participat en el disseny de diverses de les tècniques que s'apliquen en l'actualitat al món.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1