Divendres, 16 de març de 2012 | 14:09
Vostè es troba a: Inici > Política >

Un Euro per recepta a partir de l'1 de Juny

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CiU aprova les taxes farmacèutica i turística amb l'ajuda del PP
Un Euro per recepta a partir de l'1 de Juny
14/03/2012 20:01
Votació en el Parlament de Catalunya
EuropaPress.- El Parlament ha aprovat aquest dimecres amb els vots de CiU i l'abstenció del PP la creació de noves taxes, entre elles la turística i el pagament d'un euro per cada recepta farmacèutica que es dispensi a la sanitat pública, que s'aplicarà a partir de l'1 de juny, a més de pujar el cànon de l'aigua.
Totes aquestes noves taxes queden recollides a la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, més coneguda com a llei d'acompanyament dels Pressupostos, que s'ha aprovat un mes després dels comptes davant el recurs que ERC, ICV-EUiA, C's i SI van interposar al Consell de Garanties Estatutàries.

El portaveu parlamentari adjunt de CiU, Ramon Espadaler, ha admès que l'augment de taxes no ha agradat als sectors afectats, com el turístic, però ha argumentat que es tracta d'una mesura necessària per "sanear" l'arques de la Generalitat.

A partir de novembre, entrarà en vigor una taxa que gravarà les pernoctacions a establiments turístics, mentre que a l'estiu pujarà el cànon de l'aigua, un 3% per al consum bàsic i un 12 per a l'excessiu, amb la finalitat d'atallar la delicada situació financera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

CiU i PP han destacat les bondats de la nova norma, mentre que l'oposició d'esquerres l'ha criticat frontalment, ja que, segons va indicar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, un dia després d'aprovar-se els comptes, aquests hauran de ser revisats quan l'Estat faciliti el nou quadre macroeconòmic a la fi de mes, ja que la previsió anterior, amb la qual es van calcular els pressupostos i que es va fer a l'estiu, ha quedat desfasada arran de la crisi del deute públic i la recessió.

Des del PP, José Antonio Coto ha assegurat que aquesta llei és un exemple més de la "responsabilitat" que exerceix el seu partit malgrat estar en l'oposició en el Parlament, la qual cosa ha contrastat amb el tripartit.

L'exconseller socialista Ernest Maragall ha assegurat que li hagués agradat acordar amb CiU aquesta norma, però al final el resultat ha estat un text "allunyat de la realitat" i que fa previsions d'ingressos que no es corresponen amb la situació econòmica actual.

Josep Vendrell (ICV-EUiA) ha lamentat que en 2011 el dèficit hagi estat superior a la previsió rebaixant la despesa social, mentre que ha indicat que es consolida "un Govern feble que rebutja l'avanç nacional i el progrés social" amb els seus pactes amb el PP.

Pere Aragonès (ERC) ha assegurat que aquesta llei confirma que el somriure que figurava en el nou logotip que CiU va dissenyar la campanya de les autonòmiques està "congelat", i ha lamentat que es preveu una retallada de les nòmines d'empleats públics, quan en l'administració hi ha nòmines que no superen els 850 euros al mes.

El diputat de C's Jordi Cañas ha assegurat que la llei d'acompanyament prova la "guerra freda, l'atac" dels sectors més neoliberals en contra de l'estat del benestar.

Uriel Bertran (SI) ha lamentat que es consolidi el dèficit fiscal català, i ha posat de manifest que existeix un tripartit entre CDC, UDC i PP, mentre que el diputat no adscrit Joan Laporta (DC), que ha votat a favor de la mesura, ha demanat que les noves taxes no perjudiquin "als de sempre".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1