Dilluns, 19 de març de 2012 | 15:01
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Unió Democràtica de Catalunya

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
EDUARDOANDRADAS
Unió Democràtica de Catalunya
Eduardo Andradas
19/03/2012 10:25
En l'obertura el 26 de Març de 1936 del Parlament Català suspès pels Govern de la CEDA i el Partit Radical Republicà en 1934 i 1935. La minoria d'UDC de la que és portaveu Pau Romeva expressa el seu desig de col·laborar amb el govern de la Generalitat en defensa de l'estatut de Nuria. En pocs mesos haurien de posar en pràctica la seva decisió de preservar l'Estatut, davant l'Espanya reaccionària i autoritària.

El 19 de Julio els tirs de la columna colpista de López Amor s'escolten a la seu d'UDC i més tard els dels milicians de la CNT i la guàrdia d'Assalt, l'endemà els combats desapareixen amb la victòria dels partidaris del Front Popular. Dies després  Unió Democràtica de Catalunya per mitjà del seu consell Nacional es mostra lleial al govern de la Generalitat i a l'executiu de Madrid.

El 10 de Març de 1937 una comissió de Unió Democràtica de Catalunya és rebuda pel conseller de la Generalitat Josep Tarradellas. Els representants d'UDC li mostren la preocupació pel seu màxim dirigent i exdiputat a corts el Senyor Manuel Carrasco Formiguera, detingut pels Franquistes en el mar cantàbric quan tractava d'endinsar-se a França. El 14 d'Abril UDC participa amb altres organitzacions catalanistes en l'homenatge al president Francisco Macías i dipositen una corona de flors al peu de la seva tomba.

La solidaritat amb el País Basc de Unió és demostrada en els donatius que es fan per part de la societat catalana a la delegació General d'Euskadi a Catalunya, on militants d'aquest partit fan dádives individuals al maig. El dimecres 16 de Juny les Joventuts d'UDC amb les d'Acció Catalana, ERC o Estat Catalá es congreguen a l'edifici que alberga la delegació del Govern Basc a Barcelona per mostrar el seu suport a les autoritats basques en la seva lluita contra el feixisme que estan portant en aquests moments en aquesta zona de l'estat.

L'1 d'Agost, UDC commemora el XX aniversari de la defunció de Prat de la Riba, en el bust que posseeix a Barcelona dipositen un ram de flors i els membres del comitè del partit Maurici Serrahima i J. M- Trías dirigeixen unes paraules als assistents. El 5 d'Agost el Senyor Romeva d'UDC s'entrevista amb el president del parlament català a fi de canviar impressions per a la propera obertura de les corts.

De cara a la commemoració de l'11 de Setembre es reuneixen diverses organitzacions patriòtiques catalanes entre elles UDC per concretar els aspectes de l'acte i es forma una comissió que obre l'homenatge a les altres forces antifeixistes de Catalunya i als sindicats CNT i UGT i fixen l'hora de les 12.30 per rendir records als màrtirs d'aquesta data, abans una manifestació recorrerà la Plaça de Ferrer i Guàrdia. Aquest dia el POUM, Esquerra Republicana Balear de Catalunya i Partit Federal Ibèric també participen en l'ofrena.

El 19 d'Octubre les joventuts d'UDC fan una crida per donar sang a tots els seus afiliats i simpatitzants per als ferits del front de guerra, podent fer-ho en el local situat en Rivadenelra, 4, a la Plaça de Catalunya. El 10 de Novembre el parlament català reelegeix a Lluís Companys president de Catalunya, per les corts catalanes per 40 vots a favor i un en contra el del diputat Pau Romeva de Unió Democràtica de Catalunya.

El 18 de Desembre UDC col·labora en l'organització del “Dia del combatent” amb altres grups polítics com el PSUC, les Joventuts Llibertàries o ERC. El 24 d'aquest mes la secció femenina d'aquest partit secunda la iniciativa de donar una canastilla a totes les mares basques refugiades que donin a llum en Nadal, la donació serà lliurada a l'Associació de Dones Basques.

El 15 d'Abril de 1938 Unió Democràtica de Catalunya demana a tots els catòlics de Catalunya resin per l'ànima de Manuel Carrasco i Formiguera assassinat a Burgos pels feixistes i a tots els patriotes catalans que li recordin com un home exemplar. El 18 de Julio es ret homenatge a l'escriptor Ángel Guimerá defensor de la cultura i la llengua catalana. Organitzada per les Joventuts d'Esquerra Nacionalista Radical Pàtria Nova i les Joventuts de la UDC. També participen a la fi de Julio en els actes de record del dibuixant, escriptor i músic Apelels Mestres i Oñós a Barcelona, mort dos anys abans i al setembre d'aquest any tornen a estar presents en la comissió organitzadora de l'acte d'homenatge a Rafael Casanova i als catalans que van defensar de les tropes borbòniques Barcelona l'11 de Setembre de 1714. El 4 de Gener Pau Romeva i Ferrer es trasllada a la frontera amb França en una comissió que rep a periodistes francesos que són convidats per les autoritats republicanes a visitar la rereguarda i el front de guerra de Catalunya. El 19 de Gener l'adreça d'UDC anuncia l'organització d'un batalló de voluntaris per a la defensa de Barcelona de les tropes de Franco i fa una crida a simpatitzants i afiliats a integrar-li. El diumenge 22 de gener en el local central del partit Unió Democràtica de Catalunya organitza una missa per acomiadar als companys que s'han incorporat a l'exèrcit republicà per donar la batalla per la capital de Catalunya contra l'exèrcit feixista que es troba en els seus voltants. Aquest mateix dia les unitats franquistes estan a 20 Km de la Ciutat Comtal, el dia 26 els de Franco entren per la Diagonal, el Partit Unió Democràtica de Catalunya s'extingeix en la fugida de milers de persones que tracten d'aconseguir la frontera francesa.

El 6 d'Agost de 1939 el Diari ABC denominava de fanàtics als membres de la UDC.

Durant la guerra els dirigents de  Unió Democràtica de Catalunya es van dedicar a protegir sacerdots els primers mesos després del cop d'estat del 18 de Julio, destacant en aquesta labor Miquel Coll o Maurici Serrahima. El seu militant més conegut va ser Manuel Carrasco i Formiguera, d'ideologia democristiana, lleial al govern del Front Popular, l'ajuda que presto a molts dretanes als quals salvo de la detenció o del seu assassinat, li  va causar problemes principalment amb elements de la CNT, per això es trasllado a Euskadi on assessoro al govern del Lehendakari José Antonio Aguirre del PNB. Interceptat el vaixell que li traslladava a França pel pirata creuer Canàries, Carrasco i Formiguera acabo pres i enviat al penal de Burgos. Les autoritats feixistes li van assassinar el 28 d'Agost de 1937 per “adhesió a la rebel·lió”. El 24 de Julio de 1936 va perdre executat per incontrolats al seu militant Francesc de Paula Badia i Tobella, notari de professió, al costat del rio Talamanca a Barcelona.

Conclusió
Unió Democràtica de Catalunya va néixer amb la II Republica i a ella va romandre lleial i va mantenir estretes relacions amb el Partit Nacionalista Basc sobretot després de l'aixecament del 18 de Julio de 1936. Sent una organització de condició política catòlica, però aconfessional en la confecció de l'estat, va triar posicionar-se amb l'antifascisme i amb la democràcia. Avui una biografia alguna cosa esborrada amb la seva política de retallades socials al govern de la Generalitat, són anti-història d'aquell període que on es van col·locar amb els interessos de la majoria popular.

Eduardo Andradas
Historiador
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1