Actualitzat el 23/03/2012 a les 00:02h

Identitari, tu!

No. Diu que no s’ha de perdre temps i diners en qüestions identitàries. I menys en temps de crisi. Ara ho diu el PP. I abans, el PSOE. I fins i tot ho havíem sentit dir al president Montilla. Naturalment, parlem de qüestions identitàries catalanes. Per que, pel que fa a les qüestions identitàries espanyoles, que no pari la festa!

Obres el diari i resulta que a les Corts espanyoles, el seu president Jesús Posada ofereix una gran recepció –“sense precedents”, segons El Punt Avui, als promotors de la iniciativa legislativa popular que vol fer del toros una festa d’interès “nacional” (espanyol) per tal de poder-los reinstaurar a Catalunya. Un combat estrictament identitari, sobretot dels qui tenen la identitat posada a la punta de les banyes dels toros. Identitats punxents, en diríem. Això, és clar, encara amb la guerra de banderes que ha reiniciat la delegada del govern espanyol a Catalunya, la senyora De Llanos, que també veia perillar la unitat d’Espanya i el respecte a la Constitució pel fet que la rojigualda no era al balcó de Sant Pol de Mar. Ep! Per no mencionar l’obsessió del president Bauzá per fer desaparèixer el català –ja tan poc visible!- de la vida administrativa o de l’escola –i per tant, de tot el país- a les Balears.

Tot això són excepcions provocades per les manies i les obsessions respectives dels personatges esmentats? Difícil de veure-ho així, si afegim la intenció del president del Senat, Pío García Escudero de suprimir la traducció del català al senat amb excuses econòmiques però, sobretot, i segons ha dit, perquè “els espanyols volen sentir parlar en la llengua que tots coneixen”. Quanta raó que té, el president del Senat: per quina raó hauríem de disgustar el desig homogeneïtzador dels espanyols monolingües davant del malaltís caprici de catalans –balears, principatins, valencians o fragatins-, bascos, navarresos i gallecs, que total són quatre gats i que, tot i la perniciosa immersió a la que uns quants són obligats, resulta que sí que també parlen espanyol? Sí: ganes de tocar el potet, és el que tenen aquests que tenen llengües regionals agonitzants. Ganes d’allargar la seva pròpia malaltia, aquests identitaris!

Tanmateix, el que ja acaba de coronar tanta coherència antiidentitària del PP –per si faltaven més arguments- és l’interès demostrat per tenir la vicepresidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és a dir, la responsable de gestionar dos instruments tan i tan identitaris –segons ells- com TV3 i Catalunya Ràdio. Aquest exitàs polític del PP a Catalunya suggereix que hi volen anar a fer de gos d’atura, per evitar que el ramat –de catalans- se’ls esgarriï amb documentals tan perniciosos com els que fa la Montse Armengou o la Dolors Genovés. I potser, qui sap, per poder-hi programar, en espanyol, totes les pelis de l’Almodóvar.

Ras i curt: només que els catalans destinéssim el 10 per cent d’energia que gasta el PP en afers identitaris –de la seva identitat nacional- i tinguéssim un 10 per cent dels recursos econòmics que hi aboquen, hi hauria barretines gratis per tots els catalans, senyeres obligatòries per tots els balcons, i totes les nenes i els nens podrien aprendre a tocar la tenora gratis a totes les escoles públiques.

COMENTARIS

+1
-0
Sobre els toros
Ignorant, 25/03/2012 a les 18:13
No m'agrada donar ales a " l'argument " que diu que els toros són una qüestió identitària. Tal com diu el senyor Cardús, ho és pels antitaurins (els que els maten o en disfruten la mort) i pels espanyolistes. I segurament per a molts catalans, els toros són dolents per ser "costum espanyol" (com si aquí ens haguessin obligat a omplir les places). Però per la majoria de catalans que estem a favor de la prohibició de les "curses de braus", que siguin espanyoles o catalanes és insubstancial. El que ens preocupa és que els toros pateixin. I ens és igual que els hi clavin una estocada o un estocazo. Volem, simplement, que els deixin viure en pau!!!!
+1
-0
Tocar el botet
Toni Daro, 24/03/2012 a les 16:42
A casa, sóc de pagès,d'Osona, el botet era un petit instrument de pell i canya amb forats que s'emprava com a reclam per caçar ocells, guatlles sobretot. Calia un cert art per imitar el so del mascle, per enredar a la femella, vaja! A partir d'aquí ignoro com a derivat cap a frase feta.
+6
-0
te m'has avançat, Capità Nemo
innisfree, 23/03/2012 a les 19:06
Veig que m'has passat al davant, Capità Nemo.

Jo, a casa, tant als avis com als pares, sempre els havia sentit a dir "tocar el botet", però mai m'havia parat a pensar què volia dir aquest "botet".

Fa una estona, quan s'ha encetat la polèmica, ho he mirat al diccionari --un costum molt recomanable i més aviat poc estès-- i he vist que tant pot voler dir "reclam" com "sac de gemecs". Té força sentit.

Suposo que "tocar el potet" és una variant --obtinguda per la semblança fonètica i per la pèrdua del referent-- o potser, fins i tot, una hipercorrecció, pensant-se que prové d'un "bot" erroni (de "bote") en comptes de "pot".

+17
-0
Missatge per a l'Araki.
Capità Nemo., 23/03/2012 a les 17:39
Un botet és un sac de gemecs.
L'expressió genuïna és "tocar el botet" = molestar.
Una altra vegada, el gran A. Nònim torna a tenir raó.
+13
-0
que vinguin
Anònim, 23/03/2012 a les 15:25
Jo no sé què és 'tocar el potet', de tota la vida hem dit 'tocar el que no sona'.
A part d'això, ja tinc la Senyera al balcó. Que vinguin els braus, les rojiigualdes imposades i la immersió en castellà. Que darrere ve la independència.
+20
-0
Tenim la independència a tocar.
seneca, 23/03/2012 a les 14:00
Només ens manca fer un últim esforç. La clau de volta per assolir-la definitivament és que deixem ARA I AQUÍ de compartir estructures dominades des de Madrid, ja siguin sindicals, CC.OO, UGT, polítiques, PP, PSOE, mediàtiques, T5, LA SER, etc, o financeres, BBV, BANCO DE SANTANDER, etc.
+5
-6
I què és un "botet"?
Araki, 23/03/2012 a les 12:19
Un saltironet? No sé al teu poble, però al meu s'hi ha dit "pot" de tota la vida.
+18
-2
Aquesta és la nostra força
Charly Brown, 23/03/2012 a les 11:41
Jo crec que després de la derrota del tercer Reich, i especialment en l'actual mon globalitzat, si els col·lectius nacionals mostren actituds fonamentades exclusivament en les identitats colectives tradicionals evidencien una gran falta d'adaptació als nous valors cultes de la societat que basicament son la fraternitat humana, el respecte als drets humans, la tolerancia i la multiculturalitat.

Per multiculturalitat no em refereixo a la deformació de la mateixa que prediquen els uniformitzadors impositius sino a l'actitud personal de gent que no es tanca en els seus coneixements i valor tradicionals sino que s'adapta i coneix altres costums o llengües del seu entorn i no te cap problema en incorporar-los al seu propi bagatge personal si en pot obtenir més felicitat i més adaptació social.

Els catalans, excepte uns pocs que es deixen portar pel resentiment, ho tenim això majoritariament i encara ho hem de fomentar més perque aquesta és la nostra força dons ens preparem pel mon futur, mentre que per els espanyolistes la proporció és inversa. Es fan pasar per intenacionalistes, lliberals i globals però la majoria son més carques, identitaris i cavernaris que els nostres avantpasats del Neandertal.
+54
-2
Tocar el potet?
A. Nònim, 23/03/2012 a les 09:08
"Tocar el potet" deu ser una variant de "tocar el botet", o no?

Destruir nacions és un crim espantós.

Tots els que volen destruir la nació catalana són uns criminals.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

LA NACIÓ CASTELLANA FA MÉS DE 300 ANYS QUE VOL DESTRUIR LA NACIÓ CATALANA.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CATALÀ SEMPRE.

INDEPENDÈNCIA O MORT.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Salvador Cardús
Vaig néixer a Terrassa el 1954. Sóc doctor en Econòmiques, professor de Sociologia, degà de la Facultat de Polítiques, tot a la UAB, i l'únic carnet professional que tinc és el de periodista. No tots els independentistes són, a més, independents: jo sí. Acabo de publicar El camí de la independència.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: