Bernat Ferrer | Actualitzat el 27/03/2012 a les 13:37h

Volen que l'ONU investigui el «genocidi cultural» del català

El PEN Català ressalta que al País Valencià i les Illes "s'hi fa cada dia més impossible de viure en català"

La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, i el president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, en roda de premsa a la seu del PEN Català. Foto: Maria Fernández.

El PEN Català demanarà al PEN Internacional -membre consultiu de les Nacions Unides- que faci arribar a la comissió de Drets Humans de l'ONU el "genocidi cultural" del català. Així ha definit la situació lingüística de Catalunya el president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, qui ha argumentat que la denúncia internacional respon a la "campanya calculada i ferotge d'abolició del català" que s'està duent a terme "per motius polítics" i de manera "incomprensible" al País Valencià, les Illes i Catalunya.

El PEN Internacional decidirà al juny si accepta la petició del PEN Català. De moment els pronòstics són favorables.

A l'escrit dirigit al PEN Internacional, membre consultiu de l'ONU, els escriptors catalans ressalten que "el recent accés al poder del PP al govern d'Espanya" ha accentuat que "a Catalunya es pretén acabar amb un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys" i que "a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica. Especialment en aquests territoris es fa cada dia més impossible de viure en català, de tenir una escola catalana, algun mitjà de comunicació en català, i ja no diguem una policia o unes institucions que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon".

Per tot plegat, el PEN Català sosté que "l'àrea lingüística catalana està vivint des de fa temps, i amb diferents matisos segons el territori, un autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola".

Navega per les etiquetes

catalàJosep Maria Terricabras

COMENTARIS

+2
-0
Estat del segle XIX
Anònim, 28/03/2012 a les 10:08
Si durant el segle XXI s'arriba a consumar el genocidi del català per part de l'estat espanyol, això serà el final de la historia de la civilització. Cal que la ONU i la EU tinguin clar que representa un retroces de centuries, i les mortaldats del segle XX no hauran servit de res. Que l'estat espanyol visqui encara al segle XIX, i en plena barbàrie, no ha de ser impediment que la civilització progressi al mon.
+1
-0
Cec qui no vol veure
Anònim, 28/03/2012 a les 09:55
El genocidi cultural és un delicte contra la humanitat ben tipificat en les lleis internacionals que només neguen precicament els que utilizen el genocidi com a medi per a mantenir privilegis sota la cobertura de l'exercit i l'ampara de dogmes polítics imperialistes.
+2
-1
PURO BLA BLA BLA
Anònim, 28/03/2012 a les 07:36
Pero después de tanto genocidio, expolio y sometimiento colonial... nunca se ha hablado tanto el catalán (aunque su utilidad sin subvenciones brilla por su ausencia), las TV en Cataluña nunca han predicado el independentismo en sus mesas de debate como hasta ahora y la presión contra el español nunca se ha hecho tan dura como hasta ahora ¿y tenéis los santos cojones de ir con el cuento a la ONU?. Por Dios, que morro que cara más dura que el cemento. Que les pregunten a los apaches chiricaguas por su idioma en USA, que pregunten en Francia por el Corso o el Bretón o peor aún el catalán. Se ha de tener valor. Pero menos mal que la Sentencia que prepara el TS respecto de la inmersión será una hostia histórica. QUE EL CATALÁN NO ES LENGUA PREFERENTE y esto ni el Papa de Roma lo cambia.
+2
-2
Maltractadors
Anònim, 27/03/2012 a les 23:57
No tan sols tenen aquesta gent espanyolista cap mirament pels catalans a Catalunya sinó, el que és més greu, cap als seus propis fills, als que volen imposar tant si com no el castellà com a llengua única per motius purament ideològics (colonials) tot vivin a Catalunya. Sense les manipulacions legal dels aparelles corruptes de l'estat espanyol, en un país normal, serien acusats i convictes de greu maltractament i se'ls allunyaria dels fills. Només utilitzen els propis fill per a perpetrar el genocidi del català a Catalunya.
+2
-2
Dóna la cara
Anònim, 27/03/2012 a les 23:47

http://www.donalacara.cat/

14.667 persones ja hem donat la cara!
Dóna la cara!
+2
-2
Cara dura passada de voltes
Anònim, 27/03/2012 a les 23:44
L'Anònim cara dura de les 18:42 diu (i gràcies per passar pel horrible traductor automàtic d'anglès)respecte el model d'immersió lingüística: "frankly dubious results psychologically harmful to the child who does not speak their mother tongue in school". a)Durant segles, moltes generacions de catalans hem fet "immersió" en castellà a cops de culata. Deu ser per aixó que hem quedat una mica tarats (pels cops de culata em refereixo). Els catalans, mai hem tingut la opció equivalent que tens tu, en el cas que menyspreis tant als teus fills, de 1)crear o portar-lo a una escola en castellà. 2)enviar-los a "suelo muy patrio" perqué puguin esdevenir esquizofrenics paranoics gràcies al seu espanyolissim pare primat. El castellà és la llengua de immersió a Espanya i de submissió i substitució a Catalunya. Es una eina pel genocidi amb cobertura de la llei espanyola que no per això deix de ser genocidi.
+3
-9
Importante (Voz de BCN)
Anònim, 27/03/2012 a les 23:10
El Parlamento Europeo no ha avalado la inmersión lingüística

Según el PEN català, en la información que ha presentado para defender la denuncia, en lo relativo a Cataluña, asegura que ‘se pretende acabar con el modelo lingüístico escolar que ha sido reconocido y aplaudido por todo el mundo, también por el Parlamento Europeo, durante 30 años’. Sin embargo, el Parlamento Europeo no solo no ha avalado la inmersión lingüística obligatoria, tal y como se aplica en Cataluña, pese a que es ilegal, sino que ha criticado el modelo, precisamente porque el sistema es obligatorio.

Así, no solo el Parlamento Europeo sino que el Consejo de Europa, en diciembre de 2008, en un informe realizado por su Comité de Expertos independientes, que supervisa la aplicación en España de la Carta Europea de las Lenguas Regionales o Minoritarias, invalidó rotundamente el modelo de inmersión lingüística obligatoria aplicado en Cataluña.

Y, poco tiempo después, en febrero de 2009, el propio Parlamento Europeo, a través de la Comisión de Cultura y Educación, aprobó un informe sobre multilingüismo que afirma que los padres han de tener ‘la posibilidad de elegir la lengua oficial en la que han de ser educados sus hijos en países donde coexistan una o más lenguas oficiales o regionales‘. Es decir, nada que ver con la inmersión lingüística obligatoria.
+4
-0
Expliquem-nos al món
Anònim, 27/03/2012 a les 22:14

http://www.youtube.com/watch?v=ApRzfCRZEIk


http://www.youtube.com/watch?v=ApRzfCRZEIk

Catalonia Calls to the world
We want to be a free nation of Europe; a free nation in the world!
FREEDOM FOR CATALONIA
+7
-4
Genocidi
Pastiramon, 27/03/2012 a les 21:38
Si senyor, i no tant sols el Català, Cal denunciar l´intent de genocidi contra la propia nació Catalana, desde Felip V i el General Franco, 300 anys de persecució i represió nacional, social cultural i politica, Que el mon sapiga quina a estat la veritat de la nostra imposada relació amb Espanya
+8
-4
Xell i els que escriuen igual
monras, 27/03/2012 a les 20:23
saben de sobres que la veritat és que mantenim un veí espoliadori mandrós de mena, que s 'ha acostumat a viure de la mamella catalana i que se li acaba, i aviat s' haurà de valdre per si sol, els catalans ja hem decidit que volem tot el que te qualsevol paìs normal, estat propi, independència total, nació sobirana , digeu- li el que volgueu però la realitat és que el futur és nostra i serà nostre , malgrat el veí i les veus com la teva, ignorants i matusseres hauran de callar i marxar, ningù et trobarà a faltar. CATALUNYA INDEPENDENT MÉS APROP.
+7
-13
Cares dures!!
Anònim, 27/03/2012 a les 19:34
Precisament és el castellà al model lingüístic català on s'està marginat i mitjançant decrets s'el vol convertir en marginal. Cinics!!
+11
-5
Per fi.
Anònim, 27/03/2012 a les 19:27
JA ERA HORA!!!!!!!!!!!!!
Visca Catalunya Lliure!!
+12
-5
ja n'hi ha prou
Anònim, 27/03/2012 a les 18:49
Txell, no se si ets una provocadora o una cegada per les falacies més fastigoses del ciutadanisme.
El castellà no s'aguanta amb imposicions? Imposicions d'un ordre superior, amb la policia i l'exercit al darrera. No parlem de ségles, parlem d'ara mateix. Llegeix-te les lleis, començant per la Constitució. Imposa el castellà per obligació a tothom, i les lleis que hi ha ho desenvolupen. Els funcionaris i, empresaris d'altres zones de l'estat, imposen el castellà, perque la llei els protegeix. Els que venen aqui, no tenen cap obligació de aprendre català, i ademés molts hi tenen una actitud hostil, envalentits per aquest status legal superior. L'estat espanyol impedeix que res que soni a català surti de les fronteres i el tracta com un dialecte de segona. Segueixo? o ja t'has posat vermella de vergonya?
+4
-9
surprising
Anònim, 27/03/2012 a les 18:48
Talk of "cultural genocide" and "i ferotge Campanya calculated the català d'abolitionist" has to have a lack of shame and scruples that is what characterizes the intellectual independence of Catalonia. You who have politicized the tongue, which have made it unpleasant, the intolerance and imposition. You and others do not you try foragitar Spanish in a Spanish territory, those who want to get the public domain. Terricabras, using expressions as untimely, out of tune and false and disqualify you very much and I doubt that the UN ignore this false complaint to the hopeless. It is the complaint of the executioners. But hey, saintly patience, once in Europe and international right to the Spanish State's right to legislate on their own languages ​​and cultures, applies with the tranquility that being right gives that Catalan can not be preferential Castilian in Catalonia, cultural immersion is a model that is practiced only in Spain and Canada and frankly dubious results psychologically harmful to the child who does not speak their mother tongue in school. And the use of the intellectual independence of the tongue, is arbitrary and imposing some goals for quite foreign to the culture or acceptance of the language but to segregate in Spain. And do not think the UN is to cause problems in this world which in itself is already enough. Terricabras are disappointing and a hangman but in the cultural imposition in Catalonia and go against social peace.
+7
-20
Qué cara más dura
Anònim, 27/03/2012 a les 18:42
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+7
-10
Castellanització és etnocidi; i castellanització a mitges és mig etnocidi
Jordi M, 27/03/2012 a les 18:25
La xerrameca pels descosits amb la paraula independència sol anar acompanyada d'una ínfima consciència nacional. L'estat propi és important però puta mandanga al costat de la nació. La nació és vital. Només té sentit aspirar a l'estat si és per salvar i defensar la nació. Sense nació ja se'l poden ben fotre al cul, l'estat propi. Mil vegades abans una Catalunya sotmesa però catalana que una Catalunya sobirana però castellanitzada. Entre d'altres raons perquè la falta d'estat té remei. La manca d'estat és malaltia. La manca de nació és mort.
+13
-6
Molt bé!
Alwix, 27/03/2012 a les 18:22
Fantàstica iniciativa! A veure si ens han de despertar des de fora, com passa sempre.
+13
-7
TXELL
Anònim, 27/03/2012 a les 17:58
Txell s'ha de ser molt ignorant o molt dolenta per escriure el que has escrit i quedar-te tan ample. Després de 300 anys seguits d'atacar el català amb totes les armes possibles, només faltaria que el català no hagués patit una mínima erosió. Jo no sé tu, però a mi el català fa 52 anys que m'acompanya i, de fet, em passo setmanes senceres sense haver de recórrer per a res al castellà aquest pel qual sembles tenir tanta devoció. I no et pensis pas que sóc un pastor de la Garrotxa que viu amagat del món, no, sóc una persona amb estudis superiors del Baix Llobregat. Encara que a tu et pesi, sent realistes, el català avui per avui a molts encara ens resulta grat, imprescindible, agradable i, sobretot, atractiu per la sonoritat familiar que emet en cada paraula.

Penso que ets una autèntica impresentable, fins el punt que vull imaginar-me que ni tan sols existeixes realment; segurament ets una recreació més dels peperos i ciudadanos que habitualment volten pels digitals vomitant odi anticatalà.
+11
-6
No pas a casa meva
Anònim, 27/03/2012 a les 17:21
Moltes subvencions ha rebut el català, sobretot durant aquests 300 ultims anys No? A casa meva no hem rebut mai cap subvenció per parlar català i a fe de Déu que el parlem. Ara bé, garrotades i entrebancs per parlar-lo tants com vulguis. Jo diria que és al revés, si el català no hagués estat tan perseguit, amagat i desprestigiat durant 300 anys, la situació seria una altra. Et diré encara més, el català, per joia i honor nostra, el va perseguir el poderós i el vencedor, el cortesà que es va apuntar al funcionariat foraster, i en canvi el va conservar el poble, el va cultivar i estimar el professional liberal i el petit burgès, creadors de riquesa, que per res necissitaven la subvenció ni el suborn espanyol. Vés i Informa't una mica i ho veuràs. Ara bé, tinc poques esperances, tal com deia un "ja pots bramar quan l'ase no vol veure". De fet, si tant important és l'espanyol us el podeu ben menjar quan patiu gana el diu que Catalunya sigui lliure. Més enllà de Salses a Guardamar, la meva llengua sempre serà l'anglès ( o el francès).
+17
-6
PP, PARTIT NAZI-ESPAÑOL COM CAL
Anònim, 27/03/2012 a les 17:03
a LES ILLES els emigrants espanyols, morts de gana, volen imposar l'idioma dels miserables als illencs; Bauzà, miseria vivent, per que no marxes a la teva putrefacta i miserable España, dels rajoys i dels tejeros, dels Francos i sels Saltamontes? PP, partit NAZIONALISTA Ecspanyol i miserable; i per cert, el pulseres-señorito andalus ha perdut 400.000 vots andalusos i encara no ha dimitit, el molt señorito andaluz!!!
+14
-8
Tiranosaurs
Anònim, 27/03/2012 a les 16:45
Castilla miserable, ayer dominadora, envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora.
+8
-23
zoquetes
Anònim, 27/03/2012 a les 16:39
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+24
-7
la sang del poble
Anònim, 27/03/2012 a les 16:04
la llengua es la sang del poble.
S.Espriu.
+14
-4
Denunciar-ho tot
Anònim, 27/03/2012 a les 15:55
I que això serveixi per denunciar i aconseguir l'estat propi. Als gamarusos de CIU que diuen no som independentistes, es una raò mes per treguin l' aigua clara.
L'estat espanyol va a per totes i no nomès la llengua.
Això s'ha de dir també als espanyols residents a Catalunya que se sentin indecisos. A Catalunya poden viure millor tot i que se sentin espanyols, el castellà no s'eliminaria ad dia seguent i conviuria llarg temps amb la llengua propia.
Gracies Terri !!!
+22
-4
Mas
nostra parla, 27/03/2012 a les 15:51
Com he llegit a Vilaweb, el president Mas hauria d'anar a Palma a visitar els vaguistes de fam EN DEFENSA DEL CATALÀ.
+16
-4
xenofòbia
catalans, 27/03/2012 a les 15:48
Magnífica iniciativa, els ciutadans de parla catalana hem de perdre la por i denunciar on calgui; com més alt sigui l'estament millor, l'ONU hauria de rebre moltes peticions de la denuncia del genocidi del català, hauriem de trobar un medi per fer denunciar massivament el nostra cas. Els culpables del genocidi cultural, (l'imperi castellà) hauria de rebre el seu merescut del exterior, com ara mateix a rebut el NO del corredor ferrovieri central.Com per treure els color de la cara, per la seva prepotència i xenofòbia.
+17
-6
Amb tota la serietat i honestetat
Anònim, 27/03/2012 a les 15:34
HONESTAMENT, si hem de deixar morir el català perquè està condemnat, també podem començar a eutanassiar als majors de 50 anys perquè estàn condemnats a morir en un temps més o menys llarg.
SERIOSAMENT també em poso, quan penso que el català pot seguir els passos d´altres llengües com ara les dels aborígens o els índis amèricans.. més que res perquè a més de la llengua van trinxar també els individus per culminar el seu genocidi.
M´entristeixo i encara més m´INDIGNO quan algú utilitza els arguments dels fets consumats per fer-se cómplice d´un genocidi.
Qui ho fa i ho defensa, segurament és un genocida actiu, i jo i els que pensen i senten com jo, les seves víctimes.
Per aixó tinc tot el dret i fins i tot l´obligació, de desemmascarar aquests feixistes amb pell de demòcrates a les organitzacions internacionals.
Per aixó em SOLIDARITZO amb la iniciativa del PEN, honesta, civilitzada i sobretot justa.
I deixem.nos d´hipocresies i proclamem-ho amb totes les lletres: Castella primer, Espanya més tard, és un estat Genocida. Fins i tot el seu monarca se n´enfot de les seves víctimes amb sarcasme fastigós quan diu que mai van imposar la seva llengua i cultura.




+10
-5
Franconaciónalfeixistes
teuli, 27/03/2012 a les 15:14
Cuant nomeno a feixistes nomeno .Franconaciónalfeixistes
+17
-7
Txell sigues honesta
joey, 27/03/2012 a les 15:08
No se d on treus les teves teories Txell. Tampoc se a quin barri vius, pero al meu poble la gent catalana, es catalana.
+16
-6
Txell sigues honesta
joey, 27/03/2012 a les 15:07
No se d on treus les teves teories Txell. Tampoc se a quin barri vius, pero al meu poble la gent catalana, es catalana.
+17
-8
VISCA L'ESTAT CATALÀ
Anònim, 27/03/2012 a les 14:57
//*//
+12
-27
Serietat
Anònim, 27/03/2012 a les 14:48
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+13
-45
Hem de ser honestos
Txell, 27/03/2012 a les 14:39
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+21
-7
Alliberem Catalunya, alliberem-nos!
Anònim, 27/03/2012 a les 14:25

http://www.youtube.com/watch?v=XInI1aidccA&context=C4c4c644ADvjVQa1PpcFOf4cLu74VF9EwyA2eCxjSmnHxnKEQ7D2U=


"El fet innegable que Catalunya, com altres països ibèrics, siguin una colònia d´Espanya, ocasiona una conseqüència gravíssima: no és l´explotació d´una classe social per una altra classe. És l´explotació d´un poble per un altre poble". (Josep Armengou)
Alliberem Catalunya, alliberem-nos!
+12
-4
Franconaciónalfeixistes
teuli, 27/03/2012 a les 14:16
Cuant nomeno a feixistes nomeno .Franconaciónalfeixistes
+15
-3
cal n o perdre el rumb
teuli, 27/03/2012 a les 14:09
Cal fer els possibles per desenmascarar d´una vegada per totes l intent de genocidi cultural que portem sufrint desde temps enrera. Ja nhi ha prou de sentir-nos les víctimes i passem d una vegada per totes a l ´acció directa. Ja nhi ha prou de sentir com asociacions feixistes actuen entre tanta impunitat i que els sentiments de catalanitat es trepitjan amb tanta vulnerabilitat. Ens prenen pel pito del sereno.
+24
-3
serem lliures sense els politics
coriolá, 27/03/2012 a les 14:05
Esta clar que la societat civil i privada,es la que posa Catalunya al món.
Els politics a mirat-sho,des la poltrona i mirant de no mullarse gaire el cul no fos cas que perdessin els privilegis.
JA TENIM CLAR QUE NO TENIM POLITICS,TENIM FUNCIONARIS,AIXÓ SI,A PREU D'OR!.
+28
-3
el mon
Anònim, 27/03/2012 a les 13:47
ha de coneixer en quines condicions ens trobem i què necesitem un estat propi.
+41
-3
Cal anar a l'exterior
Anònim, 27/03/2012 a les 13:43
Ja va essent hora que el món conegui la desgràcia dels catalans. Ja n'hi ha prou de pedagogia amb Espanya. Són sords.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Castellroig Xarel·lo 2010: inconfusiblement penedesenc

Castellroig Xarel·lo 2010: inconfusiblement penedesenc

Amb la força del Mediterrani i la frescor i la riquesa aromàtica de nord enllà



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: