Actualitzat el 02/04/2012 a les 00:02h

Un zero a l'esquerra

Fa més de dues dècades que el PSPV-PSOE no és res. Una desgràcia interna i una catàstrofe externa. Els socialistes valencians s’han devorat a ells mateixos i s’han convertit en el partit més corrosiu del sistema solar. Han superat, amb escreix, fins i tot Esquerra Republicana. Un mèrit distingidíssim. Des de 1991 el Partit Popular controla l’Ajuntament de València i des de 1995 la Generalitat Valenciana. Al llarg d’aquests més de vint anys el PSPV-PSOE només ha fet el ridícul. Els socialistes valencians han passat del 51,4 per cent dels vots a les eleccions a Corts de 1983 al 27,5 de les del 2011. Sempre baixant. L’únic gest de dignitat que ha estat capaç de concretar va tenir lloc en el penúltim congrés, quan els delegats van rebutjar de manera unànime la pretensió de la directiva de rebatejar-se i convertir-se en el Partit Socialista de la Comunitat Valenciana. Els crits “País Valencià, País Valencià!”, corejats per tots els assistents, van constatar que encara quedava una espurna de dignitat en el gran partit perdut.

El PSPV-PSOE ha anat de pitjor a pitjor encara. En les darreres eleccions a Corts Valencianes va superar-se a ell mateix i va aconseguir perdre els vots del possibilisme. Aquells electors que els havien fet confiança des de la desconfiança per impedir les majories absolutes del PP van decidir fer cas al cor i votar Compromís o Esquerra Unida. El següent pas dels socialistes valencians cap a l’evaporació podria consistir a perdre el suport dels propis fidels, els votants identificats amb les seves sigles que han aguantat fins ara la tempesta perfecta de dues dècades.

En què consisteix l’error persistent? Els socialistes valencians s’havien obstinat fins ara a mantenir dos errors crònics. El primer, consumir-se en baralles i bandositats internes. El PSPV-PSOE és una amalgama contradictòria d’interessos i cacics territorials que es lliguen i es deslliguen segons les circumstàncies. Això perdura. El segon, designar secretari general un mediocre total. Després de Joan Lerma va liderar el partit Joan Romero, que va ser substituït per Joan Ignasi Pla, que va dimitir i va ser succeït per Jorge Alarte. D’oca a oca. Aquest mal sembla que ara podria curar-se. En el congrés que han fet aquest cap de setmana, finalment sembla haver-se imposat la supervivència. Jorge Alarte ha estat humiliat en la valoració de la pròpia gestió i ha estat derrotat per l’alcalde de Morella, Ximo Puig, que és un polític, almenys en aparença, molt més consistent i capaç.

El gran problema continua sent que Ximo Puig ha hagut de guanyar gràcies a l’acord i al suport de totes les bandes territorials. Al sud, Leire Pajín; al nord, ell mateix; a tot arreu, encara Joan Lerma. El PSPV-PSOE és un pastís d’interessos regionals mal distribuïts i no és un projecte polític que sigui capaç de transmetre il·lusió a una societat que cada vegada sembla més farta –almenys, aparentment- de l’arrogància, les corrupcions, l’estil i les misèries que els ha aportat el Partit Popular. Mentre els socialistes valencians decideixen si progressen o si es mantenen en la involució, el més gran perjudicat de la tria ha estat Compromís pel País Valencià, una hàbil coalició que hauria tocat el cel si el trist Jorge Alarte s’hagués mantingut com a secretari calamitat al davant del PSPV-PSOE.

Navega per les etiquetes

PSPVPaís Valencià

Referències a Internet

PSPV

COMENTARIS

+2
-1
No me'n refio
El Pelut, 03/04/2012 a les 10:22
Trobo tristíssim que el gir cap a la dignitat dels sociates valencians hagi estat degut a l'èxit d'iniciatives com Compromís. No hauria estat més lògic que aquest gir s'hagués produït per la intransigència i corrupcions del PP a aquelles terres? Si Ximo Puig i companyia aconsegueixen algun èxit, el sector més reaccionari i espanyolista dins del partit se n'apropiarà ràpidament.
+8
-1
PSPV, un partit covard
Angelina, 02/04/2012 a les 20:54
Primer renuncià a defendre la senyera, a canvi de la bravera, seguit els desitjos d´Alfonso Guerra. Mai a defensat la nostra llengua, el model actual de Canal 9, el va parir Amadeu Fabregat, en l´època de Joan Lerma, editant una llista de paraules prohibides, per massa catalanes. Durant els anys del PSPV, el valencià a l´escola, va ser, més aviat, simbòlic, que cap altra cosa. Crec que ara els valencians hauriem de confiar en un "foc nou", com és el de Compromís. Partits espanyols, "nunca mais". Ja estem escaldats!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Vicent Sanchis
Nascut a València el 1961 fa tres dècades que es dedica al periodisme. Ha estat director de les revistes El Temps i Setze i dels diaris El Observador i Avui, aquest darrer durant dotze anys. Ara fa classes de periodisme i col·labora en diversos mitjans com a articulista i contertulià. Ha fet també televisió i darrerament ha dirigit el canal BarçaTV, d'on va ser fet fora l'endemà de prendre possessió la nova junta com a conseqüència de l'"auditoria laboral" perpetrada per Sandro Rosell.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: