Salvador Cot | Actualitzat el 06/04/2012 a les 23:59h

Una independència més

Ahir es va proclamar un nou estat: Azawad. Es tracta de la part del nord de l'actual República de Mali i és la franja més al sud del Magreb. Culturalment, lingüísticament i geogràficament es tracta d'un territori ben definit, amb predomini dels tuaregs. Porten dècades denunciant tota mena d'abusos de l'exèrcit malià, que els ataca amb armament de guerra. Amnistia Internacional, en un informe d'aquest mes de febrer, demanava que el govern de Mali deixés de bombardejar els civils. Una de tantes guerres ferotges que no interessen a Occident.

Però ara a el Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad (MNLA, en les sigles en francès) ha aprofitat el suport de la població civil i la confusió pel cop d'estat a Bamako per controlar la major part del territori i declarar la independència d'Azawad. Proposen una república laica, democràtica i respectuosa amb les resolucions de Nacions Unides.

I, paradoxalment, és ara que el món s'interessa per Azawad. Els estats veïns, la Unió Africana i França han rebutjat la declaració i tots diuen apostar per "una solució dialogada". Ja veurem quin és el futur d'Azawad, però una cosa ja han aconseguit: són un subjecte polític visible internacionalment. Per primer cop, algú s'interessa per ells. L'alternativa era esperar, pacientment i en silenci, a que l'estat malià els acabés liquidant.

COMENTARIS

+2
-0
l'Albertito enxampat desviant diners publics per l'amant
el PP ens roba, 07/04/2012 a les 22:49
+1
-0
Independència ja i prou de mantenir polítics corruptes
espanyaensroba.cat, 07/04/2012 a les 22:29
+5
-4
Al sr. Cot
Anònim, 07/04/2012 a les 18:01
Ja sabeu de quina part estaran els nostres aliats occidentals si us passa pel cap fer un cop d'estat com al 34, apa!
+2
-0
I a sobre, se n'en fot...
un, 07/04/2012 a les 17:36
De ben segur, que l'admiració aquesta no és pas "mútua".
+5
-2
llegir també....
un, 07/04/2012 a les 17:28
Sembla ser que el Cot aquest, no llegeix ni el seu propi diari digital (ni mira, de fet, la mateix pàgina on ell mateix escriu). Tret d'aqui abaix, avui mateix:


http://www.naciodigital.cat/noticia/41534/mali/tuareg/amenacats/colpistes/abandonen
+7
-4
Pel Cot i demès amants dels cops d'estat
Anònim, 07/04/2012 a les 16:51
Sembla que lo dels tuaregs sèn va a fer punyetes. Preneu nota.
+3
-6
SORDS CEGOS i MUTS ! !
Anònim, 07/04/2012 a les 11:03
Els Polítics continuen èssent SORDS CEGOS I MUTS....per a ells els CIUTADANS SOM UNA MERDA MOLESTA!!!
NO PODEN NO PODEN llevar-s´hi del cap el que els FRANQUISTES ELS HI VAN POSAR OI QUE NO?----enem a veure si el NEGRE ES POT MINJAR EL BLANC......perquè minjar-s´hi el blanc al negre ha d´esser PECAT!!!.....de TOT el que jo he dit, sols el CARDUS es va arrimar a la ratlla, jo la vaig travesar un parell de vegades una miqueta......ningú, ningú va voler fer cas......però és possible que en TOT el món no hi haisgui ningú, ningú capaç de preveure el que pot passar? i com evitar-ho? ja us ho fareu chiquets ja us ho fareu.....per a que jo us ajude ja us vaig dir el que VOLIA ! ! !.
+13
-9
Que n'aprenguem!!!
Anònim, 07/04/2012 a les 10:45
Molt bon article. La alternativa de la que parles és la que han triat tots els partits polítics catalans excepte Solidaritat.
+13
-8
Fins que no tinguem clar que la independencia es cosa dels ciutadans , malament
Anònim, 07/04/2012 a les 10:43
Mentre ens creguem que aconseguir la independencia es responsabilitat UNICA I EXCLUSIVA de Ciu i ERC , malament rai . Aconseguir la independencia es responsibilitat dels ciutadans de Catalunya . El dia que lluitem per la indendencia a totes les organitzacions de les que formem part , el dia que fem proselitisme amb amics i coneguts , el dia que ens neguem a comprar productes espanyols , el dia que si hem d´anar a Mexic preferim fer escala a Londres abans de passar per Madrid , el dia que ens neguem anar a fer turisme a Espanya , el dia que ens decidim a parlar catala a TOTHOM a Catalunya . Aquell dia començara el conte enrera per la independencia . Culpar a Ciu , ERC o als partits politics ( que nomes son un reflexe de nosaltres ) nomes es l´excusa facil i suada per evitar fer res NOSALTRES
+24
-6
Article feble.
A. Nònim, 07/04/2012 a les 10:15
Ho sento, Salvador, però t'he de dir que el teu article d'avui no és gaire bo. La situació a Mali és molt més complicada del que dius: t'has oblidat de comentar el factor integrista islàmic, que perjudicarà clarament els tuaregs (amazics) i les seves reivindicacions independentistes.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

"CATALONIA IS NOT CASTILE".

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!
+21
-8
Endavant
Anònim, 07/04/2012 a les 09:09
Estic totalment a favor de la independència Azawad dels Tuareg-amazigh i de tots els pobles i nacions del món que hodesitgin.

Haurem d'estar atents de com evoluciona la situació i extreure'n conclusions sabent que cada cas és diferent però que en tots cal valentia icoratge perquè els covarts i submissos mai seran lliures

http://www.youtube.com/watch?v=XInI1aidccA

Catalunya 2014 o abans
alliberem-nos
+14
-27
Cridar l'atenció
Anònim, 07/04/2012 a les 08:36
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+20
-16
CiU i Esquerra són part del problema
Guilllem, 07/04/2012 a les 00:54
Manel Jou: Esquerra va tenir LA CLAU durant 7 anys... i la va lliurar en safata de plata al PSOE.
+24
-17
CiU i Esquerra ens han portat a aquest atzucac
Miquel_, 07/04/2012 a les 00:52
Doncs sí, Salvador. I mentre Espanya ens escanya amb totes les armes al seu abast, ahir el govern de CyU diu que això l'empeny... a collar encara més els catalans (reducció del 5% del sou dels funcionaris). Déu n'hi do quins desgraciats, quins barruts i, per dir-ho clarament, quins botiflers. Per cert, tot això quan CiU (2006) i Esquerra (2009) ens havien dit que teníem "el millor finançament de la història". Tot per la cadira, oi? Doncs jo en tinc els collons plens. Tot el meu suport per a Solidaritat.
+7
-8
Tu manel XIc
manel jou, 07/04/2012 a les 00:36
Tu manel XIc, ets ruc ? o ets "tonto" ?
Segurament ambdues coses a la vegada, que té a veure ERC en això ?
Quan ha tingut ERC majoria absoluta per declarar la independència ?
+27
-9
Eleccions i Independència, ara !!
Anònim, 07/04/2012 a les 00:19
Convocatòria d'eleccions
i
Declaració d'Independència
d'una vegada.

Tota la resta és perdre el temps i els diners, i la Nació Catalana.

Estat Català, ara mateix !!!
+42
-9
votem només partits independentistes
Anònim, 07/04/2012 a les 00:14
Perquè això pugui passar a casa nostra hauriem de votar partits que duguin la transició a la independència en el programa electoral. Cap Ítaca, cap eufemisme. In-de-pen-dèn-cia. Mentre dispersem el vot independentista en formacions que no ho portin dins el programa de govern, seguirem perdent el temps.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Els vins de Torre Marimon: políticament incorrectes

Els vins de Torre Marimon: políticament incorrectes

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries elabora dos vins amb les varietats cabernet sauvignon, merlot i pinot noir



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: