Dimarts, 10 de abril de 2012 | 23:46
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"Quan tots comencem a donar la cara això canviarà"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Pepe Martinez Díaz. Ex agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona
"Quan tots comencem a donar la cara això canviarà"
10/04/2012 18:44
PEPE MARTINEZ
Purificació Outeiral.- Pepe Martínez, pertany a aquesta generació de persones que han lluitat tota la seva vida, i per això entén que cal abandonar la seguretat i l'anonimat que et dóna un teclat i fer valer davant una manera d'actuar violenta, l'estat dret. Recentment aquest jubilat de la Guàrdia Urbana de Barcelona de 68 anys ha demanat per carta al Conseller Puig, que els seus efectius vagin identificats. Però, què opina un ex agent d'un Cos de Seguretat sobre el que va passar el 29-M a Barcelona?.
-- Sr. Martínez, ha fet un video en internet en el que parla del que va succeir, des del teu punt de vista ,i com a ex sergent de la Guàrdia Urbana de Barcelona el 29 de març en la Vaga General. Què és el que va viure aquell dia?.
-- Jo el que faig amb el video de Youtube és donar la meva opinió. Parlar del que penso i del que vaig viure aquest dia i també el que va passar amb el desallotjament de la Plaça Catalunya. I trec les meves pròpies conclusions.

-- Llavors des del teu punt de vista, va haver-hi un excés per part dels Mossos en la seva actuació el passat 29 de març, en utilitzar els gasos lacrimògens i les pilotes contra els ciutadans?
-- Sí, aquí va haver-hi un excés . Perquè ells volien d'alguna manera obrir-se pas per poder frenar a aquells joves violents. La situació va ser que nosaltres baixàvem pel Passeig de Gràcia des de Diagonal cap a Plaza Catalunya nosaltres vam veure que estaven llançant gasos lacrimògens i no ho enteníem perquè érem gent pacífica. Gent que estàvem manifestant-nos legalment. I tota la gent com es va poder veure en els vídeos estava asfixiant-se i no va condir el pànic aquí perquè Déu no va voler. Perquè aquí si la gent es posa una mica histèrica es munta alguna cosa que no té sentit. Penso que això és una responsabilitat dels comandaments dels Mossos d'Esquadra. Una responsabilitat total, perquè no poden carregar contra una massa amb gasos lacrimògens. Hi ha altres tècniques. Si aquí hi ha violents, tallar el tràfic ficar tanques…. Hi ha altres tècniques, però això de llançar gasos lacrimògen, res de res, això no consentirem, i no perquè ho diu jo. No ho consentiran els ciutadans d'aquí en endavant, així que es vagin calmant una mica.

-- Vostè parla en el seu  video d'un episodi molt particular que va tenir a veure amb un discapacitat.
- Aquestes imatges surten en Youtube . Això va ocórrer en Plaza Catalunya i una imatge val més que mil paraules. Aquesta persona era un discapacitat amb crosses. Allí no hi havia violents en aquest moment, la qual cosa s'estava vivint era que els Antidisturbis estaven dissolent a tota la massa de gent, fossin aquests, violents o no violents, allí no es distingia. Volien desallotjar Plaça de Catalunya i tots els voltants però insisteixo no només als violents. Perquè aquests quan veuen que ve una càrrega s'arrenquen a córrer i la majoria són joves, jo també vaig haver de córrer. Clar que vaig haver de córrer als meus 68 anys. Però quan vaig veure el percal, allí no es mirava a ningú no es feien distincions . L'objectiu era desallotjar Plaça Catalunya i llavors es troben amb aquest noi que va amb crosses i s'emboliquen a pegar-li pals en les cames i ho van tirar al sòl. La gent que estava veient això, es rebota i al que es regira pal que li donaven. Però a veure senyors, s'han tornat bojos?. A veure, què és això?

-- I tenint present que la Guàrdia Urbana va ser molt criticada el 27 de maig del 2010. Digui'm, que va passar amb la Guàrdia Urbana aquest dia, segons la seva opinió?
-- El dia 27 de maig de 2010. es van queixar els mitjans de comunicació que la Guàrdia Urbana actuava coordinava amb els Mossos d'Esquadra. La Guàrdia Urbana va arribar un moment que penso jo , i aquesta és una opinió molt particular. Coneixent a la Guàrdia Urbana quan va veure la que es podia embolicar allí en Plaça Catalunya es va retirar. Van ser criticats pel propi Felip Puig i pel propi Director dels Mossos, va ser criticada la Guàrdia Urbana, perquè no va actuar. Perquè no es pot actuar contra gent que està asseguda en una Plaça amb les mans a dalt i demanant Pau. I no es pot actuar de manera violenta, i "castañazo va i castañazo" ve. Això no es pot fer. Això es fa en una dictadura, no en una democràcia. Que ho tingui molt clar el senyor Puig i tota la seva Direcció del Departament. Que ho tingui molt clar. No es pot fer això.
ANGELO CILIA-- En relació a les últimes declaracions del conceller Puig, qui vol prohibir que la gent vagi encaputxada pel carrer…
-- El que ha dit el Senyor Felip Puig, que va a prohibir anar a la gent encaputxada pel carrer, que no se li vegi el rostre. Em sembla molt bé. Però jo li dic al Senyor Puig, que comenci ell , per dir-li als Mossos d'Esquadra, als Antidisturbis que es llevin les bufandes que tenen, que es llevin les caputxes i que vagin totalment identificats. Que comenci per aquí, i llavors que segueixi avanci amb les mesures perquè em semblen molt bé. El que no anem a consentir és que hi hagi persones que vagin encaputxats i que cometen un presumpte delicte i no sabem qui és. Perquè vostè imagini's, per un moment, que a una persona li trenquen la cara, li tiren les dents a baix o li treuen un ull, a qui denuncia aquest ciutadà?. A un Policia que no va adequadament identificat?. Què va encaputxat?. A qui denúncia al màxim responsable polític? No home no, ja sabem el que van dir els Tribunals referent al 27 de maig del 2010. Ja ho sabem, per tant, això és una indefensió total dels ciutadans. Així que vagi prenent nota. Que canviï les coses però que canviï primer a tot el seu col·lectiu i després als ciutadans.

-- Vostè parla en el teu video "de pomes podridas dins dels Mossos". A què es refereix concretament?.
-- M'estic referint concretament a aquestes pomes podridas que i ningú l'hi prengui a malament, perquè un parla en metàfora. Però anem a veure en els Mossos d'Esquadra, en els Antidisturbis ha d'haver-hi com en tots els col·lectius i les professions. Hi ha gent que és molt poc professional, hi ha gent que no val un pebrot, que destrossa als altres, i hi ha gent afortunadament, la majoria, que són veritablement professionals. Dit això, en els Mossos d'Esquadra hi ha gent que té un perfil que no sé com han entrat aquí. I quan m'estic referint als Mossos d'Esquadra, m'estic referint als Mossos, a la resta de la Policia Nacional i tot aquell que entra en un cos policial, que es creu que perquè li donen una porra, li donen una pistola, creu que ja és el Rei del Mambo. Doncs no senyor, estem en un estat de dret i democràtic. I aquests senyors que sense venir al cas et peguen i t'envien l'infinit com al minusvàlid, aquests senyors van equivocar la professió. Ja ho crec que sí. Perquè els perfils, no sé si busquen perfils d'aquesta naturalesa, perfils agressius, el típic noi, d'1,90 i ja no dic ros i d'ulls blaus perquè m'aniria a altres extrems. Però no . La Policia ha d'estar al servei del Poble i solament per al poble. I això no vol dir que vagin amb un clavell i donant rosetes als ciutadans. No quan un ciutadà es passa, quan ha estat avisat, quan hi ha hagut prèviament una prevenció i aquest ciutadà no fa cas, evidentment que la Constitució atorga als Cossos de Seguretat de l'Estat, la força legitima i que sigui proporcionada. Si t'apropes a aquests Mossos, que semblen estàtues i perquè t'apropes et fiquen una puntada que et manen a tres metres. Escolti, estem en un Estat democràtic no val tot. I ara vindrà el 5 del mes que ve i estan preocupats perquè ve el Banc Central Europeu i què passarà?, estan preocupats, perquè als banquers cal protegir-los però als ciutadans no.

-- Hi ha qui insinua que entre els propis violents hi havia Policia Secreta. Quina opinió li mereix aquesta afirmació?.
-- Evidentment en tots els Cossos Policials quan cal fer una operació complicada es mana a personal de paisà. I que es fica dins del conflicte, per veure els qui són els que realment estan creant el conflicte. Per exemple la manifestació del 29 de març. Aquí es pot ficar policia de paisà per observar si hi ha algun que ja està identificat anteriorment dels habituals i que pot provocar i causar algun dañol. Es procedeix a la neutralització, a la identificació, van a un cotxe cel·lular i aquest senyor passa a dins.

-- Llavors aquest tipus d'actuacions podria englobar-se dins d'una operació normal dels Mossos?

-- És una operació completament normal. I s'identifiquen fàcilment. Encara que jo mai cridaré, mira un secreta. Això no lleva que si jo veig que un d'aquests policies, en comptes d'estar per la prevenció i la seguretat del que s'estan manifestant, intenta provocar dins de la massa perquè després els seus companys intervinguin, jo li juro pels meus néts, que jo a aquest senyor ho denuncio. Fins ara jo no puc dir que hagi vist delicte cap. Però que si ho veig que tinguin la completa seguretat que ho denuncio, perquè jo dono el meu nom, els meus cognoms i la meva cara on sigui. Jo no puc dir que hagi succeït així, perquè no ho he vist.
Capçalera de la Manifestació de Barcelona-- En un moment de crisi i de crispació en el qual vivim, on hi ha tanta por, sorprèn gent com vostè que doni la cara. Què li ha portat a donar-la?.
-- Jo sé que ara hi ha molta por i que la gent està perdent drets que vam defensar gent, com jo, en els anys 60 i 70. Tot el que es va conquistar, ara se'ns lleva. I se'ns lleva a la classe treballadora. Amb aquesta reforma laboral se'ns lleven drets. Els xoriços refinats, els que han evadit capital no. Que més vergonya per a un país que dir a aquests que s'han portat els milions als paradisos fiscals anem a donar-los una amnistia. Li donen aquesta segona amnistia a aquell treballador que s'ha quedat sense treball, perquè ell no ha parit aquesta crisi i que encara treballant durant 25 anys ha hagut de lliurar les claus de la seva casa perquè no ha pogut pagar? . I a aquests impresentables que s'han anat als paradisos fiscals, para aquests si hi ha amnistia?. La por se'ns ha ficat en el cos. Alguns mitjans de comunicació, i no vull dir que tots siguin igual, aquells mitjans de la dreta veritablement estan fent un treball molt brut, a favor d'aquesta Reforma Laboral, de totes les Retallades que està fent el Partit Popular . Un Govern que no va a pujar impostos i l'endemà diu que et puja  l'IRPF . En fi, hi ha una por espantosa a perdre el poc que tenim ja. I això és el que m'ha donat a mi forces, perquè jo he estat un lluitador tota la meva vida. Aquí cal donar la cara i no amagar-se al darrera d'un anonimat i d'un teclat. Si els mitjans de comunicació, no volen parlar amb mi, ho entenc perquè ho entenc. Però hi ha una pantallita petita que es diu Youtube, i què no et diu qui és vostè, aquí t'introdueixes i et pots expressar lliurement, sense faltar el respecte a ningú, ni desqualificar a ningú. Jo m'aprofito d'aquesta pantalla i dono la cara. Veritablement aquest costum de donar la cara l'ha de prendre el país. No solament darrere d'un teclat. Quan tots comencem a donar la cara això canviarà. Això és el que m'ha motivat a mi, perquè estic veient moltes desgràcies, moltes famílies desesperades. El 45% dels joves que no sap el que fer, que no tenen futur.

Carta al conseller Puig


Video de l'agressió a un noi discapacitat


Ciutadans Gasejats el 29-M del 2012



Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1