Divendres, 20 de abril de 2012 | 15:07
Vostè es troba a: Inici > Política >

"Quatre cafès al mes" que no agraden gens

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
PP i CiU tracten de defensar el copagament amb símils desafortunats
"Quatre cafès al mes" que no agraden gens
19/04/2012 20:36
9ana-mato
CatalunyaPress/agències.- L'anunci del Ministeri de Sanitat d'instaurar el copagament farmacèutic en tot l'estat ha tingut aquest dijous tota sèrie de reaccions, des del polític del PP que assegura que això suposarà "quatre cafès al mes", al portaveu català que insisteix que els seus ciutadans paguin el doble.
La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha assenyalat que la reforma acordada amb les comunitats autònomes "és una reforma justa i equitativa". "La sanitat no és gratuïta", ha advertit, després d'assenyalar la "despesa descontrolada i el deute terrible" generat pel Govern socialista.

"Garantim que l'assistència sanitària segueixi sent gratuïta. Hem pres la decisió més justa, la que menys perjudica als ciutadans", ha destacat, per posteriorment assenyalar que el Govern, "al final, ha apretat més en l'eficiència i en l'eficàcia de sistema sanitari i a les indústries que presten els serveis que als ciutadans".

Llamazares diu que les explicacions de Mato són un "monument a la hipocresia"

El portaveu de Sanitat d'IU al Congrés dels Diputats, Gaspar Llamazares, ha qualificat de "monument a la hipocresia" les explicacions que està donant la ministra Mato. "Diu la ministra que posa un repagament farmacèutic per evitar que els ciutadans hagin de pagar per la sanitat", ha explicat Llamazares en una roda de premsa oferta a Oviedo. I ha assenyalat que el que realment ha fet el Govern és engegar un impost "afegit" al que ja paguen els ciutadans.
9Gaspar Llamazares en el CongresoA més, ha criticat que aquest impost l'hagin de pagar els "febles", al·ludint als malalts, els crònics i els ancians. "El Govern ha incomplit tots els seus compromisos electorals", ha indicat Llamazares.

El diputat d'IU sosté que les veritables intencions del Govern són introduir el mercat cada vegada més en el sistema sanitari per transformar en interessos d'uns pocs el que avui són drets. "No és només una mesura injusta i ineficaç, sinó un intent de canviar el sistema sanitari per beneficiar als quals més tenen", ha assenyalat.

"Quatre cafès al mes" per als pensionistes

El conseller de Salut de Castella-la Manxa, José Ignacio Echániz, ha volgut defensar a la ministra i companya seva en el PP assenyalant que el copagaemtn de medicaments suposa per als pensionistes "quatre cafès al mes".

"Al pensionista que més li va a costar les medicines al cap del mes va a ser vuit euros, que són quatre cafès, un cafè a la setmana, 0,20 cèntims al dia. Des del punt de vista recaptatori és una mesura molt menor", ha explicat en una entrevista a la COPE, que han despertat tot tipus de crítiques i reaccions, tant a la xarxa, com en altres formacions polítiques.
José Ignacio EchánizDes del PSOE, Elena Valenciano ha considerat "cruels" les paraules d'Echániz. "La medicina per a un malalt no s'assembla gens a un cafè o un vestit", ha declarat.

En roda de premsa a Ferraz, Valencià ha demanat a Echániz que tingui en compte que "la gent està seriosament preocupada amb el que està escoltant" i ha subratllat que a partir d'ara els pensionistes hauran de pagar les seves medicines quan, en la situació actual, "alguns estan suportant l'economia domèstica, fent-se càrrec dels seus fills i néts". "És cruel i molt poc intel·ligent", ha subratllat.

Catalunya mantindrà l'euro per recepta malgrat que l'Estat introdueixi mesurades de copagament

Els que més van a sofrir el copagament farmacèutic són els catalans, als quals els va a tocar pagar doble, doncs el portaveu del Govern català, Francesc Homs, ha anunciat aquest dijous que "mantindrem l'euro per recepta malament que ens pesi. Com a màxim això pot representar 60 euros a l'any per persona. Està plantejat amb la finalitat de moderar l'abús del consum que tots sabem que existeix en productes farmacèutics", ha sentenciat en roda de premsa en la Generalitat.
9homsPer prendre aquesta decisió el Govern s'escuda que es tracta d'una mesura "dissuasòria -sobre el consum de fàrmacs- i no recaptatòria", i a més ha assenyalat, igual que fa la Ministra, que el compromís és no retallar més en sanitat

Així mateix, Homs ha reivindicat que països que van "més avançats" que Catalunya i Espanya, entre els quals ha citat Alemanya, Bèlgica, Suècia i França, tenen en vigor diverses mesures de copagament des de fa temps i ha enumerat gairebé una desena d'exemples, encara que no ha citat que en aquests països les rendes són molt més altes que a Espanya.

El portaveu ha esgrimit que hi ha figures de "copagament intens" a Bèlgica on, segons ha dit, es paga entre el 15 i el 80 per cent del fàrmac, o a França, on en alguns cas no es paga però en uns altres el cost pot oscil·lar entre el 35 i el 85 per cent.

També ha parlat de l'assistència sanitària, i ha dit que a Alemanya "cobren 10 euros per la primera visita" i per dia d'hospitalització fins a un màxim de 280 euros a l'any, i a Suècia es paga la primera visita en atenció primària d'entre 11 i 17 euros fins a un màxim de 100 a l'any.

"Estem en aquest context. Això és el club d'Europa i est és el club dels quals van bé. Això val diners, i si no ho tens ni te'ls deixen, també s'ha de pagar", ha sentenciat.
Tocaeggs
20/04/2012 08:55
Cuatro cafés, ocho euros. CAda café el equivalente a casi 333 pesetas. ¡Un poco caro!
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1