Actualitzat el 22/04/2012 a les 00:01h

Refundar l'estat del benestar

Aquest és l’eufemisme que amaga una contrastada veritat: és impossible atendre de manera il·limitada la demanda de serveis i confort que fem quan ens permeten demanar; i és responsabilitat del bon governant recordar tot allò que no consisteix en sí mateix en un dret, perquè està arribant un temps en què s’haurà assecat la font que en raja: és impossible garantir la plena salut, una superba educació, o un habitatge, ni digne, ni no, és impossible perquè fins i tot ho és garantir la vida, ja no diguem que tothom sigui perfecte per dins i per fora, que no envellim, que no ens passin desgràcies buscades o trobades.

L’ésser humà, per un arcà innombrable, es mou contínuament a la recerca de la justícia, però la natura no ho és, de justa, i part del que fem ve alimentat per la nostra pròpia natura. Això és el que sol distanciar els objectius polítics i la seva realització pràctica, això és el que fa que ens oblidem que part dels actuals anuncis de retallades, no són més que un quàntum més restringit, obligat per la crisi, del que ja no era complert abans. ¿O és que fins ara hem tingut coberta la salut dental, hem pogut donar beques a tots els bons investigadors per tal que no marxessin a altres països, hem assegurat habitatges a tots els desnonats de la terra, o hem destacat a Europa per tenir una educació puntera? No ho hem tingut ni quan “Espanya anava bé”, i ara sols arriba una altra volta a la femella.

L’estat del benestar ha satisfet el nostre cos, però probablement ha desmantellat el nostre esperit, ens ha impedit destriar qui necessita de debò i qui es repenja sense vergonya en els altres. Deien que l’home feliç no duia camisa. Diu l’acudit que els autònoms no es posen malalts perquè no poden. De fet, no són acudits: són dures veritats dites amb un somriure.
 
Però que consti que som capaços de resistir això i molt més, d'altres temps van ser pitjors, l’únic que passa és que aquests ens han agafat sense múscul. Els nostres avantpassats van viure amb molt menys i per això tenien molta més resistència a l’adversitat i una major capacitat de mantenir l’esperança. Res de tot el que ha de venir ens ha de donar més que la força per adquirir consciència del que és important i el que no ho és, perquè sols des de la fortalesa i el propi exemple podrem exigir el màxim de qui ens governa, sols des de la pròpia autoestima, recuperada a cop d’esforç, serem capaços d’escollir els millors per a aquesta tasca de titans.

Navega per les etiquetes

crisi

COMENTARIS

+2
-0
Autoestima
Jordi Garriga (Navàs), 22/04/2012 a les 02:07
...els nostres avantpassats van viure amb molt menys i per això tenien molta més resistència a l'adversitat.
Els nostres avantpassats per exemple no patien d'alzheimer i conseqüentment no necessitaven de cuidadors (?) l'esperança de vida que els corresponia no els donava temps a desenvolupar la malaltia.
Amb més frivolitat, els nostres avantpassats no maldaven per la pujada del preu de la benzina (?) no podien accedir a cotxes.

A mi em sembla que l'estat de benestar ha d'anar parell al ritme de la vida; actualment no hi ha diners per mantenir aquest ritme. Parlem-ne.
Parlem de què la societat estaria de bon grat disposada a retallar.
Parlem, si ens ho preguntessin, si trobaríem gaire gent disposada a renunciar prestacions sanitàries adquirides a canvi de mantenir...per dir alguna cosa, el gruix d'una despesa militar en igualtat de condicions també adquirida. A renunciar drets socials de primer rang a canvi de no renunciar-ne d'altres de segon o de tercer (??) a anar enviant soldats d'origen sud-americà a batallar a Afganistan en nom de la pàtria.

Oh, parlem-ne. Encara que sigui amb demagògies com la que acabo d'esmentar. Parlem de com i de quina manera tenim dret a defensar el nostre benestar (!!) pagat a la bestreta amb els nostres recursos. Perquè al final, aquí qui se suposa que ha de manar: l'administrat o l'administrador?
Potser arribarà el dia que serem prou valents per decidir prou bé si els administradors són vàlids; si són el tipus d'administradors que volem que administrin el nostre benestar.

Potser arribarà el dia que els càrrecs electes hauran de passar un examen sever.
Au; una altra demagògia!

Però l'euro per recepta, el cèntim sanitari a cavi per exemple que els altres puguin seguir comprant bales, no ho són de demagògies; no ho són pas de coses etèries.

Doncs a veure què haurem de fer per anar bé.
Perquè la broma entre uns i altres, entre els que no mengen ni deixen menjar, entre la puta i la Ramoneta, entre el d'aquí i el d'allà, em sembla que ja està durant massa.
+2
-0
...
Anònim, 22/04/2012 a les 01:38
Parles com si en tinguéssim un. I no és així.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: